ABD’nin silah yardımı doları vurdu borsayı uçurdu

ABD’nin silah yardımı doları vurdu borsayı uçurdu

ABD Başkanı Trump’ın Suriye’de YPG’ye ağır silah yardımına onay vermesi piyasaları çalkaladı. Açıklamanın ardından 3.62 seviyelerini gören dolar, sonrasında yönünü inişe çevirerek günü 3.58 liradan kapattı. Öte yandan borsa ise aynı gün rekora doymayarak 96.194’ü gördü.

ABD’nin YPG’ye silah yardımı kararı alması piyasaları ve özellikle doları hızlı bir dalgalanmanın içine soktu. ABD Başkanı Donald Trump’ın bu karara onay vermesi, döviz ve hisse senedi piyasalarında jeopolitik kaygıları yükseltti. Piyasalarda dolar önceki günkü 3.58-3.59 lira düzeyinden hızlı tırmanışla 3.6255 liraya kadar yükselirken, euro da 3.9513 lirayı gördü. Daha sonra dolar 3.61-3.62 lira aralığına, euro da 3.94-3.95 lira aralığına çekilerek aşağı doğru inişini sürdürmeye devam etti. Dün dolar kapanışı 3,588 liradan yaparken euroda 3,901 liraya kadar indi. YPG haberi Borsa İstanbul’da hisse senedi satışlarına da neden oldu ve önceki gün 95 bin 323 puan ile rekor düzeye tırmanan BIST 100 Endeksi dün yüzde 0.22 düşüşle 95 bin 115 puandan açıldı. Akşam saatlerinde ise borsa günü 96,194’ten kapattı.

YPG’ye yapılan silah yardımının kabul edilemez olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli kurun 3,61’e yükselmesinin dalgalanmanın bir parçası olduğunu belirtti. Canikli, “Dolar/TL ‘nin 3,56’dan 3,61’e çıkması bir anlam ifade etmiyor, döviz piyasamız istikrar kazanmış durumda” dedi. Canikli enflasyonda zirvenin görüldüğünü, yıl sonuna kadar tek haneli enflasyonun görüleceğini belirterek “Enflasyonun aşağı inişini önümüzdeki aydan itibaren göreceğiz, faiz de buna bağlı olarak aşağı yönlü olacak” değerlendirmesini yaptı.

Canikli Türkiye’nin bu yıl yüzde 4’ün üzerinde büyüyerek sürpriz yapabileceğini belirtti. Büyümede 2017 için yüzde 4,4 hedefinin hala geçerli olduğunu söyledi. Trump’ın Suriye’de Türkiye tezlerinin aksi yönünde askeri önlemler alacağını açıklamasının kurun yükselmesine sebep olduğunu hatırlatan analist Okan Aybar, TCMB’nin açıkladığı ve düştüğü gözlemlenen döviz rezervlerinin ve AB-Türkiye arasında devam eden gergin ortamın TL üzerindeki baskıların artmasına devam ettiğini ifade etti. Aybar, “Bu gelişmeler olurken TL faizlerinin yükseliş eğiliminde kalması ve buna karşın ABD’den gelen faiz politikasıyla ilgili açıklamalar dolar kurunun düşüşlerde alınmasını gerekli kılan bir diğer unsur olarak karşımızda. Kurun bugünden itibaren bir miktar daha yükseliş potansiyeli olsa da TL faizlerinin daha önceki seviyelerinden daha yukarılarda seyrediyor olması ve dolar endeksinin kısa vadede yeniden gerileyebilecek olması kurdaki yükselişin 3,65 civarında sınırlanacağına işaret edebilir” açıklamasında bulundu.

‘ENFLASYONUN AŞAĞI YÖNLÜ İNİŞİNİ İZLEYECEĞİZ’

Özel bir haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, domatesteki fiyat artışlarının ihracattan kaynaklandığını, kısa süre içinde normal fiyatına döneceğini ifade etti. Canikli, enflasyondaki artışta pik seviyelerin görüldüğünü belirterek, “Bundan sonra düşme trendine girecek. Önümüzdeki aydan itibaren enflasyonun daha aşağı yönlü rakamlara doğru yöneldiğine hep birlikte şahit olacağız. Yıl sonunda tek haneli rakamları göreceğiz. Bunu net bir şekilde ifade ediyoruz. Bu rakamları görene kadar ufak tefek, büyük olmayan dalgalanmalar olabilir ama sonuç olarak yıl sonunda tek haneli rakamlara ulaşacağız” değerlendirmesinde bulundu. Bu yıl kamu ürünlerine zam yapılmayacağının altını çizen Canikli, enflasyonun yukarı yönlü hareket etmesine neden olan faktörlerin de tamamen ortadan kalktığını söyledi. Canikli, “Kur artışının geçişkenliği etkisi azalarak devam ediyor. Bu sene kurdan dolayı enflasyon üzerinde ilave bir baskı olmayacak. Kamu ürünlerine ya da vergilerine zammın enflasyona yansıması gibi bir durum da 2017 yılı içinde oluşmayacak” diye konuştu. Güçlü büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceklerini vurgulayan Canikli, Türkiye ekonomisinin dinamiklerinin güçlü büyümeyi her zaman beslediğini ve desteklediğini söyledi. Canikli, talebi artırmaya yönelik tedbirler, finansman rahatlığı sağlayan Kredi Garanti Fonu destekli kredi, KOSGEB üzerinden KOBİ’lere sağlanan faizsiz kredi ve buna benzer uygulamaların etkilerinin 2017’nin ilk çeyreğinden itibaren büyüme rakamları üzerinde görülmeye başlanacağını bildirdi. 

BİST REKOR KIRARKEN KUR DÜŞÜYOR

Küresel piyasalarda artan risk iştahı yatırımcıların dolar talebini azaltırken, gelişmekte olan ülke varlıklarına ilgiyi yükseltti. Türk lirası, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel değer kazanırken, önceki günkü kapanışa göre benzerlerine göre en iyi performansı gösteren para birimi olması dikkati çekiyor. Dolar karşısında TL yüzde 1,05 yükselirken, Güney Afrika randı yüzde 0,9, Meksika pesosu yüzde 0,6, Polonya zlotisi yüzde 0,3 değer kazandı. Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında etkili olan kar satışlarının, TL’deki güçlenmenin desteği ile karşılandığı görülürken, günün ikinci yarısında güçlenen alımlar endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 96.194 puana taşıdı. Endeks, saat 14.30 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,4 artışla 95.700 seviyelerinde dengelenirken, dolar/TL 3,5860, avro/TL 3,8970 seviyesinden işlem gördü. Analistler, getiri potansiyeli devam eden BIST 100 endeksinin TL bazında 95.000 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yeni hedefinin 97.700 puan olacağını tahmin etti.   

‘YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK’

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) TL depo karşılığı döviz depo ihalelerine mayıs ayının başlaması ile gelen talep yoğunlaştı. TCMB’nin önceki günkü 1 milyar 250 milyon dolarlık ihalesine gelen teklif tutarı 9 milyar 992 milyon dolar olurken dün aynı ihale fiyatına gelen teklif 7 milyar 954 milyon dolar olarak gerçekleşti. TCMB’nin mayıs ayında açtığı toplam 8 milyar 250 milyon dolarlık ihalelerine 44 milyar 731 milyon dolarlık talep geldi. İçeride oluşan bu talep patlaması ise mayıs ayına 3,52 liradan başlayan doları dün 3,60’ın üzerine taşıdı. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, borsada referandumdan sonra kısmen bir toparlanma yaşandığını ama ilave yüzde 20’ye varan primin hala durduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte inşallah borsa ve sermaye piyasalarında yükseliş devam edecektir” dedi.

BÜYÜMEDE AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) bugün yaptığı açıklamada Türkiye için 2017 yılı ekonomik büyüme tahminini 0.4 puan düşürerek yüzde 2.6’ya çekti. Raporda büyüme beklentisinin düşürülme nedenleri arasında kredi notunun indirilmesi, darbe girişiminden bu yana devam eden olağanüstü hal ve liranın dolar karşısında 2016’da yüzde 17 zayıflayarak enflasyonun Şubat ayında beş yıldır ilk defa çift haneli rakamlara çıkmasına neden olması gösterildi. Ekonomik büyüme beklentisinin 2018 için yüzde 3 olduğu raporda, “Türkiye’nin dış durumu zorluk oluşturmaya devam ediyor. Brüt dış finansman ihtiyacı gayrı safi yurt içi hasılanın neredeyse yüzde 25’ine denk geliyor ve ülkeyi küresel likidite şartlarına karşı hassas bir duruma sokuyor” denildi. Banka, istikrarlı izleyen emtia fiyatlarının Rusya ve çevre ülkelerine sağladığı desteğin Türkiye kaynaklı zorlukları dengelemesiyle kendi bölgesinde ılımlı bir ekonomik toparlanma beklediğini söyledi.

GERİ ÇEKİLME DEVAM EDEBİLİR

Lira üzerinde birkaç gündür zayıf seyirlerin oluştuğunu söyleyen İntegral Menkul Analisti Eda Karadağ, “USDTRY kurunun 3.74 seviyesinden 3.52 seviyesine gerilemesinin ardından oluşan kar realizasyonu isteğinin etkili olduğu söylenebilir. Buna ek olarak GOÜ para birimlerinde de son birkaç gündür dolara karşı zayıf seyirler izliyoruz. Ancak önceki günden itibaren Forex piyasalarında TL’de bir negatif ayrışmadan söz edebiliriz. Türkiye CDS’lerinde ise yukarı yönlü hareketler gözleniyor. Ancak halen Nisan başındaki risk algısından daha iyi seviyedeyiz. Bugün önemli bir haber akışı bulunmazken, Türkiye ile ilgili olarak ABD’den YPG’ye ağır silah verme kararının ardından Türkiye’nin tepkisini izlemekte fayda var” dedi. Teknik bir analiz yapan Karadağ, “Dolar / TL kuru 3.6150 seviyesinden geçen kanal direncinin üzerine yerleşmesi durumunda 3.6260 seviyesindeki yatay direncini test edebilir. Buna karşın 3.6150 seviyesinin altına yeniden gerilemesi durumunda ise geri çekilme bir miktar daha devam edebilir” diye konuştu. Dolar endeksi 99.60 seviyesine kadar yükselişini gerçekleştirirken yükselişin bu seviyelerde biraz daha yavaşladığına şahit olduklarını söyleyen Işık FX analisti, haftanın kalanında da yurt içi piyasalarda yönü değiştirecek büyük bir gelişme yaşanmasının beklenmediğini söyledi. Analist, 3,6250’nin üzerine geçmemiz hareketi 3.65 – 3.66 aralığına taşıyabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN