Angajman nedir? Angajman kuralları nedir? Angajman kuralları ne zaman değişir?

Angajman nedir? Angajman kuralları nedir? Angajman kuralları ne zaman değişir?

Türkiye, dün Suriye sınırında sınır ihlali yapan Rus Su-24 tipi savaş uçağı angajman kuralları gereği düşürdü. Peki, Angajman nedir? Angajman kuralları nedir? Angajman kuralları ne zaman değişir? Angajman ile ilgili bütün detaylar haberimizde...

TSK, dün Suriye sınırında Rus savaş uçağının angajman kurallarının ihlal gereği gerekçesiyle düşürdüğünü açıkladı. Peki, Angajman nedir? Angajman kuralları nedir? Angajman kuralları ne zaman değişir? Angajman ile ilgili bütün detaylar haberimizde...

TSK: Uçak 5 dakikada 10 kez uyarıldı

Genelkurmay Başkanlığından, Türk hava sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçağın beş dakika içerisinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen ihlale devam ettiği, söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait iki F-16 uçağı tarafından "müdahalede bulunulduğu" bildirildi.

15-11/25/aa_picture_20151124_6881322_high.jpg

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, bugün saat 09.20'de Hatay Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçağın beş dakika içinde 10 kez ikaz edildiği belirtildi. Söz konusu uçağın ikazlara rağmen Türk hava sahasını ihlal ettiği bildirilen açıklamada, "Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24'te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur" ifadesi kullanıldı.

TSK düşürülen Rus uçağının radar haritası paylaştı

Angajman kurallarını ihlal eden SU-24 tipi Rus savaş uçağının Suriye sınırında Türk F-16'ları tarafından düşürülmesinin ardından Genelkurmay, Rus uçağının radar izini paylaştı. Rusya'nın 'sınır ihlali yapılmadı' iddiası üzerine Genelkurmay, düşürülen Rus uçağının sınır ihlali yaptığını ve angajman kurallarını ihlal ettiğini gösteren radar haritasını paylaştı. 

İşte Rus uçağının radar izi:

15-11/25/radarrrr-1448368669-1.png

Angajman nedir? 

Sözlük anlamı 'Bağlantı' olan Angajman askeri anlamda 'tehdide karşı verilecek askeri tepkinin şartları' anlamında kullanılmaktadır. Angajman kuralları askeri operasyonların siyasi ve hukuki boyutlarını izah eden metinlerdir. Bir başka deyişle, yetkili bir otorite tarafından çıkarılan ve askeri kuvvetlerin hedeflerini yerine getirirken tabi olacakları kuralları ve sınırları çizen direktiflerdir.

Türkiye Suriye sınırındaki angajman kurallarını değiştirmişti

Angajman kurallarının kelime anlamı; yükümlülük altına girme, taahhüt etme, toplumsal ve siyasal anlamda bir eylemin içerisinde bulunma olarak ifade edilir. Literatürdeki anlamı ise bir ülkenin başka bir ülkenin hava sahasını ihlal etme ve ülke topraklarında oluşacak bir tehdit durumunda yapılacak askeri tepkinin şartlarını belirtmektedir. Özellikle Türkiye özelinde değerlendirmek gerekirse; Haziran 2012 tarihinde Suriye Devleti tarafından Türk savaş uçağının düşürülmesi sonrasında Türkiye Cumhuriyeti, güney sınırındaki angajman kurallarını değiştirdiğini açıklamıştı.

Angajman kuralları nedir?

Angajman kuralları barış ve savaş zamanları için ayrı ayrı düzenleniyor. Örneğin angajman kuralları, askeri birliklerin nasıl konumlandırılacağından operasyonlarda kullanacakları merminin kalibresine ya da taciz ateşlerine nasıl cevap verileceğinden uyarı ateşlerinin nasıl olacağına kadar ince ayrıntıları düzenler.
 
 

Türkiye'nin angajman kuralları nedir?

Türkiye angajman kurallarını, Haziran 2012'de Türk savaş uçağı uluslararası sularda, silahsız ve kimliği açık bir şekilde keşif uçuşu yaptığı sırada düşürüldüğü zaman değiştirdi. Değişen bu kurallar, son olarak Rus savaş uçağının bugün Kızıldağ mevkiinde Türk hava sahasını ihlali sırasında uygulandı.

 -3 Ekim 2012: Akçakale ilçesine düşen top mermisi nedeni ile 5 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye, Suriye'de tespit edilen askerî noktaları top atışına tuttu.
 
-17 Temmuz 2013: Suriye tarafından açılan ateş sonucunda Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bir kişi hayatını kaybetti iki kişi de yaralandı. Yine angajman kuralları gereği Suriye mevzilerine ateşle karşılık verildi.
 
-2 Ağustos 2013: Genelkurmay, Ceylanpınar'da Suriye tarafından açılan ateşe karşı ağır makineli tüfek ile "cezalandırıcı mahiyette" karşılık verildiğini açıkladı. Böylece ilk kez aynıyla değil cezalandırıcı mahiyette bir karşılık verilmiş oldu. 
 
-24 Kasım 2015: Türk F-16'ları Rusya'ya ait bir savaş uçağını Kızıldağ mevkiinde düşürdü. TSK'dan yapılan açıklamada olayın angajman kuralları çerçevesinde yapıldığı açıklandı. Açıklamada Rus uçaklarının 5 dakika içinde 10 kez uyarıldığını da belirtildi.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN