Reina katliamcısı Emniyet’in 17 günlük sürek avıyla kapana girdi

Reina katliamcısı Emniyet’in 17 günlük sürek avıyla kapana girdi

Reina’yı kana bulayan terörist, 17 gün son yakalandı. İki bin kişilik özel ekip, 7 bin 200 saat görüntü izledi, 2 binden fazla ihbarı değerlendirdi. Esenyurt’ta bulunduğu tespit edilen caninin ilişki ağının deşifresi için beklendi. Saldırganın eşinin ifadeleri de operasyonda kilit rol oynadı.

Yeni yılın ilk saatinde İstanbul’un vitrin eğlence mekanlarından Reina’yı kana bulayarak 39 kişi katleden terörist, Esenyurt’ta düzenlenen operasyonla sağ olarak yakalandı. Kod adı Ebu Muhammed Horasani Abdulkavi olan saldırgan Abdülgadir Masharipov, önceki gece saat 23.30 sularında Üç Evler Mahallesi 911 Sokak’ta bulunan bir sitede ele geçirildi. Sitenin etrafında yoğun güvenlik önlemi alan ekipler, kapıyı kırarak içeriye girdi. Bu esnada kısa süreli arbede yaşandı, daireden bağrışma sesleri yükseldi. Teröristin yatakla duvar arasında gizlenmeye çalıştığı öne sürüldü. Polise karşı silah kullanmayan saldırgan, 40 dakika sonra evde çıkarılıp, emniyete götürüldü. Operasyonda evde bulunan Ebu Muhammed El Horasani kod isimli Iraklı terörist ve Senegal uyruuklu Dina A. (27), Somali uyruklu Aysha M. (27) ve Mısır uyruklu Tene Trare (26) adlı 3 kadın da gözaltına alındı. Saldırganı evinde saklayan Iraklı terörist dışarı çıkarıldığı sırada site sakinleri tarafından linç edilmek istendi. Teröristlerin evdeki kadınları alışveriş ve yer değiştirmede dikkat çekmemek için kullandıkları değerlendiriliyor.

İstanbul, Esenyurt'ta düzenlenen operasyondan ilk görüntüler

Son 3 gündür sitenin 5. katındaki 36 numaralı dairede kaldığı değerlendirilen Masharipov’un yakalanmasında, gözaltındaki eşinin polise verdiği ifadelerin etkili olduğu belirtildi. İlk olarak Başakşehir’de ev kiralayan ve İstanbul’da 4 kez yer değiştiren teröristin kaldığı 5 adres üç gün boyunca takip edildi. Ekipler bu noktalarda yoğunlaşmış, Esenyurt’taki evde olma ihtimali güçlenmiş, ancak teröristin bağlantılarının tespiti amacıyla harekete geçilmemişti. Saldırgana ulaşılması amacıyla İstanbul’da yapılan araştırmalar sonucu IŞİD’in yaklaşık 20 hücresinin çökertildiği de öğrenildi.

Üst düzey bir emniyet yetkilisi teröristin Konya’dan İstanbul’a geldiği tarihten (16 Aralık) saldırı gününe kadar olan yaklaşık 100 bin saat güvenlik kamerası görüntüsünün incelendiğini söyledi, 218 kişinin gözaltına alındığını belirtti. İstanbul Valisi Vasip Şahin de 152 adrese operasyon düzenlendiği, 50 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı. Şahin ayrıca 168 yabancı ve yabancı teröristin şüphe üzerine ilgili mercilere teslim edildiğini ifade etti. 

Reina canisinin yakalanması için vatandaşların 2 bin 200 ihbarda bulunduğunu kaydeden Şahin, 2 bin kişilik ekibin soruşturduğu olayda 7 bin 200 saatlik güvenlik kamerası görüntüsünün mercek altına alındığını dile getirdi. Öte yandan terörist Fatih’teki 29 Mayıs Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Terörle mücadele ve Çevik Kuvvet ekiplerinden oluşan 250 polis, hastane etrafında geniş güvenlik önlemi aldı. Zanlıların emniyetteki sorguları sürüyor.

ADIM ADIM KAÇIŞ ROTASI

Terörist Masharipov, 16 Aralık’ta Konya’dan İstanbul’a geldi. Saldırıya günler kalan Başakşehir’deki evden ayrıldı. Katliama Zeytinburnu’ndan taksiyle gitti. 01.15’te Reina’nın önünde saldırıya başladı, 7 dakikalık saldırı sonrası yaralı olduğunu göstererek polisleri atlattı, 300 metre yürüyerek Kuruçeşme’den taksiye bindi. Üç kez taksi değiştirip Zincirlikuyu’dan Zeytinburnu’na gitti. 2 gün burada kalan teröristin 17 günlük firarı Esenyurt’ta son buldu. 17-01/18/18-kar-8-irakli-ev-arkadasi.jpg

EVİ KİRACILAR KİRALIYOR

Teröristin yakalandığı evin yaklaşık 2 yıl önce A.A. adlı kendisini Suriyeli olarak tanıtan bir şahıs tarafından kiralandığı ileri sürüldü. Kiralayan kişinin daha sonra evden ayrılarak evi başkalarına kiraladığı ve son olarak 3 ay önce terörist Masharipov ile birlikte yakalanan Iraklı’nın evi tuttuğu iddia edildi. Iraklı terörist böyle gözaltına alındı.  

TERÖRİSTİN YAKALANDIĞI EV

POLİS İĞNEYLE KUYU KAZDI

İstanbul Valisi Şahin saldırgan ve operasyonlara dair açıklamasına şöyle devam etti: En azından bunun DEAŞ adına yapıldığı net. Karşı taraf da silah kullanmadığı için bu operasyonda silah kullanmaya gerek kalmamıştır. Polis saldırının gerçekleştiği geceden itibaren ciddi çalışmalar yaptı ve saldırgan rahat hareket etmekte zorlandı. Polisimiz, iğneyle kuyu kazar gibi çalışmalar yaptı. Yurt dışına kaçma imkanı bulsaydı belki kaçacaktı.”

EŞİNİN ANLATTIKLARI ÖNEMLİYDİ

“Eşinden alınan bilgilerden istifade edildi. Kız çocuğu annesiyle birlikteydi. Erkek çocuğun kendisiyle beraber olduğunu değerlendiriyorduk ama bu geceki operasyonda yanında değildi. Çocuklarla ilgili hem bizim ulusal mevzuatımızda hem de uluslararası anlaşmalarda çeşitli hükümler var. Çocukların muhafazası tabii ki sağlanacak.”

EKİPLERE ÖDÜL VERİLECEK

(Polislere ödül verilemesi) “Bu gayret devletimiz tarafından karşılıksız bırakılmayacaktır. (Yabancı istihbarat izi var mı?) Henüz daha o tür bağlantılara, o tür ilişkilere dair bir şey söylememiz mümkün değil. Bunların hepsi soruşturma derinleştirildikçe ortaya çıkabilecek şeylerdir. Şimdilik bu kadarla yetinelim.” -AA

197 BİN DOLAR İKİ ADET DRONE YEDEK AMPULLER...

Teröristle birlikte 197 bin ABD doları, 2 tabanca ve şarjörü (bu tabancalardan biri havalı tabanca), iki drone (Başka bir saldırıda kullanılacağı ihtimali üzerinde duruluyor) sim kartlar ve pek çok materyal ele geçirildi. Polisin 6 saatlik incelemesinin ardından ev çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun akınına uğradı.

17-01/18/18-kar-kar-8-yatakkl.jpg

Evde, iki çek yat, iki ayrı yatak, bir buzdolabı, çamaşır makinası ve gardırop dışında başka eşya bulunmuyor. Televizyonun bulunmadığı evde, koli koli istiflenmiş yumurtalar ve sıvı yağ tenekeleri ilk dikkat çeken detaylar arasında. Neredeyse 1 ay önce yapılan alışverişin ayrıntılı fişi, eve toplu gıda alımının yapıldığını, sık sık dışarı çıkılmadığının kanıtı niteliğinde. Buzdolabında dondurulmuş tavukla birlikte rengi değişen meyveler o son alışverişten kalma. Ayrıca evde, yakalanan kadınlara ait makyaj malzemeleri, kadın giysileri ve saç düzleştirici saç maşası da yer alıyor. Tül yerine güneşlik kullanılan evde 5 adet yedek ampul de bulundu. Ayrıca “Sen çok delisin” yazılı bir not da evdeki dikkat çeken ayrıntılardan.

‘BAĞRIŞMALAR 20 DAKİKA SÜRDÜ’

Reina katliamcısı teröristin yakalandığı Esenyurt Üç Evler Mahallesi 911 Sokak’ta bulunan sitenin sakinleri sıcağı sıcağına yaşananları anlattı. Sitede yaşayan İlker Atar dairelerin yüzde 25’inde yabancı uyrukluların kaldığını belirterek “23.43’de gürültü seslerini duydum. Önce kavga var sandım. 155’i arayıp kavga ihbarında bulundum. Sonra Özel Harekat polislerinni operasyon yaptığını farkettim.

17-01/18/18-kar-8-zencilerrr.jpg

Bağrışmalar 20 dakika sürdü. 40 dakika sonra da teröristi çıkardılar. Şimdiye kadar sitede dikkatimizi çeken birşey olmadı. Onlarla da hiçbir şekilde karşılaşmadık. Dairenin altındaki evde oturuyorum. Daireden son 3-4 gündür nadir de olsa çocuk sesi geliyordu. Sitemiz yüksek güvenlikli bir sitedir. Kgs adı verilen cihazla giriş-çıkış yapıyoruz. Tek eksiğimiz güvenlik kamerasıydı, teröristler de ondan faydalanmış. Dikkatimizi çeken tek şey son 10 gündür siteye siyahilerin yoğun olarak girip çıkmasıydı” diye konuştu. Site yakınlarındaki bir restoranı işleten Salih Keskin de son bir haftadır çevrede polislerin bulunduğunu söyledi.

‘SALDIRGANIN TEK OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’

Reina saldırısında hayatını kaybeden güvenlik amiri Fatih Çakmak’ın ağabeyi Zafer Çakmak, saldırganın en yüksek cezaya çarptırılmasını istediklerini söyledi. Çakmak “Bu ülkenin adaletine ve hukuk sistemine de güveniyoruz” dedi. Kardeşinin yaralanmasına rağmen saldırganla boğuştuğunu ifade eden Çakmak, “Kardeşimin yaklaşık 200 insanın hayatını kurtardığı söyleniyor. Fakat kimse müdahale etmediği için yere düşen saldırgan tekrar ayağa kalkarak kardeşime 8 kurşun sıkmış. Biz bu saldırganın tek olduğuna inanmıyoruz. Yakalanan şahsın sadece saldırganlardan biri olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

İKİNCİ KİŞİ ŞÜPHESİYLE OPERASYON

İstanbul’da 5 ilçede 15 adrese operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlar, Kayseri Hatay-Konya-İstanbul’da, İstihbarat Daire Başkanlığı katkılarıyla düzenlendi. Geçen hafta saldırıda ikinci terörist şüphesiyle operasyon yapan polis, en son 13 Ocak’ta da 2 şüpheliyi yakaladı. Ayrıca terörist Abdülgadir Masharipov’un Önce Taliban, ardından el-Kaide ve IŞİD’e katıldığı tespit edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN