Elite Evrenine giriş ve Elite Dangerous: Horizons İncelemesi

Elite Evrenine giriş ve Elite Dangerous: Horizons İncelemesi

Oynayabileceğiniz en iyi uzay simülasyonu ile tanışmak üzeresiniz. Hayatınızın önemli bir kısmını bu oyuna harcama ihtimaliniz yüksek. Sakın uyarmadığımı söylemeyin.

Çocukluk yıllarıma dair anılarımı ne zaman hatırlamaya çalışsam annemin beni yanına oturtup babamın henüz ben doğmadan önce aldığı resimli ansiklopedileri bana okumasını hatırlarım. Bunların içinde en çok sevdiğim uzay ile ilgili olandı.

Antik çağlardan başlayarak insanoğlunun uzaya olan ilgisi ve merakından itibaren günümüze dek gerçekleşen tüm ana konuları ele alan bu ansiklopedinin son bölümü gelecekte bizleri nelerin beklediği üzerineydi. Belki de bu sevgi yıllar sonra beni Uzay Mühendisliği okumaya sevk etti.

Bilgisayarlar ile tanıştıktan sonra simülasyon oyunlarına özel bir ilgim oldu. Günler ve geceler boyunca Descent Freespace serisini oynayışımı, sadece bu oyun için gidip Microsoft’un efsanevi SideWinder Force Feedback Joystick’ini alışımı bu gün gibi hatırlıyorum.

Aradan geçen uzun yıllar boyunca oyuncu ve çocuk ruhumdan hiçbir şey eksilmedi tam aksine bu konulara düşkünlüğüm iyice arttı. Belki bu güne kadar uzaya gitmek nasip olmadı ancak sanal dünyada bu arzumu tatmin edecek çeşitli yöntemler her zaman vardı. Bunlardan birisi de yaklaşık bir yıl önce tanıştığım Elite: Dangerous oldu.

Elite: Dangerous Nedir?

Önce şu video ile damarlarınıza zehri verelim. Görüntülerin yüzde 99'u oyun içinden alınmıştır.

Elite serisi Frontier Software tarafından ilk olarak 1995 yılında piyasaya sürülmüş bir uzay simülasyonu serisidir. Pek çok simülasyon düşkünü neredeyse kutsal sayılabilecek kadar önemli bir seridir.

Frontier bu ilgiyi gözden kaçırmayarak Elite serisinin son temsilcisini modern teknoloji ile yeniden geliştirerek 2014 yılının Aralık ayında tekrardan satışa sundu. Bir yıl gibi bir sürede 1 milyon kopyadan fazla satan Elite: Dangerous şu anda oynayabileceğiniz en uzay simülasyonlarının başında geliyor.

Peki, Elite Dangerous: Horizons neyin nesi?

Peşin peşin belirtelim ki konu bir uzay simülasyonu olunca asla bitmeyecek bir oyun konseptinden bahsediyoruz. Bu yüzden Fontier Software Elite: Dangerous serisini piyasaya sürdükten sonra oyunu sezonlara bölerek belirli aralıklar ile oyuna pek çok yenilikler eklemeye devam etti. Elite Dangerous: Horizons oyunun ikinci yılı itibariyle 2.0 olarak adlandırılan yeni sürümü diyebiliriz.

Bir doz daha zehir verelim.

Detaylarına birazdan gireceğiz ama önce Elite evreni ve oyunun yapısı hakkında bilgi verelim.

Elite Evrenine Giriş 101

Elite evreni büyük, çok ama çok büyük. İçinde 400 milyar yıldız sistemi barındıran Samanyolu Galaksisinin tamamı oyunun alanın oluşturuyor. Her bir yıldız kümesi altında gezegenler, bu gezegenlerin ayları ve meteorit kuşakları bulunuyor.

Trilyon gibi akıl almaz sayıda çok bu noktaların pek çoğunda bir uzay istasyonu veya limanı bulunuyor. Kısacası insanlığın tüm bir galaksiye yayıldığı bir dönemde geçiyor. Şimdi sıkı durun bu noktaların tamamına seyahat etmeniz mümkün.

16-02/01/pp_galaxymap_expansionview_screenshot-1920x1080.jpg

Oyuna bir istasyon içinde kalkış için sizi bekleyen basit bir uzay gemisi ile başlıyorsunuz. Pilot koltuğunda elbette oturan kişi sizsiniz. Geminizi kaldırıp istasyondan ayrıldıktan sonra dilediğiniz noktaya seyahat etmekte özgürsünüz. Ancak bunu yapmak söylemek kadar kolay değil zira sizi sınırlayan pek çok unsur bulunuyor.

16-02/01/starport_anaconda.jpg

Oyunun en büyük ve en pahalı gemilerinden Anaconda

Geminizin basit olduğunu söylemiştim bu basitliğin anlamı Warp Motorlarının, yani ışıktan hızlı seyahat edebildiğiniz motorlar, kapasitesi, kargo alanınız ve geminiz üzerinde diğer bileşenlerin kısıtlı özelliklere sahip olması. Geminizi geliştirmek, daha büyük ve hızlı gemiler almak için ise kocaman bir galaksi içinde çeşitli yöntemler bulunuyor. İşte bunlar;

Ticaret: Her bir güneş sistemi ve hatta gezegenin kendine ait bir ticari ekosistemi bulunuyor. Bu ekosistem içinde sanayi ağırlıklı bir gezegenden bir tarım sistemine tarım makineleri götürebilir ve geri dönüş yolunda gıda taşıyabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde para kazanmanız mümkün.

Madencilik: Geminize uygun donanımları satın aldıktan sonra uzayın derinliklerindeki asteroid kuşaklarında çeşitli madenler toplayabilirsiniz. Nadir bulunan madenler size hızlı şekilde para kazandırabilir.

Keşif: Geminiz biraz geliştikten sonra 400 milyar sistemi keşfe çıkarak bu bilgiyi istasyonlarda satabilirsiniz.

Kaçakçılık: Oyun içinde her sistemin kendine has ticaret kuralları var. İşçi Köleler, Alkol, Silah ve diğer yasadışı şeyleri taşıyarak para kazanabilirsiniz.

Korsanlık: Uzayın boşluğunda ticaret ve kaçakçılık yapan gemilerin yolunu keserek kargolarına el koyabilir ve bunları yasadışı pazarlarda satarak para kazanabilirsiniz.

Avcılık: Kaçakçılık ve korsanlık yapan gemileri avlayabilir, onları ortadan kaldırdığınız için çeşitli sistemlerden ödüller kazanabilirsiniz.

16-02/01/corvette_settlement_battle_1.jpg

Burada birkaç satır olarak anlattığımız tüm bu bilgilerin hepsi sayfalar dolusu taktik ve strateji içeren unsurlar olduğunu hatırlatalım ve sizleri sıkmadan oyunu anlatmaya devam edelim.

Yukarıda yazdıklarımın tamamını hiçbir yere bağlı kalmadan kendi başınıza gerçekleştirmeniz mümkün ancak daha güzeli bu görevlerin tamamını geminiz ile yanaştığınız uzay istasyonlarından belli ödüller ile alabiliyor olmanız. Yani A sisteminden B sistemine ticaret yapmak size para kazandırır ancak bu işi bir görev olarak size ticari kârın yanında bir ödül bırakacak görev şeklinde de temin edebilirsiniz.

16-02/01/underbridge.jpg

Oyuna ilk başladığınız zaman geminizi kaldırmak, istasyona indirmek sizi biraz zorlayabilir bu sebeple oyuna eğitim modunda başlamanızı tavsiye ediyorum.

Oyunu Solo ve Online olarak iki şekilde oynayabiliyorsunuz. Solo oynadığınızda devasa evrende iletişim içinde bulunduğunuz herkes bilgisayar tarafından üretiliyor ancak hemen belirtelim ki solo da oynasanız oynayabilmek için internete bağlı olmanız gerekiyor zira tüm görevler, olaylar ve galaksi sistemleri Elite sunucuları üzerinde üretiliyor.

Online oyunda ise bilgisayar tarafından üretilen içeriğin yanı sıra uzayda gerçek oyuncuların saldırısına uğramak veya onlar ile işbirliği yapmak mümkün. Gerçekten yaşayan bir evren içinde olduğunuzu iliklerinize kadar hissedeceksiniz.

16-02/01/exploding_srv_2.jpg

Elite Dangerous: Horizons

Sizlere Elite evrenini anlatmak için gerçekten tüm oyunun yüzde biri olabilecek bir bilgi verdim. Horizons yazımın başında dediğim gibi oyunun ikinci yılı itibariyle yayınlanmış yeni sezonlarından birisi.

Yukarıdaki videosunu da izlediyseniz Horizons ile oyuna aklınızı tekrar başınızdan alacak ana bir özellik geldiğini çoktan gördünüz. Üzerinde doğal yaşam ve sıvı kaynakları olmayan tüm gezegen ve aylara artık iniş yapmanız mümkün. Keşfedecek koskocaman bir galaksi varken artık üzerine inebildiğiniz milyarlarca gezegen de keşfedilmeyi bekliyor.

Üstelik Frontier Software bu sene içinde bizlere aşağıdaki özellikleri sunma sözünü de veriyor ki bu güne kadar sözlerini tutmadıkları hiç görülmedi;

  • Daha gelişmiş keşif ve toplayıcılık deneyimi ile birlikte bu malzemelerden üretim yapabilme imkanı.
  • Aynı anda birden fazla oyuncunun kontrol ettiği uzay gemileri. Bu konuda henüz bir detay yok ancak bir kişinin pilotluk yaparken diğer kişilerin gelişmiş silah sistemleri kullandığı bir yapı ve benzeri seçenekler öngörebiliriz.
  • Oyun içindeki karakterinizi özelleştirebilme
  • Dev gemilerin içinden uçurulabilen daha küçük avcı savaş gemileri ve benzeri uygulamalar.


Grafikler

Eğer yeterince işlemci gücünüz varsa gerçek ölçülerde Elite serisini 8K çözünürlük ile oynayabilirsiniz. Elbette bunun için gerçekten çok ama çok güçlü bir bilgisayarınızın olması gerekiyor. Öte yandan 1080p veya 1440p ile oyunu standart bir oyun donanımı ile oynayabilirsiniz.

Eğer bir simülasyon severseniz grafiklerin her koşulda çekici geleceğine eminim. Özellikle devasa uzay istasyonlarına yanaşmak ve inmek, gezegenler üstünde uçmak gerçek anlamda size bu deneyimi yaşatabiliyor. Ancak bu oyundan FPS tarzı bir grafik deneyimi beklemeyin zira türlerin bir biri ile alakası yok.

16-02/01/underbridge-1454336898.jpg

Ayrıca oyun VR desteğine sahip ve şu anda Oculus Rift ile oynanabiliyor. Muhtemelen piyasaya çıkacak diğer VR başlıkları da desteklenecektir. Bunu da bir köşeye yazalım.

Sesler

Devasa bir uzay boşluğu içinde oyunun ses olarak sunabileceği çok fazla bir seçenek yok. Savaşlar, gemi içindeki etkileşimler yeterince tatmin edici ses kayıtlarına sahip. Ancak oyunun aksiyon dolu müzikleri sizi mükemmel bir havaya sokmaya fazlası ile yetecektir.

Online Deneyim

Oyunu her koşulda internete bağlanarak oynamanız gerektiğini söylemiştim. Solo dışında oyunu online modunda oynadığınızda arkadaşlarınız ile grup oluşturmanız ve çeşitli görevleri birlikte yapmanız mümkün. Yakın bir gelecekte Frontier oyuna katacağı yeni online deneyimler ile bu tecrübeyi birkaç adım daha öteye taşıyacak.

Kötü yanı hiç mi yok?

Bence yok ama ben zaten bir uzay simülasyonu fanatiğiyim. Bu yüzden bu fanatikliği bir kenara bırakacak olursam hemen söylemeliyim ki bu tarzı sevmeyenler bu oyundan hiç keyif almayabilirler. Eğer daha önce uzay simülasyonu oynamadıysanız bol bol video seyredip türü anlamaya çalışın ve öyle karar verin aksi takdirde uzak durmalısınız.

Oyunun evreni akıl almaz ölçülerde ve içine bir kere girdiğinizde her gün mutlaka yeni bir özellik keşfedeceksiniz. Öğrenme süreci asla bitmeyen bir oyun diyebilirim. Biraz matematik bilgisi size çok fazla keyif katacaktır öte yandan oyunda hızlı para kazanmak diye bir şey yok, bu bir süre sonra kendinizi tekrar etmeye başladığınız hissini size verebilir zira sürekli olarak para kazanarak geliştirmeniz gereken seçenekler hep önünüzde olacak.

16-02/01/screenshot_elitedangerous_01_imperialeagle-1080.jpg

Oyunun bir diğer kötü yanı şu anda PC ve Xbox One için sürümlerinin olması ve fiyatının pek de ucuz olmaması. Steam üzerindeki indirimleri takip etmenizi öneririm.

Bir diğer nokta ise oyunu klavye ve fare ile oynamanız mümkün ancak gerçekten iyi bir simülasyon deneyimi için HOTAS tabir edilen bir kontrol setine (sol elde hız, sağda ise joystick) ihtiyacınız var ve bunların fiyatların da çok ucuz olduğunu söyleyemeyiz. Ben şahsen Saitek X52 Pro kullanıyorum. ABD seyahatim esnasında Amazon’dan 150 dolara almıştım ancak bu setin Türkiye’deki satış fiyatı 1.000 TL ve üstü rakamlarda geziniyor maalesef.

Son sözler

Bu inceleme gerçekten oyunu tam anlamı ile anlatmanın yakınından bile geçmiyor. Piyasada pek çok uzay simülasyonu mevcut ve hatta Star Citizen gibi artık yılan hikayesine dönmüş daha büyük yapım iddiaları da yok değil ancak hemen şimdi bir uzay macerasına girmek istiyorsanız Elite Dangerous: Horizons önünüzdeki en iyi seçenek.

Korkmayın kocaman bir galaksiye ve bu sayfalara sığmayacak kadar çok detaya bir şans tanıyın, uzayın sonsuzluğu sizi bekliyor.

Şu kapanış videosu ile bağımlılık sürecini tamamlayalım

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN