YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanır? 9 Temmuz 2017 YÖKDİL ile ilgili tüm ayrıntılar...

YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanır? 9 Temmuz 2017 YÖKDİL ile ilgili tüm ayrıntılar...

YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanır? 9 Temmuz 2017'de ikincisi yapılan YÖKDİL sınav sonuçlarının açıklanma tarihi merak ediliyor. İngilizce puanı için yapılan YDS sınavına ek olarak YÖK tarafından Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavı uygulamaya koyuldu. Mart ayında yapılan ilk sınavın ardından adaylar ikincisine girdi ve 9 Temmuz 2017 YÖKDİL sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusunun cevabını aramaya başladı.

YÖKDİL sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusu sınava giren binlerce aday tarafından cevabını arıyor. 9 Temmuz 2017 YÖKDİL sonuçları açıklanma tarihi ne zaman? Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında; Almanca, Arapça,
Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavına binlerce kişi girdi. İşte sınav sonuçları açıklanma tarihine dair ayrıntılar...

YÖKDİL SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YÖK tarafından resmi olarak yapılmış bir sınav tarihi açılama tarihi açılaması yok. 5 Mart'ta yapılan ilk YÖKDİL sınavının sonuçları 24 Mart'ta açıklanmıştı. Ortalama olarak sürecin aynı şekilde işleyeceği düşünülürse 9 Temmuz 2017 tarihinde yapılan YÖKDİL sınav sonuçlarının Temmuz ayı sonuna doğru açıklanması bekleniyor. 

YÖKDİL SINAVI NEDİR?

Bu sınava yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir. Sınav, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri alanlarında İngilizce dilinde yapılacaktır.

Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve özellikle de nitelikli insan faktörü ile mümkün olabilecektir. Bu amaca yönelik olarak Yeni YÖK olarak yakın zamanda birçok yeni girişim başlattık. Bunların arasında yakın zamanda kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz 100 / 2000 projesi (ülkemizin 100 öncelikli alanında 2000 doktoralı insan kaynağı yetiştirilmesi), ihtisaslaşma odaklı 1000 araştırma görevlisi kadrosu gibi doktoralı insan kaynağının arttırılması projelerimiz yer almaktadır. Yine geçtiğimiz yıl yeniden düzenlemesi yapılan doçentlik başvuru kriterleri de bu kapsamdaki girişimlerimizin arasında idi. Başlatılan bu yeni girişimlerimiz akademi de olumlu bir şekilde değerlendirilmiş olmakla birlikte doktora öğrenci ve doçentlik başvuru süreçlerinde en önemli istek her iki süreç içinde baraj niteliğinde olan dil sınavı sürecinin iyileştirilmesi yönünde oldu.

Uzun yıllardır akademik dünya yapılan sınavın alana özgü olması yönünde bir beklenti içerisinde idi ve beklentinin karşılanmasına yönelik olarak Yeni YÖK olarak gelen görüşleri de dikkate alarak kapsamlı bir çalışma başlattık ve mevcut YDS sınavının yanında adayın alanındaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) süreci başlatıldı.

SINAV İNGİLİZCE, ALMANCA, ARAPÇA VE FRANSIZCA DİLLERİNDE YAPILDI

Geçtiğimiz dönem için sadece İngilizce alanında gerçekleştirilen sınav, bundan sonraki sınavlar için YÖK tarafından yapılan anket sonucuna göre İngilizce'ye ek olarak Almanca, Arapça, Fransızca dillerinde de yapılacak. Sınav bu yıla mahsus olarak 3 kez yapılacak ve sınavın 3'üncüsün Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

YÖKDİL HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Kimler, hangi şartlarda başvurabilecek?

Bu sınava yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.

Sınavın başarısı nasıl değerlendirilecek?

İlgili mevzuatsal düzenlemelerimizde olduğu ve YDS sınavında uygulandığı gibi, doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde de en az 65 olması gerekecektir.

Hangi alanda sınava girmem gerektiği nasıl belirlenecektir?

Her üç alanda yapılan sınavlar eşdeğer olup, adaylar kendi disiplinleri ve yetkinliklerini dikkate alarak hangi alandaki sınava girmek istediklerine kendileri karar verecektir. Elde edecekleri puan lisansüstü eğitim ve doçentlik başvurusunda alana bağlı olmaksızın kullanılabilecektir.

 YÖKDİL’in geçerlilik süresi olacak mı?

YÖKDİL’in geçerliliğine ilişkin düzenlemeler YDS ile aynı olacaktır.

 Bu durumda mevcut YDS sınavı devam edecek mi?

Adaylar her iki sınava da girebilecekler ve her iki sınavında lisansüstü eğitim, doçentlik sınavı ve akademik yükseltme süreçleri ile sınırlı olmak üzere eşit geçerliliği olacaktır.

SINAV İTİRAZLARI

Adaylar sınav sorularına ve sınav uygulamasına ilişkin itirazlarını sınav takviminde belirtilen tarihler arasında, yokdil.yok.gov.tr üzerinden çevrimiçi olarak erişilen Sınav İtiraz Formu vasıtasıyla yapacaklardır. İtirazların geçerli olabilmesi için adayların her bir itiraz türü için ilgili  sistem üzerinden kredi/banka kartı vasıtasıyla 10 (on) TL ödemesi, söz konusu formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurması, onaylaması, çıktısını alması, imzalaması ve ıslak imzalı bu formu, üzerinde belirtilen adrese, itiraz süresi içinde ulaştırması gerekmektedir. Belirtilen adrese herhangi bir sebeple zamanında ulaşmayan veya başka kanallardan yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını sınav takviminde belirtilen tarihler arasında, yokdil.yok.gov.tr üzerinden çevrimiçi olarak erişilen Sınav İtiraz Formu vasıtasıyla yapacaklardır. İtirazların geçerli olabilmesi için adayların ilgili sistem üzerinden kredi/banka kartı vasıtasıyla 10 (on) TL ödemesi, söz konusu formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurması, onaylaması, çıktısını alması, imzalaması ve ıslak imzalı bu formu, üzerinde belirtilen adrese, itiraz süresi içinde ulaştırması gerekmektedir. Belirtilen adrese herhangi bir sebeple zamanında ulaşmayan veya başka kanallardan yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

YÖKDİL'İN YDS'DEN TAM OLARAK FARKI NE?

YÖKDİL sınavında adayların alanlarına özgü sorular bulunacak. Sosyal bilimler, beşeri bilimler, sağlık bilimleri, fen bilimleri ve mühendislik alanlarında adayların alanlarına özgü metinler ile adayın yabancı dil bilgisi ölçülecek.

17-03/24/timthumb.jpg

YÖKDİL'İN ÜDS'DEN TAM OLARAK FARKI NE?

Aslında YÖKDİL, ÜDS ile çok benzeşiyor. ÜDS, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında uygulaması yapılıyordu. YÖKDİL’in uygulandığı alanlar daha çeşitli olacak, asıl ayrışılan nokta daha çeşitli ve spesifik alanlarda uygulanacak olması olacak.

EŞDEĞERLİK AÇISINDAN BİR FARKI OLACAK MI?

Hayır, YDS ile tamamen aynı geçerlilikte olacak.

YÖKDİL sınavı ilk defa 5 Mart 2017 tarihinde 30 ilde tek oturumda düzenlenecek olup, sınav ücreti 75 TL olacak. Başvurular yokdil.yok.gov.tr adresinden 30 Ocak 2017 tarihinden itibaren yapılabilecek.

17-03/24/basliksiz-1.jpg

YÖKDİL SINAV PROJESİ NEDİR?

Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve özellikle de nitelikli insan faktörü ile mümkün olabilecektir. Bu amaca yönelik olarak Yeni YÖK olarak yakın zamanda birçok yeni girişim başlattık. Bunların arasında yakın zamanda kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz 100 / 2000 projesi (ülkemizin 100 öncelikli alanında 2000 doktoralı insan kaynağı yetiştirilmesi), ihtisaslaşma odaklı 1000 araştırma görevlisi kadrosu gibi doktoralı insan kaynağının arttırılması projelerimiz yer almaktadır. Yine geçtiğimiz yıl yeniden düzenlemesi yapılan doçentlik başvuru kriterleri de bu kapsamdaki girişimlerimizin arasında idi.

YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanır? 9 Temmuz 2017'de ikincisi yapılan YÖKDİL sınav sonuçlarının açıklanma tarihi merak ediliyor. İngilizce puanı için yapılan YDS sınavına ek olarak YÖK tarafından Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavı uygulamaya koyuldu. Mart ayında yapılan ilk sınavın ardından adaylar ikincisine girdi ve 9 Temmuz 2017 YÖKDİL sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusunun cevabını aramaya başladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN