İsrail ve Güney Kıbrıs'tan sonra Mısır da doğalgaz buldu

İsrail ve Güney Kıbrıs'tan sonra Mısır da doğalgaz buldu

İsrail ve Güney Kıbrıs'tan sonra Mısır da Akdeniz'de doğalgaz buldu. Türkiye ise hala arıyor. İtalyan enerji devi ENI, Mısır karasularında dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerinden birini keşfettiklerini açıkladı.

İtalyan enerji devi ENI, Mısır karasularında “Akdeniz’in en büyük doğalgaz yatağı”nı bulduklarını açıkladı. Mısır Petrol Bakanlığı da ENI’nin açıklamasını doğruladı. Yazılı açıklama yayımlayan Mısır Petrol Bakanlığı, 100 kilometrekarelik bir alanda 850 milyar metreküp zayıf gaz olabileceğini belirtti.

Bakanlık, “Mısır ve Akdeniz’in en büyük doğalgaz keşfi”nin yapıldığı Zohr isimli proje sayesinde, Mısır’ın doğalgaz ihtiyacının on yıllar boyunca karşılanabileceğini açıkladı.

İtalyan enerji devi ENI, doğalgazı 1450 metre derinlikte bulduklarını belirtti. Şirket, CEO Claudio Descalzi’nin keşif üzerine Kahire’ye giderek aralarında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin de olduğu Mısırlı liderlerle görüştüğünü de açıkladı.

Descalzi, “Tarihi keşif Mısır’ın enerji senaryosunu değiştirebilir” dedi.

İtalya devletinin yüzde 30’una sahip olduğu ENI, Afrika’daki en büyük yabancı petrol ve doğalgaz üreticisi.

Rumlar Akdeniz'de doğalgaz keşfetti

Geçtiğimiz yıllarda Güney Kıbrıs tarafı, arama yapan Nobel Energy firmasının 12. parselde 230 milyar metreküp büyüklüğünde yataklara ulaştığını açıklamıştı.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, tek yanlı ilan ettikleri ''Münhasır Ekonomik Bölge'' (MEB) içerisinde bulunan 12. parselde Amerikan Noble Energy şirketinin yaptığı doğalgaz araştırma sondajlarının sonuçları açıklandı.

Buna göre 5861 metrede temiz doğalgaz buldu, araştırmanın ilk sonuçlarına göre 12. parselde, 140 ila 230 milyar metreküp doğalgaz olabileceği açıklandı.

Rum haber ajansına göre, Hristofyas, bunun ''Kıbrıs'' için ''tarihi bir an olduğunu'' söyledi.

Bulunan doğalgazın Kıbrıs ve Kıbrıs halkı için eşsiz bir potansiyel olduğunu kaydeden Hristofyas, ülkenin geleceği için yeni bir ekonomik manzara oluştuğunu belirtti.

'Petrol yatağı'

Amerikan Noble Energy şirketi, 12. parselde doğalgazın yanı sıra petrol yataklarının da bulunduğunu duyurmuştu. Noble Energy’den ''Hayal edebileceğimizden bile fazla doğalgaz, petrol için çalışıyoruz'' başlığıyla yapılan açıklamada, 140 sayfalık grafiklerle desteklenmiş sunum yapılırken, doğalgaz yataklarının altında, 3.7 milyar varil petrol yatağı bulunduğu da ifade edilmişti.

Üç ülkeyle anlaşma yapıldı

Kıbrıs Cumhuriyeti, 2003, 2007 ve 2010 yıllarında, sırasıyla Mısır, Lübnan ve İsrail’le, münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirleyen anlaşmalar imzalamıştı. Hükümet, kendisine ait sınırlar içinde, adanın güneyindeki doğalgaz ve petrol rezervlerini kullanma hakkına sahip olduğunu iddia ediyor. Lübnan ile yapılan anlaşma, henüz bu ülkenin parlamentosu tarafından onaylanmadı.

Türkiye, imzalanan anlaşmalara birçok kez tepki göstermişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yapmış, “Kıbrıs Rum tarafının tek yanlı olarak tüm ada adına, adanın bütününe ait olan doğal kaynaklar konusunda söz söyleme, girişim yapma ve/veya anlaşma imzalama hak ve yetkisine sahip olmadığını” belirtmişti.

İsrail Akdeniz’de hazine buldu

2012 yılında Rum kesimi ile ittifaka giren İsrail, Akdeniz’de doğalgaz yatakları bulmuştu.

Rum basını, Akdeniz’deki sözde Münhasır Ekonomik Bölgeleri (MEB) olan Afrodit parseline yakın bir yerde İsraillilerin yeni hidrokarbon yatakları keşfettiğini yazdı.

1.4 trilyon varil petrol rezervi içeriyor

Gazete İsrail’in yaklaşık 170 kilometre açığındaki 5 değişik noktadan alınan verilere dayanılarak; yatakların 6,7 trilyon ayak küp doğalgaz ve 1,4 trilyon varil petrol rezervi içerdiğini aktardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN