ABD'deki hortum dalgasında 'kızıl cin' böyle görüntülendi

ABD'deki hortum dalgasında 'kızıl cin' böyle görüntülendi

ABD'nin güneyini etkisi altına alan kasırga esnasında oluşan kızıl cin, görenleri hayrete düşürdü. İnsanlar, golf topu büyüklüğündeki dolu yağmurundan kaçarken, Oklahoma eyaletinde bulunan bir fotoğrafçı, gökyüzünde çakan kızıl cinleri görüntüledi.

22-23 Nisan'da gerçekleşen fırtınadan kalan görüntüler, Paul M. Smith isimli bir fotoğrafçı tarafından çekildi. Spaceweather.com'a konuşan fotoğrafçı, "Gece boyunca fırtına koparken büyük dolu taneleri yağıyordu. Gece yarısı civarında açık bir alandan kızıl cini fotoğrafladım" dedi.

KIZIL CİN NEDİR?

Kızıl cin, tıpkı yıldırım gibi, büyük fırtına bulutlarından kaynaklanan bir deşarj biçimidir. Ancak yıldırım elektrik yükünü bulut tabanından yere aktarırken, kızıl cin elektrik yükünü yukarı doğru, stratosfere aktarır.

Kızıl cin uzayın kenarına, Dünya yüzeyinin 90 km yukarısını aşarak ulaşabilir. Genelde bahar fırtınaları ile beraber yılın ilk büyük kızıl cini stratosfere düşer ve bu hava olayı yaz sonuna kadar görülür.

"BU SENE EN İYİ KIZIL CİN SEZONU OLABİLİR"

Spaceweather.com'a göre, bu yıl, kayıtlara geçen en iyi kızıl cin sezonu olabilir. Uzmanlar bunun sebebini düşük güneş aktivitesinden kaynaklanan 'solar minimum'a bağlıyor.

Solar minimum, Güneş'in manyetik alanının en zayıf olduğu dönemlere denir. Güneş'in manyetik alanının zayıflaması nedeniyle derin uzaydaki kozmik ışınlar Güneş tarafından daha az çekiliyor, böylece bu ışınlar Dünya'nın ve diğer gezegenlerin manyetik alanları tarafından tutuluyor.

Bilim insanları, kozmik ışınların Dünya'daki hava olaylarının aktivitesini arttıracağını tahmin ediyor. Bu dönemde hava olayları artış gösterirse, bu durumun bilim insanlarına kozmik ışınların Dünya'yı nasıl etkilediğine dair daha çok ipucu vereceği düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN