65 yaş üstü ve 20 yaş altının otobüse binmesi yasak mı? Çalışanlar dışarı çıkabilecek mi?

65 yaş üstü ve 20 yaş altının otobüse binmesi yasak mı? Çalışanlar dışarı çıkabilecek mi?

65 yaş üstü ve 20 yaş altına toplu taşıma kısıtlaması getirildi. Koronavirüs salgını sebebiyle Erdoğan’ın açıkladığı ve İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar, otobüs, metrobüs ve metroları kullanamayacak.

Türkiye’de artan Kovid-19 vaka sayılarının önüne geçilebilmesi için Kabine toplantısının ardından bir dizi kararlar alındı. Bunlar arasında 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlara getirilen toplu taşıma yasağı ile bu yaş grubundaki vatandaşların otobüs, metrobüs, metro gibi araçları kullanması yasaklandı.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTININ TOPLU TAŞIMAYA BİNMESİ YASAK MI?

Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vakaların ardından hükûmet, bir dizi önlemler aldı. Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanamayacağını duyurdu.

Birçok mücadelelerden alnının akıyla çıkan Türkiye’nin, salgın karşısında verdiği mücadeleyi de kazanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 50 kişiden fazla çalışanı olan iş yerlerinde, iş yeri hekiminin gözetiminde mevcut iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ya da belirlenen bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulamasının ciddi bir biçimde denetleneceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki genelgelerde paylaşılan istisnalar dışında, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların, toplu taşıma araçlarını kullanamayacağını söyledi.

65 YAŞ ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKMA SAATLERİ

65 yaş ve üstü vatandaşlar gün içinde 10.00-13.00 saatleri arasında sokağa çıkabiliyor. Bu saatler hâricinde paylaşılan yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlandı.

20 YAŞ ALTI SOKAĞA ÇIKMA SAATLERİ

Tüm Türkiye’de 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı vatandaşlar da gün içinde 13.00-16.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Bu saatler hâricinde belirtilen yaş gruplarındaki kişilerin sokağa çıkmaları kısıtlandı.

65-yas-ustu-ve-20-yas-altinin-otobuse-binmesi-yasak-mi-calisanlar-disari-cikabilecek-mi-002.jpg

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI SOKAĞA ÇIKMA CEZASI NE KADAR?

20 yaş altı ve 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağına uymayan vatandaşlara, bin 593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince 3 bin 150 Türk lirası idari para cezası uygulanıyor.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI ÇALIŞANLAR SOKAĞA ÇIKABİLECEK Mİ?

Bazı meslek gruplarında çalışan 65 yaş ve üstü ile 20 yaş altındaki vatandaşlar, bu uygulamadan muaf tutuluyor. İş yerlerinden alınan belgeyi görevlilere ibraz edenler, sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasından muaf olacak.

YARDIM GÖREVLİLERİ: Vefa Sosyal Destek Birimleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD, Kızılay’da ve afet kapsamında faaliyet sürdürenler, görevliler.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ: Özel güvenlikçiler dâhil olmak üzere, kamu güvenliği ve düzenini sağlanmasında görevliler.

CENAZESİ OLANLAR, DEFİN GÖREVLİLERİ: Cenaze defin işlemlerinde görevliler (hastane ve belediye görevlileri, din görevlileri vb.) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine gidecekler.

MERKEZİ SINAVLARA GİRECEKLER: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara gireceğini belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan kardeş, eş, baba ya da anneden en az bir refakatçi) ile sınav görevlileri.

KARGOCULAR: Ürün ya da malzemelerin nakliyesinde veya lojistiğinde (kargo dâhil), yurt dışı ve yurt içi taşımacılık, depolama ve alakalı faaliyetler dâhilindeki görevliler.

ALTYAPI ARIZA PERSONELİ: Su, elektrik, telekomünikasyon, doğal gaz vb. kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin devam ettirilmesi ve arızalarının giderilmesindeki görevliler.

SANAYİ İŞÇİLERİ: İmalat ve üretim tesislerindekiler.

BAKIMEVİ ÇALIŞANLARI: Huzurevi, yaşlı bakımevi, çocuk evleri, rehabilitasyon merkezleri vb. sosyal koruma/bakım merkezlerindeki görevliler.

TEKNİK SERVİSLER: Servis hizmeti vermek için dışarıda olduklarını belgelemek koşuluyla teknik servis görevlileri.

ÇOBANLAR, ARICILAR: Büyükbaş-küçükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini sürdürenler.

HAFTA SONU ÇALIŞACAK BELEDİYE PERSONELİ: Belediyelerin temizlik, toplu taşıma, su ve kanalizasyon, katı atık, itfaiye, ilaçlama ve mezarlık hizmetlerini sürdürmek üzere hafta sonu çalışacak görevliler.

BEKÇİLER: İşyerlerinin kapalı olduğu zamanlarda devamlı bir şekilde işyerlerini bekleyenler.

ŞANTİYEDE TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILAYANLAR: Pansiyon, yurt, şantiye vb. toplu alanlarda kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevliler.

ZORUNLU DOKTOR RANDEVUSU OLANLAR: Zorunlu sağlık randevusu bulunanlar (Kızılay’a yapılacak plazma ve kan bağışları dâhil).

VETERİNERLER: Veteriner hekimler.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞANLARI: İş sağlığı ve güvenliği sebebiyle iş yerlerinden ayrılmaları riskli bulunanlar (iş yeri hekimi vb.),

SOKAK HAYVANLARINI BESLEMEKLE GÖREVLİLER: 7 bin 486 sayılı genelge dâhilinde oluşturulan Hayvan Besleme Grubu Üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecekler.

OTİZMLİ REFAKATÇİLERİ: Ağır mental retardasyon, otizm, down sendromu gibi Özel Gereksinimi bulunanlarla bunların veli/vasi ya da refakatçileri.

EVCİL HAYVAN GEZDİRENLER: İkametinin önü ile sınırlı olmak şartıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak için dışarı çıkan vatandaşlar.

ÇİFTÇİLER: Hayvansal ve bitkisel ürünlerin sulaması, üretimi, ilaçlaması, işlenmesi, pazarlanması, hasatı ve nakliyesinde çalışan görevliler,

MAHKEME KARARIYLA ÇOCUKLARINI GÖRECEKLER: Mahkeme kararı kapsamında çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri koşuluyla)

METRO, OTOBÜS, DOLMUŞ SÜRÜCÜLERİ: Şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metro, metrobüs, dolmuş, otobüs, taksi vb.) sürücü ve görevlileri.

KURYELER: Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan saatlerde evlere paket servis hizmetindeki görevliler.

BİLETLİ YOLCULAR VE GÖREVLİLER: Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında (otobüs, uçak, gemi, tren vb.) görevlilerle bu toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edeceğini rezervasyon, bilet kodu vb. ibraz ederek belgeleyenler.

MAÇI OLAN SPORCULAR: Seyircisiz oynanabilecek spor müsabakalarındaki yönetici, sporcu ve diğer görevliler.

Genelgede paylaşılan ‘Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda’ yönetici, görevli veya çalışanlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN