Cilde yalnızca ‘50 faktör’ koruma sağlar

Cilde yalnızca ‘50 faktör’ koruma sağlar

Sıcaklık mevsim normallerinin çok üzerinde. Güneş çarpması, cilt sorunları ve kalp krizi geçirme vakaları arttı. Herkese hayat kurtaran önerilere uyulmasını şart koşan uzmanlar, cilt kanserinden korunmak için de en az 50 faktör güneş kremi sürülmesi gerektiğini söylüyor.

Dermatologlar herkesi cilt kanserine karşı uyarıyor ve evden dışarıya çıkmadan önce 50 faktör bir güneş kremi kullanılmasını şart koşuyor. Acil tıp, dahiliye ve kardiyoloji uzmanları ise, Türkiye’yi etkisi altına alan bunaltıcı sıcak havalarda kalp-damar ilaçları kullanan hastaların çok dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuyor. Hava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği günlerde zorunlu olunmadığı sürece dışarı çıkılmaması gerektiği belirtilerek, sıcak havaların kalp krizini riskini de artırabileceği ifade ediliyor.

Yapılan araştırmaların, cilt kanserine karşı cilt yapısı bütünlüğünün korunması gerekliliğini ve güneşin azının yarar çoğunun zarar getireceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mesut Özcan, vücudumuzu oluşturan diğer organlar gibi cilt yapısının da üstlendiği çok önemli görevler olduğunun altını çizerek güneş ışınlarının her türlü etkisinden korunmak için uyarıları sıralıyor. Cilt kanserine karşı alınacak küçük önlemlerin gerekliliğine değinen Özcan, cildin insan yapısının canlılığını korumada önemli ve büyük bir etken olduğunu belirtiyor. Özcan, “Cilt kanserine yol açan risk faktörleri içerisinde güneş ışınları en önemli grubu oluşturmaktadır. Cilt kanserleri vücudun her yerinde görülmekle birlikte en sık güneş hasarlarının yoğun olduğu yerlerde görülür. En az 50 faktör basit bir koruma kremi ile cilt yapısının bütünlüğünü korumak ise oldukça basit bir önlemdir” sözlerini kaydediyor.

Bireyin her anlamda kendi bedenini tanıyarak yaşayacağı değişiklikleri fark etmesinin erken teşhis ve tedavi için önemli olduğunu dile getiren Özcan, sunları anlatıyor: “Renkleri çok açık kahveden siyaha kadar değişebilen benleri vücudumuzda belki de saymakla bitiremeyebiliriz. Burada önemli olan iyi huylu dediğimiz bu deri tümörlerinin takibi, oluşan herhangi bir değişimde şüphe uyandıracak noktaların ne olduğunun bilinmesidir. Bunlar kısaca bende gelişen asimetriler, kenar düzensizlikleri, renk-çap değişiklikleri ile kanama ve kabuklanmadır. Günümüzde erken teşhisle kötü huylu cilt tümörlerinin tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor. Erken teşhis ve konunun uzmanı bir plastik cerraha başvurmak kişinin tamamen kendi elinde.”

KALP KRİZİNİN ÖNÜNE GEÇİN

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sena Sert, kalp hastalarının sıcak havalarda sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. Sert, sözlerine şöyle devam ediyor: “Hastalar güneşin en tepede olduğu bizim 11.00-15.00 arası dediğimiz saatlerde çok fazla dışarıda olmamaları gerekiyor. Kalp krizleri mevsimsel olarak yazın artış gösteriyor. Bunun en önemli nedeni tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranının artması. Kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin bol sıvı alarak güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemli. Aşırı sıcak ve nemli havanın özellikle kalp damar hastaları için artmış bir risk meydana getirdiği gerçeği göz ardı edilmemelidir.”

AŞIRI PROTEİNDEN UZAK DURUN

Dahiliye Uzmanı Haluk Özotuk,vatandaşların kıyafet seçiminde dikkat etmesi gerekenlerin başında sentetik kumaşlardan ziyade bol ve pamuklu giysilerin geldiğini söylüyor. “Özotuk çünkü bunlar terlemeyi daha rahatlatır, bu yüzden öneriyoruz. Aşırı yağlı, yoğun protein içeriği olan, gıdalardan uzak durmalarını, bol sıvı tüketmelerini, en az üç litrenin üzerinde sıvı tüketmelerini ve mutlaka güneşe çıkacaksak, yüksek faktörlü koruyucu kremleri kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü güneş koruyucu kremleri kullanmazsak hem cildimizde hem gözlerimizde hem yansıyan ışınların zararlı etkilerinden vücudumuzu koruyamıyoruz ona dikkat etmemiz gerekiyor” diyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN