2020 cemre düştü mü? Toprağa cemre ne zaman düşecek? Son cemre düşüyor

2020 cemre düştü mü? Toprağa cemre ne zaman düşecek? Son cemre düşüyor

İlk önce, havaya, ardından suya ve son olarak da toprağa düşmesiyle baharı müjdeleyen cemre olayı tamamlanıyor. Türk kültüründe de önemli bir yeri olan ve şairlerin bile şiir yazdığı bu doğa olayıyla ilgili son günlerde kullanıcılar, ‘’Toprağa cemre ne zaman düşecek? Cemre düştü mü?’’ sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar…

Halk arasında baharın gelişinin müjdelendiğine inanılan cemre düşmesi olayı 19-20 Şubat 2020 tarihinde başladı. 7 gün arayla düşen bu doğa olayı her yıl olduğu gibi bu yıl da heyecanla bekleniyordu. Peki cemre düştü mü? Toprağa ne zaman düşecek? Tüm bilgiler karar.com’da…

ÜÇÜNCÜ CEMRE DÜŞTÜ MÜ?

İlk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya, ikincisi 26-27 Şubat’ta suya ve sonuncusu da 5-6 Mart tarihleri arasında toprağa düşüyor. Cemreler birer hafta arayla düşerek ilkbaharın gelmesine sebep olur.

CEMRE NEDİR?

Kökeni Arapça bir kelime olan cemrenin sözlükte ateş yani kor anlamına gelmektedir. Mina Vadisi’nde Arafat’tan gelecek taşlarla ortaya çıkan yığınlara ise cemre ismi verilir. Halk arasında da sıcaklığın yükselmesi anlamını taşır. Cemre ilkbahar başlamadan hemen evvel 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa düşer. Düşen cemrelerin ardından hava, su ve toprak ısınır. Halk arasında cemre düşmesiyle beraber nevruz ve Hıdırellez kutlamaları da başlar.

Türk kültüründe de önemli bir yere sahip olan cemre düşmesi, kültür ve edebiyat bölümlerinde yer edinmiştir. Osmanlı Divan şairleri cemre dönemlerinde önemli kişilere övgü şiirler yazardı. Bu şiirlere cemreviye denilirdi.

İlkbaharın başlangıcında 7’şer gün arayla; havaya suya ve toprağa düşmesiyle buralarda olduğu zannedilen sıcaklık artışıdır. Altay ve Türk halk kültüründe ve mitolojide imre, imere ya da emire ismi verilen cinin sebep olduğu inancı hâkimdir. Bulgarlarda Zemire olarak bilinir. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe çıkar. Ardından buzların üzerine düşerek onları eritir. En son da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Temizlenmeyi ve tekrardan doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından alakalıdır.

BADEM AĞACI ÇİÇEK AÇTI

İzmir Ödemiş’te son zamanlarda şehirde etkisini sürdüren ılık havalar nedeniyle badem ağaçları çiçek açtı. Badem ağaçlarının çiçek açtığını gören vatandaşlar sevinirken, bölgede yaşayan doğa sever Kemal Gürses, cemrenin ilkinin 19-20 Şubat tarihleri arasında havaya düştüğünü, ikinci cemrenin de 26-27 Şubat tarihlerinde suya düştüğünü anımsatarak, baharın gelmekte olduğunu söyledi. Cemrenin sonuncusunun da 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşeceğini vurgulayan Gürsel, cemre düşmesinin havaların ısınması anlamını taşıdığını kaydederek, bunu da ağaçların çiçek açmasından anladıklarını belirtti.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN