En büyüğünü yaptılar çalıştıramıyorlar

En büyüğünü yaptılar çalıştıramıyorlar

Çin tarafından inşa edilen ve 500 metrelik çapıyla dünyanın en büyüğü olan teleskop, aylardır atıl halde. Sebebi ise yılda bir milyon doların üzerinde maaş teklifine rağmen teleskopta çalışacak bilim insanı bulunamaması.

Çin’in güneyindeki dağlık bölgede inşa edilen 500 metrelik ‘FAST’ radyo teleskobu için çalışacak personel bulunamıyor. Teksas A&M Üniversitesi‘nden Gökbilimci Nick Suntzeff, dünyanın en büyük teleskobunda çalışacak bir bilim insanının bulunamadığını belirtti. Yıllık 1,2 milyon dolar önerilen iş için Batı ülkelerinden başvuru bekleniyor. Bunun sebebi ise Çin’deki hiçbir gökbilimcinin bu kadar büyük bir tesisi çalıştırma tecrübesinin bulunmaması.

Mayıs ayından beri dergi ve gazete gibi medya iletişim organlarına iş ilanı veren Çin Bilim Akademisi (Chinese Academy of Sciences) şimdiye kadar nitelikli bir başvuru almadı. Aranan şartların zorluğu başvuru yokluğunun bir başka sebebi. Belirtilenlere göre adayların 20 yıllık ve üzeri bir iş tecrübesinin olması bekleniyor.

Başvuracak kişilerin büyük ölçekli radyo teleskopu projelerinde yönetici pozisyonunda olması isteniyor. Bu kişilerin dünya çapında bir araştırma enstitüsünde veya üniversitede profesörlük veya dengi bir pozisyonda bulunması gerekiyor. Batı’daki gökbilimcilerin FAST’ın amacıyla ilgili olarak kafasında bazı sorular var. Çünkü nasıl bir fayda sağlayabileceği konusunda net bir şey söylenemiyor. Radyo teleskopunun en büyük özelliğinin Dünya haricindeki medeniyetlerden gelen sinyalleri beklemek olduğu düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN