Teknolojide tekelleşmeye 117 milyar dolarlık veto

Teknolojide tekelleşmeye 117 milyar dolarlık veto

ABD’li çip üreticisi Qualcomm’un satışına son noktayı koyan Trump, 117 milyar dolarlık satış için işlemi ulusal güvenlik gerekçesiyle engelledi. Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Nalbantoğlu, “Bu satın alma tekelleşme olur. Güç kimin eline geçerse dünya için tehdit oluşturur” dedi.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Intel, geçtiğimiz haftalarda basına yansıyan haberlere göre önce Broadcom’u ardından da Qualcomm’u almayı planlıyordu. Hatta Broadcom’a satış için yeşil ışık yakmayan Qualcomm’u şirket farklı yollardan almayı planlıyordu. Bu satışla birlikte dünya devi tekelleşecekti. Önceki gün Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, iki firma arasındaki satış sürecini doğrudan ilgilendiren bir karar kamuoyu ile paylaşıldı. ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik gerekçelerine atıf yaptığı başkanlık kararında söz konusu satışın uygun olmadığını vurguladı. Kararda Trump’ın, “Broadcom ve ortaklarının, ABD’nin ulusal güvenliğini zaafa uğratabilecek adımlar atabileceğine yönelik yeteri kadar sağlam kanıt bulunmaktadır” ifadesine yer verildi. Gerçekleşmesi halinde teknoloji tarihinin en büyük anlaşması olacağı belirtilen sürecin önünü kapatan kararda, Qualcomm’un satışının “yasaklandığı” kaydedildi. Karara itiraz eden Broadcom yöneticileri ise söz konusu anlaşmanın “ABD’nin ulusal güvenliğini herhangi bir şekilde tehdit etmediğini” savundu. İlk olarak ABD’de kurulan ancak 2016 yılında Avago firmasına satılarak Singapur merkezli olarak yeniden yapılanan firma, Qualcomm’u satın alarak özellikle mobil teknolojiler ve çip üretimi alanında dünyanın en önemli oyuncuları arasında daha da üst sıralara tırmanmak istiyordu. ABD Hazine Bakanlığı 5 Mart’ta ilgili teknoloji firmalarına mektup göndererek özellikle 5G teknolojisiyle ilgili satış süreçlerinin ulusal güvenlik riski oluşturabileceği “uyarısında” bulunmuştu. Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Aimen Mir, “Qualcomm, ABD için iyi tanınan ve güvenilen bir firma olmuştur. Qualcomm’un ABD hükümet kurumlarına yönelik tedarikinde herhangi bir kısıtlama veya duraksama olması, ulusal güvenliğimizi zaafa uğratabilir” yorumunu yapmıştı. Öncesinde ise Broadcom, Qualcomm’u satın almak için hisse başına 70 dolarlık bir teklif yapmıştı. Fakat bu teklif Qualcomm’lu yetkililer tarafından reddedilmişti. Sonrasında şirket teklifi 82 dolara kadar çıkarsa da bu karşı tarafı ikna etmeye yetmedi. Hali hazırda merkezi Singapur’da bulunan Broadcom’un, faaliyet alanı ise yoğun olarak ABD.

DÜNYA İÇİN TEHDİT OLUŞTURUR

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Bekir Sami Nalbantoğlu, “ABD bu işlemci teknolojisinin kendi dışında birilerinin kontrolünde olmasını istemiyor. Broadcom ise yıllardır Qualcomm’un peşinde. Satın alma işini bir an önce bitirmek istiyor. Ama bir yandan da tekel yasaları var. Eğer bu satın alma gerçekleşirse tekelleşme çok kolay oluşacak. Özellikle 5G ile birlikte Qualcomm’un değeri daha da artacak. Böylece bunun tek bir gücün eline geçmesi ABD hükümeti tarafından tehdit olarak algılanabilir. Bu konuda teknolojinin tekele geçmemesi için ABD’de bir Çin korkusu var. Bu kademede bir Türk markası da olsa ve satışı Hükümet tarafından engellense bizde de aynı sav söylenebilir. Yani tekelleşme. Kısacası bu işlemci gücünün hangi ülke olursa olsun tekilleşmesi tüm dünya için bir tehdittir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN