Kaset fırtınası büyüyor: CIA’den MOSSAD’a Trump uyarısı

Kaset fırtınası büyüyor: CIA’den MOSSAD’a Trump uyarısı

Rusya’nın elinde Donald Trump’a şantaj yapacak görüntüler mi var? Henüz ortada bir ‘kaset’ olmasa da ABD’yi kasıp kavuran iddialar büyüyor. Cumhuriyetçi Senatör John McCain, “Dosyayı FBI’a ben verdim” dedi. CIA’nın da uzun süredir konuyu araştırdığı ortaya çıktı.

Emekli İngiliz ajanı Christopher Steele’in sahip olduğu danışmanlık şirketi, geçen yıl ABD’den iki teklif aldı. Başkanlık seçimleriyle alakalı olan bu tekliflerin ilki, Cumhuriyetçi Parti’dendi. Partinin başkan adayının belirleneceği ön seçim sürecinde, aday adayı Donald Trump’ın Rusya ile ilişkilerini ortaya koyan veriler isteniyordu.

Trump’ın ön seçimi kazanmasının ardından, Steele’in şirketinin yeni müşterisi Demokrat Parti oldu, talep ise aynıydı. Daha önce ülkesinin Rusya’daki diplomatik misyonlarında, İngiliz istihbarat servisi MI6 adına çalışan Steele’in hazırladığı rapordan çıkan sonuç, Rusların elinde Donald Trump’a şantaj yapacak materyaller olduğuydu. İddiaya göre Trump’ın, Kainat Güzellik Yarışması için gittiği Moskova’daki Ritz Carlton otelinde bir grup hayat kadınıyla çekilen görüntüleri Rus istihbaratının elinde. Kaynak ise Steele’in Rus istihbaratındaki bağlantıları. Somut kanıt içermeyen bu rapor, ABD’nin bir numaralı gündem maddesi oldu. Mevcut Başkan Barack Obama ve görevi 20 Ocak’ta devralacak müstakbel halefi Donald Trump’a ‘çok gizli’ koduyla istihbarat brifingi olarak sunuldu. Trump, raporu “Hasta insanlar tarafından yapılan Nazi tarzı bir iftira” olarak niteledi. Kremlin’den de benzer bir açıklama geldi: “Buna İngilizce’de ‘pulp fiction’ (ucuz roman) denir.” Öte yandan sözkonusu raporla aynı yönde başka iddialar da var. Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’den de “Rusların elinde Trump’a şantaj yapacak malzeme bulunduğu” yönünde açıklamalar geldi. İşte beş başlıkta ABD’yi sallayan skandalın yansımaları...

BİRDEN FAZLA KASET VAR

BBC’nin Washington muhabiri Paul Wood, Steele tarafından hazırlanan raporu 8 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerinden bir hafta gördüklerini açıkladı. Buna göre BBC, kanıt içermediği gerekçesiyle konu haber yapmamaya karar verdi. Ancak Wood, raporun ortaya çıkmasının ardından o dönemde Amerikan istihbarat kaynaklarından konuya ilişkin elde ettiği bilgileri de paylaştı. Buna göre ağustos ayında emekli bir istihbaratçının, bir Doğu Avrupa ülkesinin gizli servisinden aldığı bilgi, Rusların elinde Trump’la ilgili görüntüler olduğu şeklindeydi. Ardından Wood, bir aracı üzerinden halen görevde olan CIA ajanlarına bazı sorular yöneltti. Aldığı yanıt, Trump hakkında ‘birden fazla tarihte, birden fazla yerde çekilmiş birden fazla kaset’ olduğuydu. ‘Cinsel içerikli’ olduğu belirtilen görüntüler, Moskova ve St. Petersburg’da çekilmişti.

İKİ GİZEMLİ RUS BANKASI

Wood’un haberine göre, geçen nisan ayında CIA şefi John Brennan’a kaygı verici bir istihbarat raporu sunuldu. Rapor, Kremlin’den ABD’deki başkan seçimi kampanyalarına aktaran parayla iligli bir telefon görüşmesinin kaydını da içeriyordu. Bir Baltık ülkesinden gelen istihbaratın ardından altı ABD kurumu soruşturma açtı. Yurtiçi ayağını FBI, Hazine Baknalığı ve Adalet Bakanlığı, yurtdışı ayağını ise CIA, NSA ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü yönetiyordu. Soruşturma kapsamında Hazine Bakanlığı, iki Rus bankasının ABD’ye yönelik para hareketlerini incelemek üzerine mahkemeye başvurdu. Mahkeme talebi reddetti. Konuya hakim bir kaynak, Wood’a Trump’ın üç ortağının soruşturma dosyasında yer aldığını söyledi. Bu üç kişi ise suç işedikleri iddialarını reddetti.

MCCAIN: DOSYAYI FBI'A BEN VERDİM

Skandalla ilgili bir Sürpriz çıkış da Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain’den geldi. Partinin, Trump’a karşı duran gelenekçi kanadından bir isim olan McCain, Rusya’nın Trump’la ilgili ‘hassas bilgilere’ sahip olduğunu gösteren dosyayı geçen yılın sonunda FBI’a kendisinin verdiğini açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan McCain, içindeki bilgilerin doğruluğunu teyit etme imkanı bulunmadığı için dosyayı FBI’ya iletmenin en doğru şey olduğunu düşündüğünü ifade etti. Amerikalı gazeteci Carl Bernstein, dosyayı McCain’e verenin, İngiltere’nin eski bir Rusya Büyükelçisi olduğunu iddia etti. Büyükelçinin ismini ise açıklamadı. CNN’e konuşan Bernstein, “Trump’ın iş bağlantılarını inceliyorlardı. Bu iş için eski bir MI6 ajanını tuttular. O, bulduğu şeylerden endişelenerek bunları FBI’daki bir kaynağına aktardı” dedi.

CIA’DAN MOSSAD’A: TRUMP GÜVENİLMEZ

Trump’ın Rusya ile bağlantıları olduğu yönündeki iddialar, İsrail’de de endişe yarattı. Amerikan istihbaratının, İsrail gizli servisi MOSSAD’a ‘Trump’la istihbarat paylaşımı yapmama’ uyarısında bulunduğu öne sürüldü. İsrail’de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, yakın geçmişte ABD’li ve İsrailli istihbarat yetkililer bir topantı gerçekleştirdi. Toplantıda Amerikan tarafı, MOSSAD mensuplarına “Trump’ın güvenilir olduğundan emin olana kadar ABD ile istihbarat paylaşımında bulunmama” uyarısını yaptı. Haberde “Trump’ın göreve başlaması yaklaşırken, İsrailli istihbarat yetkileri de uykusuz kalıyor. Son dönemdeki kapalı toplantılarda, İsrail istihbaratının çok gizli olarak sınıflandırılmış bilgilerinin 15 yıldır Amerikan istihbaratına açık olduğu ve bunların Rusya’ya ve onun üzerinden de İran’a sızmasından endişe ediliyor” denildi.

İLK İTİRAF: BENCE RUSYA HACK'LEDİ

ABD’nin müstakbel Başkanı Donald Trump, ‘şantaj raporunun’ basına sızmasının ardından çarşamba akşamı bir basın toplantısı düzenledi. Sızıntı nedeniyle istihbarat görevlilerini suçlayan Trump, raporu “Hasta insanların Nazi tarzında iftiralarından oluşan bir uydurma” olarak niteledi. Bu durumu ‘utanç verici’ olarak niteleyen Trump, Amerikan medyasını da yalan haberleri yaymakla suçladı, CNN muhabirine söz vermedi. Öte yandan Trump, Rusya’nın seçimlere siber saldırılar yoluyla müdahale ettiği iddialarını ilk kez kabul etti. Müstakbel Başkan, New York’taki Trump Tower’da düzenlediği basın toplantısında, Demokrat Parti’nin hack’lenmesi için “Bence Rusya yaptı” ifadesini kullandı. Başka konulara da değinen Trump, IŞİD’i Obama yönetiminin yarattığını öne sürdü ve şirketlerinin yönetimini oğullarına bıraktığını açıklayarak işlerini nasıl devrettiğini masaya yığdığı ticari belgelerle anlattı. Rusya ile hiçbir anlaşmasının ya da bağının olmadığını, iyi geçinip geçinemeyeceğini bilmediğini ancak iyi ilişkiler kurmayı deneyeceği belirten Trump, Rusya Devlet Vladimir Başkanı Putin’in kendisini sevmesini bir değer olarak nitelendirdi.

ŞANTAJ USTASI RUSYA

Donald Trump ve Rusya hakkında çıkan rapor, Rusların ‘şantaj istihbaratı’na ilgiyi de artırdı. Amerikan medyasında, Sovyetler’den günümüze yaşanan kaset skandalları anlatıldı.

Rusya’nın elinde, ABD’nin müstakbel Başkanı Donald Trump’a şantaj yapacak malzeme bulunduğu iddiaları, Amerikan medyasında Rusya’nın ‘şantaj tarihine’ ilişkin incelemeleri de beraberinde getirdi. New York Times gazetesi, Moskova istihbaratının Sovyetler Birliği döneminden bu yana ‘şantaj istihbaratında’ ustalaşmış olduğunu anlattı. Atlantic dergisi ise Sovyetler’in yıkılmasından sonraki dönemde yaşanan bir ‘müstehcen kaset’ skandalını hatırlattı. Times’ta Andrew Higgins ve Andrew Kramer imzasıyla yayımlanan haberde “Sovyetler Birliği İnturist oteli ve seyahat şirketini kurduğunda, bütün şoförler, ‘bellboy’lar, aşçılar ve hizmetliler KGB’ye çalışıyordu. Ülkeyi ziyaret eden siyasetçileri ve işadamlarını tuzağa düşürmek için maaşla çalışan fahişeler de vardı. Sovyetler Birliği’nde yabancıların ziyaret ettiği oteller, kayıt cihazları ve kameralarla donatılmıştı” deniyor. Eski Sovyet ülkesi Estonya’da, İnturist otelindeki gözetleme ekipmanının segilendiği bir müze kurulduğu hatırlatılıyor. Müzenin kurucularından Peep Ehasalu, otelin 423 odasından 60’ında izleme ekipmanının kurulu olduğunu söylüyor. “Bu tuzağa düşen işadamları, ülkelerine döndüklerinde Sovyetler’de yaşamın iyi olduğunu ve ülkelerinin Sovyetler’le daha çok işbirliği yapması gerektiğini söylediler” diyor.

Atlantic’ten Julia Ioffe ise Rusya’da Boris Yeltsin döneminde yaşanan bir skandalı şu ifadelerle anlatıyor:  “Ocak 1999’da, Savcı Yuri Skuratov, dönemin Başkanı Borist Yeltsin tarafından çağrıldı. Ona kendisine benzeyen bir adamın, iki fahişeyle olan eğlencesi’ izletildi. Yeltsin, soruşturma tamamlanmadan Skuratov’un istifasını istedi.”

Skuratov, bir yıl sonra görev süresi dolacak Yeltsin’in yerine aday olarak gösterilen isimlerden biriydi. Skuratov’un, Rus parlamentosunda dinleneceği günden bir gün önce, sözkonusu kaset televizyonlarda yayınlandı. Görüntüleri RTR televizyonuna servis eden kişininse Viladimir Putin olduğu iddia ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN