Stephen Hawking açıkladı: Kara delikten nasıl kaçılır?

Stephen Hawking açıkladı: Kara delikten nasıl kaçılır?

Geçtiğimiz günlerde bir kare deliğin içine girildiğinde ne olacağı konusundaki teorisini açıklayan fizikçi Stephen Hawking, şimdi de bir karadeliğin içine düşüp de çıkmak isterseniz ne yapmanız gerektiğini anlattı.

İsveç'in başkenti Stockholm'deki Royal Institute of Technology'de konuşan Hawking, bir kara deliğin içine düşen bir parçacığın sonsuza kadar burada kalmak zorunda olmadığını söyledi.

Kuantum mekaniğine göre, bir parçacığın özünü oluşturan "enformasyon"un kalıcı olarak yok edilmesi mümkün değil. Ancak bir parçacığın kara deliğin içine düşmesi ve oradan kaçamaması, yok olması demek oluyor. Bu da kuantum fiziği yasalarının ihlali anlamına geliyor. Hawking, bu sorunu gidermek için atom altı parçacıkların kara delik içerisindeki davranışlarıyla ilgili kuantum yasalarına uygun bir hipotez geliştirdi.

Kuantum fiziğini kurtaran teori

"Enformasyonun kara deliğin içinde değil, sınırındaki olay ufkunda bulunduğunu öne sürüyorum" diyen Hawking, parçacığın kara deliğin içine çekildiğini, ama enformasyonun olay ufkunda kaldığını söyledi. Yakın zamanda ortaya atılan bir teori, kara deliklerin sanıldığının aksine tamamen kara olmadığını, dışarı verdikleri enerjiden dolayı etraflarında bir "olay ufku" oluşturduklarını göstermişti.

15-08/31/maxresdefault-1441012089.jpg
Interstellar filminde kara delikler, yeni teoriye uygun olarak resmedilmişti. Kara deliğin çevresindeki halkaya "olay ufku" deniyor.

Başka bir evrene de çıkabilir

İşte Hawking, parçacığın içeri çekildiğini, ama kara delikten dışarıya doğru giden enerjinin enformasyonu olay ufkuna taşıdığını iddia ediyor. Ayrıca enformasyonun kara deliğin içinden olay ufkuna çıktığında "katoik ve kullanışsız" olduğunu söyleyen Hawking, bununla beraber enformasyonun başka bir evrene gitmesinin de mümkün olduğunu belirtiyor.

Yani bir gün bir kara deliğe düşerseniz, sizi siz yapan "enformasyon", kara deliği çevreleyen halkalarda kalacak. Hawking, bir kara deliğin sınırında kaybolmanın, içinde kaybolmaktan daha iyi olduğunu söylüyor.

Hawking geçtiğimiz günlerde bir kara deliğin içine girmenin, paralel bir evrene çıkmaya neden olabileceğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN