Almanya'da 30 yıl sürecek devasa araştırma: NAKO

Almanya'da 30 yıl sürecek devasa araştırma: NAKO

Almanya'da, 18 farklı bölgeden 200 bin kişiden yıllarca elde edilecek verilerin inceleneceği devasa bir araştırma yapılıyor. 2014'te başlayan NAKO adlı araştırma için 20 milyon veri tüpünün 30 yıl boyunca saklanacağı dev soğutmalı merkezler kuruldu. Yapılan testlerin sayısı şimdiden 30 milyonu geçti.

KARAR/ALMANYA

Almanya’da ulusal sağlık alanından araştırmalar yapmak için bu zamana kadar yapılan çalışmaların boyutlarını aşan devasa bir araştırma yapılıyor. Ülkenin 18 bölgesinden 200 bin kişi 2014 yılından beri çeşitli anketlerle izleniyor ve bu kişilerden tıbbi veriler toplanıyor. Farklı bilim disiplinlerine mensup bilim insanları bu kişilerden kan, idrar, tükürük, dışkı vs. olmak üzere 30 milyon bio test örneği aldı. Bu bio örnekler 30 yıl boyunca bir merkezde derin dondurucuda saklanacak.

MERKEZ MÜNİH’DE

Bu süre boyunca katılımcılar tıbbi olarak sürekli izlenecek ve kontrol edilecek. NAKO adı verilen bu araştırmayla uzmanlar şeker, demans ve kanser gibi en kitlesel hastalıklar hakkında ipuçları elde etmeyi hedefliyor. Ayrıca yaşam stili ve çevre koşullarının sağlığa ne derece etki ettiğine dair uzun dönemli sonuçlar NAKO aracılığı ile elde edilmiş olacak. Devasa araştırmanın verilerinin toplandığı merkez, Münih kenti yakınlarından Neuherberg’de.

DEV KAPASİTE

Helmholtz Zentrum adı verilen bu merkez Almanya’da insanlara ait bio örneklerin depolandığı en büyük kapasiteli tesis. Bu merkez 21 milyon veri tüpünü derin dondurucuda saklama kapasitesine sahip. Bu, NAKO araştırması bağlamında toplanan verilerin üçte ikisine denk düşüyor. Diğer veriler ise farklı merkezlerde korunacak. An itibariyle Helmholtz Zentrum’da 11 milyon veri tüpü bulunuyor.

HER ŞEY OTOMATİK

Tıbbi verilerin toplandığı bu merkez bilim insanları tarafından kıymeti çok yüksek olarak değerlendiriliyor. Veriler hem yurt içi hem de yurt dışından 4-5 jenerasyon bilim insanının üzerinde çalışma yapabileceği şekilde depolanıyor. Verilerin suistimal edilmemesi için de bir takım tedbirler alındı. Veri sahiplerin için takma isimler kullanılıyor ve adresleri ile veriler farklı yerlerde depolanıyor. Depo tamamen otomatik olarak çalışıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN