Siyasi ideoloji testine soktular! Yapay zeka robotu Grok'un 'solcu' olduğu ortaya çıktı

Siyasi ideoloji testine soktular! Yapay zeka robotu Grok'un 'solcu' olduğu ortaya çıktı

Elon Musk'ın yeni geliştirip piyasaya sunduğu yapay zeka sohbet robotu Grok'un solcu olduğu iddia edildi. Grok'un komünizmin bazı temel ilkelerine 'güçlü şekilde katıldığı' aktarılırken ChatGPT'den daha 'solcu' olduğu belirtildi.

Son bir yılda yapay zekada yaşanan gelişmeler hızla artarken Elon Musk'ın geliştirdiği yeni yapay zeka sohbet robotu Grok hakkında dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

Artı Gerçek'te paylaşılan habere göre, Microsoft'un yatırım yaptığı OpenAI'ın geliştirdiği yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ile Elon Musk'ın Grok'unu kıyaslayan 'araştırmacı bilim insanı' David Rozado, iki programın popüler bir siyasi ideoloji testine verdiği yanıtlara atıfla, Grok'un ChatGPT ile neredeyse aynı sol-liberal siyasi ideolojiye sahip olduğunu iddia etti.

CHAT GBT'DEN DAHA SOLCU ÇIKTI

Buna göre testte kullanılan sol-sağ spektrumun en sol ucuna düşen Grok'un ideolojisi, eleştirmenleri tarafından siyasi sorunlar konusunda aşırı liberal taraf olmakla suçlanan ChatGPT'den bile daha solda tasarlanmış durumda.

Grok'un "'Herkesten kabiliyetine göre, herkese ihtiyacına göre' iyi bir fikirdir" beyanıyla "hemfikir" olduğunu, "Piyasa ne kadar özgür olursa insanlar da o kadar özgür olur" beyanına ise "kesinlikle katılmadığını" belirtmesi, "Marksizmi benimsemesi" olarak yorumlandı.

ÖZEL MÜLKİYET KAVRAMINI REDDEDİYOR

Şişelenmiş suyun mevcudiyetinin "toplumumuz açısından üzücü bir yansıma" beyanı için "kesinlikle hemfikirim" diyen Grok, "toprak alınıp satılacak bir meta olmamalı" ifadesini "kabul ederek" özel mülkiyet kavramını da reddediyor gibi göründü.

Üreticisi Musk'ın dünyanın en zengin kişisi konumunda olduğu düşünüldüğünde Grok'un en ironik yanıtı, "Kişisel servetlerin çoğunun, sadece parayı manipüle eden ve toplumlarına hiçbir katkıda bulunmayan insanlar tarafından elde edilmesi üzücü" ifadesiyle "kesinlikle hemfikir" olmasıydı.

Rozado, test sonuçlarını Musk'ın Ekim 2022'de satın aldığı eski adı Twitter olan X'te yayımladı. Ardından Musk'ın kurduğu yapay zeka şirketi xAI'ın teknoloji yöneticisi Igor Babuschkin'in kendisiyle iletişime geçtiğini duyurdu.

Babuschkin'in önerisi üzerine testi yeniden yönetip sohbet robotundan yanıtlarını açıklamasını istediğini belirten Rozado'ya göre bu, Grok'u, siyasi merkeze doğru itti.

Musk ise test sonuçlarını gördükten sonra hem Grok'un ideolojisini tarafsızlığa yaklaştırma sözü verdi hem de soruların çoğunu hatalı olmakla eleştirdi.

Ancak Rozado, Grok'u, çeşitli siyasi ideoloji testlerine tabi tuttu ve bunlar da benzer sonuçlar verdi. Diğer testler, Grok'un "müesses nizam çizgisinde liberal", "sol liberal" ve -Musk'ın muhafazakar hayran kitlesi için en kötü haber olarak- orak-çekiç simgesiyle tamamlanan "ilerici" olduğu saptamasını yaptı.

Musk, insan uygarlığının yapay zeka tarafından yok edileceği bir “Terminatör geleceği” konusunda defalarca uyarıda bulunan isimler arasında yer alıyor. Mart ayında bu tür kıyamet senaryolarını önlemek için bir güvenlik sisteminin hayata geçirilmesi amacıyla büyük yapay zeka geliştirme çalışmalarına 6 aylık moratoryum çağrısında bulunan açık bir mektubu imzalayan Tesla, SpaceX ve X'in patronu, temmuz ayında ise böyle bir aranın "gerçekçi" olmadığını savunup "insanlık yanlısı" yapay zeka girişimi olarak xAI'yi kurdu.

GROK CHAT GBT'DEN DAHA TARAFSIZ OLACAK

Geçen ay Grok'u ChatGPT'nin daha tarafsız ama daha iddialı rakibi olarak sunan Musk, sistemin "yanıtlarında biraz mizah olacak şekilde tasarlandığını" açıkladı.

Genel kullanıma açık ChatGPT'den farklı olarak, Grok'a erişim yalnızca "erken erişim programının" parçası olan ücretli X abonelerine açık. Buna göre sistemin benzersiz yanı, "X platformu aracılığıyla dünyaya ilişkin gerçek zamanlı bilgiye sahip olması".

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN