Tesla otomobili uzaya gönderildi! Elon Musk kimdir?

Tesla otomobili uzaya gönderildi! Elon Musk kimdir?

SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk dünyanın en güçlü roketi olan Falcon Heavy’i fırlattı. ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi olan SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk’ın rekoru tüm dünyanın gündemine oturdu. Peki Elon Musk kim? Falcon Heavy roketi nedir? Detaylar haberimizde.

İnsanlığın uzaya yerleşme hayalleri bir bir gerçek oluyor. Bu alanda atılan en büyük adım ise dünya rekoru kıran bir roket fırlatması oldu. ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketi'nin kurucusu Elon Musk Falcon Heavy adı verdiği dünyanın en güçlü roketini fırlattı. Bu roket fırlatma olayında ise en çok dikkat çeken nokta roketin içindeki Tesla model otomobildi. Musk kendi spor otomobilini de uzaya göndererek dünyanın gündemine oturdu. Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna astronot giysileri giyen cansız bir manken oturdu.

18-02/07/elonmusk2.jpg

'Space man' adı verilen bu manken kısa sürede sosyal medyanın en çok konuşulan konusu oldu. Elon Musk Tesla ile uzaya gönderdiği mesajı da kişisel Instagram hesabından yayınladığı fotoğraf ile açıkladı. Musk, Tesla'nın içine 'Made on Earth by Humans' (İnsanlar tarafından Dünya'da yapıldı) notu düştü. SpaceX'in CEO'su Musk bu planını geçtiğimiz aylarda duyurmuş ve bunun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğine dair bir tartışma yaşanmıştı. Ve Musk sözünü tuttu! Sadece bugüne kadarki en güçlü roketi fırlatmadı ayrıca uzaya bir Tesla modeli gönderdi.

Uzaya gönderilen Tesla için Musk her detayı ince ince düşündü. Otomobilin torpido gözünde "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" (Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi) kitabı yer alıyordu. Otomobilin ekranında "Don't Panic" (Panik yapma) yazısına yer verildi. Uzaya gönderilen otomobilin radyosu ise David Bowie'nin 'Space Oddity' şarkısını çaldı.

18-02/07/elonmusk.jpg

ELON MUSK’DAN AÇIKLAMA

Tarihi başarının arından Musk yaptığı ilk açıklamaya "Yeni bir uzay yarışı istiyoruz, uzay yarışları heyecan vericidir" sözleri ile başladı.

Musk sözlerine şöyle devam etti:

“Bence diğer şirketler ve ülkeler, 'Hey, ticari bir şirket olan SpaceX, bunu yapabiliyorsa ve Falcon Heavy’nin tüm masrafları sadece fonlarla karşılandıysa biz de yapabiliriz’ diyeceklerini düşünüyorum.”

Elon Musk, fırlatmadan önce yaptığ açıklamada ise "Araba dünyadan 400 milyon kilometre uzağa gidecek ve saniyede 11 kilometre yapıyor olacak. Roketten Mars'ın yörüngesine yerleştirilecek aracın, bir kaç yüz milyon hatta milyarca yıl kalacağını tahmin ediyoruz" demişti.

18-02/07/elonmusk4foto.jpg

ELON MUSK KİMDİR?

Elon Musk (d. 28 Haziran 1971) Güney Afrika ve Kanada asıllı, Güney Afrikalı, Kanadalı, ve Amerikalı mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimci.SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın (orijinali X.com) kurucu ortaklarındandır. SpaceX’te CEO ve baş tasarımcı; Tesla Motors’da başkan, CEO ve ürün mimarı olarak görev yapmaktadır. Musk aynı zamanda SolarCity’nin de başkanıdır.

Queen's Üniversitesi’nden ayrıldıktan sonra, Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu’nda ekonomi alanında, Pennsylvania Üniversitesi, Bilim ve Sanat Okulu’nda fizik alanında lisans eğitimlerine devam etti.

Musk, Güney Afrika'nın başkenti Pretoria’da Kanadalı bir anne (kızlık soyadı; Haldeman) ve Güney Afrikalı bir babanın (Errol Musk) oğlu olarak doğdu.

Elon kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi. 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar adındaki uzay oyununu yaklaşık $500’a satarak ilk yazılım satışını yaptı.

Bryanston High School’da sekizinci ve dokuzuncu sınıfları geçtikten sonra Musk, Pretoria Boys High School’a geçip oradan mezun oldu. 1988 yılında henüz 17 yaşındayken Güney Afrika ordusunda askerlik yapmamak için evinden ayrıldı: “Askerlik yapmakla ilgili bir sorunum yok, ancak Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi.”  ABD’ye taşınmak istiyor ve şöyle diyordu: "Orası muhteşem şeylerin mümkün olduğu yer."

1992 yılında, Kingston, Ontario’daki Queen's Üniversitesi’nde iki yıl geçirdikten sonra, Pennsylvania Üniversitesi’nde işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrlıdı. The Wharton School of the University of Pennsylvania’da anadalını seçip,Ekonomi alanında lisans diploması aldı. Ayrıca University of Pennsylvania, School of Arts and Sciences’dan da, Fizik alanında yan dal diploması aldı. Daha sonra Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için Kaliforniya’nın Silikon Vadisi bölgesine taşındı. Ancak doktorayı tamamlamadı.

Lisans eğitimleri ve Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs, Walt Disney gibi yenilikçilerden aldığı ilhamla, Musk girmek istediği, “insanlığın geleceğini en çok etkileyecek sorunlardan oluşan” üç alan tespit etti. Bu alanlar internet, temiz enerji ve uzaydı.

Musk 1995’de Stanford’da uygulamalı fizik ve malzeme bilimi alanında doktoraya başladı. Ancak iki gün sonra kardeşi Kimbal Musk’la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesine başlamak için okulu bıraktı. 1999’da, Compaq'ın AltaVista birimi Zip2’yu 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN