2019 af haberleri | Af ceza indirimi son dakika! İşte ceza infaz yasasında düşünülen değişiklikler

2019 af haberleri | Af ceza indirimi son dakika! İşte ceza infaz yasasında düşünülen değişiklikler

2019 yılına dair af haberleri, bu yönde beklentisi olanlar tarafından anbean takip ediliyor. Adalet Bakanı Gül, yaptığı açıklamasında ceza infaz yasasına dair detayları paylaştı. MHP’li Feti Yıldız da af ceza indirimi ile ilgili son dakika bir paylaşımda bulundu. İşte konuya dair tüm yaşananlar…

 

Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin bu konuda yaptığı çalışma, cezaevinde yatanlar ve aileleri tarafından olumlu bir şekilde karşılanmıştı. Ancak tasarı hâlâ Meclis’te görüşülmüş değil. Peki af ceza indirimi ne zaman çıkacak? Ceza infaz yasası ne zaman Meclis’e sunulacak? Tüm detaylar karar.com’da…

AF HABERLER SON DAKİKA

MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bir defaya mahsus ceza indirimi yerine, sistem değişikliğine gidilmesini istediklerini belirterek, cezasızlık algısı bir durumun da söz konusu olmaması gerektiğini vurguladı. 18 ay hapis cezası alan bir kişinin 1 yıllık denetimli serbestlikle birlikte hiç cezaevine girmeden bu cezalardan kurtulabildiğini anımsatan çelik, bunun toplumsal vicdanı zedeleyen bir yaklaşım olduğunu vurgulayarak, ceza alan herkesin belli bir oranda mahkum edilmesi yönünde bir çalışmanın yapılacağından söz etti.

CEZA İNFAZ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK

Ceza İnfaz Yasası ile ilgili birden fazla paket hazırlanacağını anlatan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Ceza İnfaz Kanunu'nda da değişiklik öngören bir çalışmanın söz konusu olduğunu aktararak, çalışmaların tamamlanınca kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

38 maddeden oluşan taslak metinde ceza infaz indiriminin bu pakette yer almadığını aktaran Muş, onun ayrı bir paket olarak geleceğini belirterek, 5 kanunda değişiklik öngörüldüğünü, taslak metine göre avukatlara yeşil pasaport, avukatlık sınavı geleceğini ve arabuluculuğun genişletileceğini aktardı.

Muş ayrıca, seri yargılamanın getirilip, yargılama süresinin kısaltılacağını bildirdi.

AF İLE İLGİLİ DİĞER HABERLER İÇİN TIKLAYIN

AF TEKLİFİ NEDİR?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 19 Mayıs 2018 tarihine kadarki suçlara ilişkin 5 sene şartlı indirim öngören kanun teklifini 24 Eylül 2018’de TBMM Başkanlığına sunmuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve o dönem MHP’de Milletvekili olan Erhan Usta ile MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, "Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi" ismini taşıyor. Toplam 8 maddeden yaratılan teklifte, PKK, FETÖ ve diğer terör örgütleri ile kadın cinayetleri ve çocuk istismarı mahkûmları kapsam dışında bırakıldı.

BAKAN GÜL’DEN CEZA İNFAZ YASASI AÇIKLAMASI

Sabah'ta yer alan habere göre; yeni hazırlanacak infaz yasasında cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemeler olacağını ilan eden Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, şu anda 18 ayın altında hapis cezası alan birisinin cezaevine girmediğini anımsatarak, işlenen suçların büyük bir oranının bu kapsamdaki suçların oluşturduğunu kaydetti. Hırsızlık yapanın hapse girmeyeceğini hesap ederek hırsızlık yaptığını ve bu durumun toplumda rahatsızlık uyandırdığını belirten Gül, bundan sonra suçluların bu cezanın 5'te birini cezaevinde geçireceğini anlattı.

HAFTA SONU CEZA EVİ

Ceza infaz paketi kapsamında, yaşlılar, kadınlar, çocuklu kadınlar, çekini ödeyemediğinden hapse giren iş insanları için hafta sonu infaz uygulamasının tartışıldığı bilgisini paylaşan Gül, infazın hafta sonu uygulanıp, iş insanının da hafta içi fabrikasına giderek, borcunu ödeme şansı elde edeceğini ve bu şekilde de borcunu ödeyip hapisten çıkma şansı elde edeceğini söyledi. Gül, bu gibi belli suçlarda hâkimin takdir yetkisini kullanacağını anlattı.

CEZANIN YÜZDE 50’Sİ ÇEKİLECEK

2005’te infaz sisteminin değiştiğini¬ ve daha önce infazın süresinin yüzde 40 olduğunu, bu oranın (cezaevinde kalma süresi) genel suçlarda yüzde 67'ye çıkarıldığına işaret eden Gül, yeni çalışma kapsamında bu oranın yüzde 50 olarak düzenlenmesinin düşünüldüğünü belirterek, terör ve örgüt suçlarıyla, kadına şiddet ve cinsel taciz gibi suçların infaz oranlarında indirimin gündemlerinde yer almadığının altını çizdi.

4.2 MİLYON DOSYAYA NEŞTER

Birinci yargı paketinin ceza hukukuyla ilgili olduğunu, ikincisinin de hukuk yargılamalarını kapsayacağını açıklayan Gül, hemen hemen 4 milyon 200 bin civarında dosyanın bulunduğunu ifade ederek, mevcut yargılamaların hızlanmasının hedeflendiğini söyledi.

EV SATIŞARI DA NOTERLERDE YAPILACAK

İkinci pakette, noter sayısı ve bakacağı işlerin artırılacağını duyuran Gül, delil tespitlerinin noterde yapılmasını düşündüklerini kaydetti. Hafta sonu noterlik uygulamasının başlatıldığını ve 7 ay gibi bir süre içerisinde 400 bin işlemin yapıldığını bildiren Gül, bunun bir ihtiyaç olduğunu gösterdiğini savunarak, tapu işlemlerinin de notere verilmesinin tartışıldığını söyledi. Yani bir kişi, bir ev almak isterse, satış işlemini noterde yapacağını dile getiren Gül, bunun ticari hayata da pozitif katkı sağlayacağını öne sürdü.

19-11/07/ocuk-velayet.jpg

ÇOCUK TESLİM MERKEZİ KURULACAK

Eşlerin boşanmalarında çocukla ilgili velayet sorununun yaşandığını anımsatan Gül, bazı aileler arasında çocuk alışverişlerinde problemlerle karşı karşıya kalındığını, bunu önlemek amacıyla da çocuk teslim merkezinin kurulacağını bildirdi. Bu amaçla hizmet verecek kreşler, okullar gibi belli yerlere çocuklar, ebeveynler tarafından bırakılacağını, anne ya da babanın da çocuk kreşte oynarken, pedagog, psikolog eşliğinde çocuğunu alacağını söyledi.

Çocuğunu görmek için anne ya da babanın 500 TL civarında icraya para yatırdığını anımsatan Gül, böyle insani bir olayda para alınmasının da kaldırıldığını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN