Trump dönemi 11 Eylül’den kötü

Trump dönemi 11 Eylül’den kötü

Donald Trump’ın yükselişi, ABD’deki Müslümanlar için karanlık bir dönemin başlangıcı oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde yaşayan Müslümanlar, CNN televizyonuna verdikleri röportajlarda Trump’ın söylemlerinin günlük hayata ayrımcılık şeklinde yansıdığını belirtti.

ABD’de ‘tarihin en sıradışı başkanlık yarışı’ olarak gösterilen seçimlere üç hafta kaldı. Seçimi sıradışı yapan şeylerden biriyse, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’ın Müslümanlar, kadınlar, Latin kökenliler gibi birçok toplumsal gruba yönelik ayrımcı söylemleri. Trump’ın seçim vaatlerinden biri, Müslümanların ABD’ye girişini terör gerekçesiyle geçici olarak yasaklamak. CNN televizyonunun röportaj yaptığı Müslümanlar, bu tür söylemlerin günlük hayatta ayrımcılığı ne denli körüklediğini ortaya koyuyor. 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının, Amerikan toplumundaki yerleri açısından bir kırılma noktası olduğunu belirten Müslümanlar, 2016’nınsa kendileri için o dönemden bile daha kötü olduğunu dile getiriyor.

CNN, Müslüman toplumun büyüdüğü ve siyasete daha etkin katıldığı üç bölge olan Minneapolis, Kuzey Virginia ve Staten Adası’nda bir ay süren bir çalışma yaptı. Çocukluk yıllarında Somali’den ABD’ye gelen ve Minneapolis’in banliyö bölgelerinde yaşayan Hamse Warfa, 11 Eylül döneminde toplumdaki nefreti yaygınlaştıran ve anaakıma taşıyan Trump gibi bir lider olmadığını söylüyor. Warfa, durumu “Kızımın bana gelerek ‘Baba, bana okulda başörtümle ilgili sorular soruyorlar’ diyeceğini hiç düşünmezdim” sözleriyle özetliyor. CNN’in konuştuğu 40 Müslümanın ortak görüşü de bu yönde: “Bu seçime dair en rahatsız edici şey, Trump’ın Müslümanlara yönelik düşmanlığı normalleştirmiş olması.”

İMAMDAN ‘OY VERİN’ ÇAĞRISI

1990’lı yıllarda Mısır’dan ABD’ye gelen ve bir helal restoran işleten Tarek Wazzan ise Trump’ın sözlerinden daha tehlikeli olan şeyin, halktan bulduğu büyük destek olduğunu düşünüyor. “Ben Trump’ın söylediklerini ciddiye almıyorum. Eğitimli insanlar neden alıyor? Bu canımı sıkıyor” diyen Wazzan, durumun endişe verici olduğunu ifade ediyor. 12 yaşından bu yana Staten Island bölgesinde yaşayan Pakistan asıllı Samaira Kouser, bugüne kadar ayrımcılığa uğramadıklarını, ancak son bir yılda Müslüman oldukları için kendilerine kötü davranan insanlar olduğunu söylüyor. Virginia’da bir caminin imamı olan Sulaiman Jalloh, vaazlarında insanlara oy verme çağrısında bulunduğunu belirtiyor. “Bugün bazı insanlar, burada olmaya hakkımız olmadığını söylüyor. Bu ulus inanç özgürlüğü üzerine kurulu ama benim inancım artık hoş karşılanmıyor” diyor.

16-10/18/18kr10-manset-kutu.jpg

CUMHURİYETÇİLERİN BÜROSUNA KUNDAKLAMA

Kuzey Karolina eyaletindeki Hillsburg kentinde bulunan Cumhuriyetçi Parti’ye ait bir seçim ofisi kundaklandı. Büronun duvarlarına ayrıca “Nazi Cumhuriyetçiler kenti terk edin” şeklinde yazılama yapıldı. Maddi zararın meydana geldiği saldırıda yaralanan olmadı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Trump, saldırıdan rakibi Hillary Clinton’ın taraftarlarını sorumlu tuttu. Trump ayrıca medyanın seçimleri manipüle ettiğini ve seçim sandıklarının ‘ayarlanmış’ olduğunu öne sürdü. Öte yandan CNN’in son seçim anketi, Clinton’ın sekiz puan önde olduğunu gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN