Rus Ortodokslar Fener Rum Patrikliği’nden ayrıldı

Rus Ortodokslar Fener Rum Patrikliği’nden ayrıldı

Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin kendilerinden ayrılmasına onay veren Fener Rum Patrikliği’ne olan aidiyetlerini sonlandırdı. 

 
Rus Ortodoks Kilisesi, Istanbul Ekümen Patrikliği’ne olan aidiyetini sonlandırdı. Rus Ortodoks Kilisesi Dış İşleri Başkanı Metropolik  Hilarion Minsk’te yaptığı açıklamada ‚‘Ekümen Patrikle ortak komünyonumuzu sürdürmemiz mümkün değil’’ dedi. Bu açıklamayla birlikte sayıları dünya genelinden 300 milyonu bulan Ortodokslar arasında bölünme tehlikesi ortaya çıktı. 

BARTOLEMOUS’A TEPKİ 

Rus Ortodoks Kilise’sini ayrılma kararı arkasında, İstanbul Ekümen Patriği 1. Bartholemous’un Ukrayna Ortodoks Kilsesi ile yaşanan soruma yaptığı çözüm önerisinden kaynalanıyor. Bartelomosu’un çözüm önerisine Rus Ortodoks kilesisi önce onay vermişti. Ancak bu öneri Ruslar tarafından, Fener Rum Patrikhanesi'nin Ukrayna Kilisesi'ni "Rusya'dan bağımsız bir kilise olarak tanımaya hazırlandığı" şeklinde yorumlandı. 

RUS KİLİSESİ ZAYIFLAYACAK

Fener Rum Patriği bütün Ortodoks kiliselerinin gayri resmi öncüsü olarak görülüyor. Rus Ortodoks Kilisesi ise içinde Ukraynalı Ortodoksların da bulunduğu 150 milyon Ortodoks’un temsilciğini yapıyor.İstanbul ve Moskova Patrkileri arasındaki Ukrayna kilisesi hakkındaki tartışma aylardır sürüyordu.  Ukrayna Ortodokslarının Rusya’dan ayırlması durumunda Rus kilisesi milyonlarca cemaatini ve çok sayıda kiliseyi kaybetmiş olacak. 

İSTİLA SUÇLAMASI 

Moskova Patriği, Ukrayna’daki hakimiyetini korumak istiyor ve Fener Rum Patrikahanesi’ni Rus bölgesini ‚‘istila’’ etmek suçluyor. Patrik Bartholemous, Ukrayna Başkanı Petro Poroshenko’nun  talebi üzerine Ukrayna’da müstakil bir Ortodoks Kilise kurulmasına onay vermiş bu ülkeye iki piskopos göndermişti. 
 
KARAR

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN