Acar Baltaş: Sorun Şenol Güneş’te değil, yöneticilerde

Acar Baltaş: Sorun Şenol Güneş’te değil, yöneticilerde

Fenerbahçe yenilgisi nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan Beşiktaş'ın teknik patronuna spor psikologlarından destek geldi. Prof. Acar Baltaş yönetimi suçlarken, Prof. Turgay Biçer de futbolculara yüklendi.

Kadıköy'de ezeli rakibi Fenerbahçe'ye 2-0 mağlup olan Beşiktaş'ın derbinin ilk yarısında sergilediği tutuk futbol ve oyuncu tercihleri nedeniyle eleştirilen teknik direktör Şenol Güneş'e Türkiye'nin iki önemli spor psikoloğundan destek geldi. İlk 45 dakikadaki etkisiz futbol ve alınan yenilgiden tecrübeli hocanın sorumlu olmadığını savunan profesör Acar Baltaş, yönetimi eleştirdi. Profesör Turgay Biçer ise olumsuzlukların sorumlusu olarak futbolcuları gösterdi.

İşte o görüşler;

Acar Baltaş: Sorun Güneş’te değil yöneticilerde

"Türkiye’de sayısı 5-6’yı geçmeyecek Şenol Güneş gibi hocalar için yapılan cesur olmadığı yönündeki eleştirileri kabul etmiyorum. Edindiğim deneyim şudur ki; her maçın ayrı bir stratejisi vardır ve hocalar buna göre hareket ederler. Ellerindeki imkanlarla bir strateji kurarlar. Bazen hücuma, bazen durumu korumaya yönelik olur. Fenerbahçe’nin ofansif futbolunu da düşünürsek Beşiktaş için beraberlik sevindirici bir sonuç olacaktı.

'Korkak demek yanlış olur'

Şenol Güneş’in aldığı yenilgiyi psikolojik olarak değerlendirmek ve korkak diye nitelendirmek yanlış olur. Ancak Güneş de futbolcular da bu yükü taşıyabilecek kabiliyette. Ben olsam Kadıköy’e giderken şampiyonluk primini 30 bin dolardan 50 bine çıkarmak yerine düşürür ve bu maçı kazanan futbolcuların içinde bulunduğu bir tişört bastırırdım. Bu tür uygulamalar daha etkili olabiliyor.

'Prim zarar veriyor'

İnsanlar parayla motive olmaz, şampiyonluk ve derbi primini artırmak yarar değil, zarar verir. Yöneticilerin değeri para olduğu için futbolcuları da parayla motive ediyorlar. Bir şampiyonluk maçının gerilimi kendi başına yeter. Bir de ödül ekleyerek gerilimini arttırmanın faydası yoktur. Aksine bunun zararı vardır. Dünyanın hiçbir yerinde bizimki kadar prim yok. Prim olayı yurtdışında daha mütevazı. Maçın primle kazanılacağını ya da kaybedileceğini düşünmüyorum. Bir derbiyi kazanmanın onuru yeter. Ben Milli Takım’da yıllarca şampiyonluk yaşamamış oyuncular biliyorum. Bir yönetici için her oyuncunun fiyatı vardır. Alınır satılır. Sezonun ortasında böyle konuşulur mu? Bu bir esnaf mantığıdır. Futbolculara alınıp satılan mal gözüyle bakıyor yöneticiler. Futbolcular da kendilerini mal gibi görüyor öte yandan."

Turgay Biçer: Hocaya yönelik eleştirileri doğru bulmuyorum

Beşiktaş'ın erken yediği gol futbolcuları etkiledi. Hocaya yönelik eleştirileri doğru bulmuyorum. Derbiyi Beşiktaş'ın kaybetmesinin en büyük sorumlusu futbolculardır. Derbide kazananı belirleyen o kadar çok etken var ki... Bir tanesi seyirci faktörü. Böyle bir baskıya dayanabilecek psikolojik dayanıklılığı var mı Beşiktaş’ın? Futbolcuların teknik kapasitesi derbiyi kazanabilecek yeterlilikte miydi? Erken gelen bir gol takımların psikolojisini etkiler. O gol öncesinde istatistik olarak Beşiktaş daha üstündü.

'Beşiktaş'ın psikolojisinin yüksek olması lazımdı'

Psikolojik dayanıklılığının daha yüksek olması lazım Beşiktaş’ın. Burada hocanın rolü yok, oyuncuların başrolde. Kendi performanslarının üzerine ne kadar çıktılar? Futbolculara verilen primleri yanlış buluyorum. Böyle koşullandırmalar sporcuların kafasındaki algıyı değiştirir, ilave bir baskı da oluşturur. Zaten parası var, iyi para kazanıyor. Ekstra prim futbolcunun dikkatini başka şeye vermektir. Futbolcu zaten yüzde yüzünü vermek zorunda. Yöneticiler hata yapıyor prim konusunda. Bir sistem oturursa prim olayından kurtulabiliriz. Prim olayıyla futbolcuları futbol oynamaktan uzaklaştırıyoruz. Dikkatleri paraya gidiyor ve futboldan uzaklaşıyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN