Obama’dan halefine ‘telekulak’ yanıtı: Kimseyi dinlemedik

Obama’dan halefine ‘telekulak’ yanıtı: Kimseyi dinlemedik

ABD Başkanı Trump’ın Obama’ya yönelttiği ‘derin devlet’ ve ‘telekulak’ suçlamasına yalanlama geldi. Obama’nın sözcüsü Lewis, “Beyaz Saray hiç bir ABD vatandaşını dinlemedi. Trump’ın iddiaları asılsız ve yanlıştır” açıklaması yaptı.

Seçildiği günden beri ekibindeki ağır topların Rus büyükelçisi ile görüşmesi sonrası yaşanan skandala uğraşan ABD Başkanı Donald Trump selefi Barack Obama’yı suçlamaya devam ediyor. Trump, Obama’ya yönelttiği ‘derin devlet’ suçlamasının ardından bu kez de ‘telekulak’ suçlamasında bulundu. Suçlamalar sonrası Obama’nın Sözcüsü Kevin Lewis’ten yalanlama açıklaması geldi. Sözcü Lewis, Trump’ın Twitter üzerinden “Obama’nın zaferimizin hemen öncesinde Trump Tower’ı dinlettiğini öğrendim” yönündeki paylaşımı hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Lewis, açıklamada, “Başkan Obama ya da Beyaz Saray’dan herhangi bir yetkili hiçbir ABD vatandaşının dinlenmesi için bir emir vermedi. Bunun dışındaki görüşler yanlıştır” ifadesini kullandı.

Trump’ın iddialarının asılsız olduğunu vurgulayan Lewis açıklamada, “Obama yönetiminin esas kurallarından bir tanesi, hiçbir Beyaz Saray yetkilisinin Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen bir soruşturmaya karışmaması yönündeydi” ifadelerine yer verdi. Trump, hafta sonu Twitter hesabınden paylaştığı mesajlarda, “Seçimlerdeki zaferden önce, Obama’nın Trump Tower’daki konuşmalarımı dinlettiğini öğrendim. Ama hiçbir şey bulamadılar” dedi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in istifa etmesine, Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın da Amerikan kamuoyu önünde zor durumda kalmasına yol açan Rus Büyükelçi Sergey Kislyak ile görüştüklerinin ortaya çıkmasından sonra Trump, “Görevdeki bir başkanın, seçimden hemen önce başkanlık yarışını dinletmesi yasal mıdır? Obama, seçim sürecinde, telefonlarımı dinleyecek kadar nasıl alçalmış olabilir? Bu Nixon’un Watergate skandalı ile eşdeğer. Kötü yada hasta adam!” dedi. Trump, bunun ‘McCarthy’izm olduğunu savundu ve iyi bir avukatın harika bir dava açabileceğine bahse girebileceğini aktardı.  Öte yandan Trump hakkındaki telekulak iddiaları için kongreden soruşturma talebinde bulundu.

CUMHURİYETÇİ VEKİLDEN ‘İSLAMOFOBİK’ SORULAR

ABD’nin Oklahoma eyaletinin milletvekillerinden John Bennett’in, Müslümanlarla görüşmesi sırasında nefret ve İslamofobik içerikli sorular sorması tepki çekti. Cumhuriyetçi Parti’den milletvekili olan Bennett’in, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) düzenlediği “Temsilcinle buluş” etkinliğinde, kendisini ziyaret etmek isteyen Müslümanlarla buluşmadan önce onlara bir form dağıtarak, burada yer alan sorulara cevap vermelerini istediği belirtildi. CAIR tarafından yapılan açıklamada, “Karınızı dövüyor musunuz?” şeklinde yöneltilen bir sorunun yanı sıra, doldurulması istenen formda “Hazreti Muhammed kendisiyle aynı düşünmeyen putperestleri, Hristiyanları, Yahudileri öldürürmüş. Buna siz de katılıyor musunuz?” gibi bir sorunun da yer aldığı kaydedildi. ABD’de Müslümanların haklarını savunan en büyük örgütlerden biri olan CAIR de Cumhuriyetçi milletvekilinin yönelttiği sorulara tepki gösterdi. CAIR’in Okhalhoma temsilcisi Adam Soltani, yaptığı yazılı açıklamada, “Hiç kimse temsilcisi ile buluşmak için böylesine aptalca, İslamofobik, nefret kusan, sorulara muhatap olmamalı” ifadesini kullandı. Bennett’in daha önce İslam üzerine yaptığı bir yorumda, “İslam bir kanser gibidir, bu ülkede bir an önce önü kesilmelidir” dediği ortaya çıktı.

TRUMP DESTEKÇİLERİ İLE KARŞITLARI ÇATIŞTI

Medya, sivil toplum kuruluşları ve özellikle azınlıkların yoğun eleştirdiği Trump’ın destekçileri, 30’a yakın eyalette 4 Mart tarihinden esinlenerek, ‘March 4 Trump’ (Trump için yürü) etkinlikleri düzenledi. Başkent Washington D.C., New York, Michigan, Florida gibi bir çok kent ve eyalette düzenlenen gösteriler genellikle sakin geçerken, California’nın Berkeley kentinde Trump taraftarları ile karşıtları buluştu.

17-03/06/6kr6trump.jpg

Yumruklar ve sopalarla kavga eden gruplar birbirlerine biber gazı sıktı. Polisin müdahale etmediği olaylarda bazı kişiler yaralanırken, bazı kişiler gözaltına alındı. Minnesota’da da yaklaşık 300 kişilik Trump taraftarına 50 kişilik karşı grubun müdahalesi sonucu kavga çıktı.Çıkan olaylar nedeniyle Minesota’da 6, Washington’da 4 ve Tennessee’de ise 2 kişi gözaltına alındı. Gösteriler çok sayıda kentte düzenlense de katılımcı sayısı olarak Trump karşıtı protestolardaki sayıların altında kaldığı görüldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN