FETÖ cuntasından 15 Temmuz ihanetinin hesabı soruluyor

FETÖ cuntasından 15 Temmuz ihanetinin hesabı soruluyor

FETÖ’cü cuntacıların 15 Temmuz gecesi kalkıştıkları ihanetin hesabı mahkemeler tarafından teker teker soruluyor. Darbe girişimiyle ilgili açılan 289 davadan 194’ü karar bağlandı. Mahkemeler bin 624’ü ömür boyu olmak üzere 2 bin 381 darbeciye hapis cezası verdi. Kanlı kalkışmaya ilişkin 95 dava kapsamında ise yargılamalar sürüyor.

Türkiye 250 şehit, 2 bin 196 gazi verdiği 15 Temmuz darbe girişiminin ikinci yıldönümünde şimdiye kadar ihanetten sorumlu cuntadan büyük oranda hesap soruldu. Cuntacılara açılan 289 davanın 194’ü sonuçlandı. Davalarda 1624’ü ömür boyu olmak üzere darbeci 2381 sanığa hapis cezası verildi. İhanetin ardından cumhuriyet başsavcılıklarınca 100 binin üzerinde soruşturma yürütüldü.

Tamamlanan soruşturmaların ardından darbecilerin hakim karşısına çıkarılması amacıyla açılan 289 davadan bugüne kadar 194’ü karara bağlandı. Sona eren davalarda, 734 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 31 sanık 4’er kez, 4 sanık ise 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan 890’ı için müebbet hapis cezası veren mahkemeler, 757 sanık için de 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına hükmetti. Mahkeme heyetleri, tamamlanan davalarda aralarında çok sayıda erin ve bazı rütbeli askerlerin de bulunduğu sanıkların beraatine karar verdi. Yargılamalarla, darbe girişiminde aktif rol alan, darbeyi destekleyen sanıklar ülkeye ihanetin bedeli olarak ağır cezalara mahkum edildi. Darbe girişimine ilişkin 95 davada ise yargılamalar sürüyor.

 

SUİKAST TİMİNE AĞIR CEZA

Muğla’da, darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, suikast girişimini planlayan ve saldırıyı yöneten eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ve FETÖ’nün ‘Çiğli üs imamı’ olarak anılan ‘Paşa’ lakaplı eski başçavuş Zekeriya Kuzu’nun da aralarında bulunduğu 31 sanığa 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 

18-07/15/haber-2f2017-2f04-2fturksat_feto.jpg

GENERALLER GÜNEŞ GÖRMEYECEK

Ankara’daki ilk karar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alıkonulmasına ilişkin davada çıktı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum etti. Sahil Güvenlik Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 28 sanıklı davada, 2 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, Sahil Güvenlik Komutanı tümgeneral Hakan Üstem’in de aralarında olduğu 23 sanığa da müebbet hapis cezası verildi. Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT yerleşkesinde yayınları kesmeye çalışan 5’i sivil 17 kişiye ağırlaştırılmış müebbet verildi.

18-07/15/kk-davasi-omer-halisdemir.jpg

TANK YÜRÜTENLER, HALİSDEMİR'İ ŞEHİT EDENLER AFFEDİLMEDİ

Kara Harp Okulu’ndaki cunta faaliyetleriyle ilgili ise 4 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 60 sanık müebbete çarptırıldı. ÖKK’yı ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi’yi vurarak darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin davada 18 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 13’üne ise müebbet hapis verildi. Polatlı’daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada da eski tümgeneral Osman Ünlü ile eski tuğgeneral Murat Aygün’ün de aralarında bulunduğu 27 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 20 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Başkentte tankları sokağa çıkaran 11 sanığa ağırlaştırılmış, 27’sine müebbet verildi.

18-07/15/ehitler-koprusu-dava.jpg

34 ŞEHİT RAHAT UYUYACAK

İstanbul’da da sanık sayılarıyla öne çıkan bazı davalar sonuçlandı. 34 sivilin şehit olduğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında, aralarında tutuklu sanıklar eski yarbay Turgay Ödemiş ve eski binbaşı Ahmet Taştan’ın da bulunduğu 72 sanık, ağırlaştırılmış müebbete çarptırıldı. Aralarında Prof. Dr. İlhan Varank’ın da bulunduğu 14 sivilin şehit edildiği Saraçhane olaylarıyla ilgili de 10 sanık ağırlaştırılmış, 31’i ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ele geçirmeye çalışan 28 sanıktan 8’ine ağırlaştırılmış müebbet, 20’sine de müebbet hapis cezası verdi.


Adem Huduti, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ORGENERALE 15 YIL HAPİS

Malatya’da darbe girişimine ilişkin davada 14 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanık ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti’ye 15 yıl hapis cezası verilirken, eski 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun ise beraat etti.

18-07/15/bekir-kocak.jpg
15 Temmuz'da hainlere destek için İstanbul’a gitmek için 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan çıkma hazırlığı yapan eski general Bekir Koçak en ağır cezaya çarptırıldı. 

DARBEYE DESTEK GİRİŞİMİ DE AFFEDİLMEDİ

İzmir’de darbe girişimine ilişkin 280 sanıklı davada 104 sanık, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Aynı gece Siirt Valiliği’ni işgal etmeye çalışan aralarında Siirt 3. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Ahmet Şimşek’in de bulunduğu 6 sanığa ağırlaştırılmış 5’ine de müebbet hapis verildi. Kalkışmada İstanbul’a gitmek için 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan çıkma hazırlığı yaptıkları iddiasıyla yargılanan, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı tuğgeneral Bekir Koçak’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Isparta’dan Ankara’ya götürmeye çalışan 21 sanıktan 5’i ağırlaştırılmış müebbet, 2’si müebbet hapis cezası aldı.

18-07/15/yurtta-sulh-konseyi.jpg
FETÖ'nün sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri de en ağır ceza talebiyle yargılanıyor. 

Örgüte denizde de karada da geçit yok

FETÖ’nün başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında örgüt üyesi oldukları iddiasıyla haklarında yakalama kararı bulunan zanlıların kaçma girişimleri, hem kara hem de denizde güvenlik güçlerinin etkin çalışmaları sonucu başarısızlığa uğratıldı. Avrupa ülkelerine kaçış için kullanılan Edirne’den Antalya’ya kadar olan güzergahlarda kuş uçurtmayan polis, jandarma ve sahil güvenlik ekipleri, 15 Temmuz darbe girişimin ardından firar girişiminde bulunan çok sayıda FETÖ zanlısını adalete teslim etti. Başarılı operasyonlarla iyice köşeye sıkışan, karadan kaçamayınca denize yönelen örgüt üyelerinden 93’ü, bu yıl Muğla’dan Yunan adalarına kaçmaya çalışırken yakalandı. Edirne’deki ‘Hudut Kartalları’, hain darbe girişimi sonrası kaçmayı planladıkları sınırda geçen yıl 76, 2018’de ise 10 Temmuz’a kadar 55 FETÖ üyesini yakalayarak adalete teslim etti. Yakalanan birçok FETÖ zanlısının KHK ile meslekten ihraç edilen asker, öğretmen,
polis ve akademisyenler olduğu belirlendi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN