Zekeriya Dur: Gelir artarsa sigorta sektörü büyür

Zekeriya Dur: Gelir artarsa sigorta sektörü büyür

Sigorta sektörünün gelir seviyesiyle orantılı olduğunu söyleyen HT Partners Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Zekeriya Dur “Gelişmiş ülkelerde sigorta ve emeklilik şirketleri büyük şirketlerdir” dedi. Kişi başına düşen sigorta priminin Türkiye’de 150 dolar bandında olduğunu söyleyen Dur, İsviçre’de bu rakamın 7 dolar olduğunu vurguladı.

Gümrük Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Zekariya Dur, HT Partners Sigorta ve Reasürans Brokerliği şirketini kurarak sektöre katkı sağlayacak. Türk Hava Yolları’nda 6 yıla yakın bir süre Sigorta Müdürlüğü görevi yapan Dur, daha önce THY’de yönetim kurulu başkanlığı yapan Hamdi Topçu ile yeni şirketin startını verdi. Sektörle ilgili deneyimlerini KARAR’a anlatan Zekeriya Dur “Sigortanın ana konusu insandır. Konunuz insan olunca sonuçta ekonomiye dokunuyorsunuz. Bu çerçevede, aslında ekonominin ayakta kalmasının garantisini sağlıyorsunuz. Bugün verdiği teminat miktarı olarak Türkiye bütçesinin onlarca katı kadar riski üstlenen bir sigorta sektörü varlığından bahsedebiliriz” dedi. Türkiye’de bulunan sigorta şirketlerinin yüzde 70’inde yabancı ortaklığı olduğuna değinen Dur şöyle devam etti: “Bu açıdan bakınca her zaman yabancı sermaye mutlaka sigorta sektörümüze ilgi gösterecektir. Ancak diğer taraftan, ülkemizin milli menfaatlerinin gözetilmesi açısından yerli sigorta şirketlerine mutlaka ihtiyaç var. Sigortalarken her türlü ihtiyaç duyulan bilgiye ulaşmak gerekir. Bu nedenle ülkemizin mal varlığı konusunda yabancı şirketler istatistiğe sahip olmaktadır. Bazen bilginin içerde kalabilmesi açısından güçlü sigorta şirketlerine ihtiyaç var. Bu doğrultuda milli menfaatlerin gözetilmesi açısından yeni oluşturulan Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurumundan çok şeyler bekliyoruz.” Sigorta sektörünün gelir seviyesine oldukça duyarlı olduğunu paylaşan Zekeriya Dur “Gelişmiş ülkelerde sigorta ve emeklilik şirketleri büyük şirketlerdir. Emeklilik fonları ülke ekonomisinde çok önemli bir büyüklüğe sahiptir. Bu fonların yüksek tutarlarda olması ülkenin yurt dışından borçlanma ihtiyacını azaltır ve kısa vadeli borçlanma ihtiyacını azaltır. Borçlanma her ülke ekonomisinde vardır ama bu fonlar aracılığıyla borçlar uzun vadeye yayılır.

Ülke ekonomimizde de emeklilik fonları büyük miktara ulaşmakla birlikte örneğin bir İngiltere ekonomisinde yer alan fonlarla karşılaştırılamaz. Kişi başına düşen sigorta primi ülkemizde 150-160 dolar bandındadır. Bu rakamın İsviçre’de 7-8 bin dolar olduğu göz önüne alındığında konu daha da çarpıcı hale geliyor. Ülkemizde sigortalanma oranı bireysel sigortalarda %30 kurumsal sigortalarda ise yüzde 45 civarındadır. Bu oranların artması gerekmektedir” diye konuştu.

HAVADA SORUMLULUK YÜKSEK

Uçak sigortalarının kapasite yetersizliğinden dolayı yurtdışında yapıldığına değinen Zekeriya Dur, “Havacılık sektöründe yeterli araç yok. Hava araçlarının sorumluluk limitleri de yüksek. Hasar gerçekleşince yüksek tazminatlar ödenmesi ama bunun karşılığında yeterince prim alınmaması bu alanın sigorta şirketleri açısından cazibeli olmadığı anlamına geliyor. Bu da şirketlerin bu alanda teminat verme isteklerinin önüne geçmektedir” ifadelerini kullandı.

ÖNCE BAŞKA İHTİYAÇLAR DOĞUYOR

“Cumhuriyet sonrasında da ülke ekonomimizin gelişmesi yer yer krizlerle duraklamış ve sonrasında tekrar büyümüş olması nedeniyle sigortacılık yeterince gelişememiştir” diyen Zekeriya Dur “Kişiler sigortaya olan ihtiyacından önce başka ihtiyaçlarını giderme zorunluluğu ortaya çıktığı için sigorta satın almak istememektedir. Oysa sigortanın lüks değil bir ihtiyaç olduğuna inanan birisi olarak, ülke ekonomimiz açısından daha önce de dediğim gibi desteklenmesi gereken bir sektördür” dedi.

KULLANDIĞIN KADAR PRİM ÖDE

Salgın süreciyle birlikte sigortada yeni ihtiyaçların doğduğunu ifade eden Zekeriya Dur “Müşteri daha esnek ürün istiyor. Kullandığın kadar prim öde mantığına dayanan sigorta ürünleri çıkarılmalıdır. Ben bile aynı model bir araçla 10 bin km giden kişinin 20 bin km giden bir kişiyle aynı prim ödemesini içime sindiremiyorum. O nedenle esnek ürünler çıkarılmalıdır. Bu süreçte sigortalılar kullanmadıkları süre için satın aldıkları sigortalarda indirim istemişlerdir ki bu ihtiyacı giderebilen şirketler müşterisini memnun ettiği için ayakta kalacakladır” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN