Soros, kendi vakfına 18 milyar dolar bağışladı

Soros, kendi vakfına 18 milyar dolar bağışladı

Dünyaca ünlü finans spekülatörü George Soros kendi vakfına yaptığı bağışla yeniden gündemde.

KARAR/FRANKFURT

Dünyaca ünlü finans spekülatörü George Soros, kendi kurduğu Open Society (Açık toplum ) isimli vakfa 18 milyar euro bağışladı. Macaristan doğumlu ABD vatandaşı Soros’un toplam 23 milyar dolar serveti olduğu tahmin ediliyor. Böylece Soros servetinin büyük bir bölümünü kendi vakfına bağışlayarak Open Society’i ABD’nin ikininci en büyük vakfı haline getirdi. Birinci sırada Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in sahibi olduğu vakıf bulunuyor.

Soros’un bu bağışı yıllar içinde kademe kadem yaptığı ve toplam miktarın yeni ortaya çıktığı bildirildi. Ancak Soros’un yaptığı bu bağışla yardımdan daha çok vergi avantajlarından istifade etmek isteği yönünde yorumlar var. Soros 2012 yılında yaptığı bir açıklamada ‚‘İhtiyaçlarım için gereğinden fazla param var. Bunun için vakıflar kurdum. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek istiyorum ‚‘ demişti. Soros servetini fon yönetimi ve finans spekülasyonları ile kazandı. Soros’un İngiltere’de 1992 yılında kara çarşamba olarak bilinen olayda sterlinin düşeceğini öngörerek yaptığı yatırımla bir günde 1 milyar dolar kazanarak dünya kamuoyunun gündemine gelmişti. İngiltere’de yaşanan ekonomik krizin de sorumlusu olarak gösterilmişti.

Soros’un kariyerinde 1998 yılında Tayland’da yaptığı spekülatif yatırımlarda Asya krizine yol açması da bulunuyor. Ancak Soros’in gerçek şöhreti, dünyada yüzün üzerinde ülkede faaliyet gösteren vakıfları sayesinde. Dünyadaki bütün siyasi krizlerin çoğunda onun parmağı olduğu iddia ediliyor. Türkiye’de gezi olaylarının arkasında da Soros’un olduğu iddia edilmişti. Son olarak Macaristan hükümet başkanı Viktor Orban Soros’un bu ülkedeki vakıfları ile mücadele ediyor. Orban, Soros’un Avrupa’daki mülteci krizinin müsebbibi olarak görüyor. Türkiye’nin yanından Doğu Avrupa ülkelerinde ve Rusya’da Soros’un istikrarsızlık yaratan projeleri desteklediği yönünden suçlamalar bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN