Af Örgütü, Navalnıy'ın statüsünü kaldırdı

Af Örgütü, Navalnıy'ın statüsünü kaldırdı

Uluslararası Af Örgütü, tutuklanan Rus muhalif Navalnıy'a verdiği "düşünce mahkumu" statüsünü geçmişteki milliyetçi ve nefret içeren söylemleri nedeniyle kaldırdı.

Rus muhalif Alexei Navalnıy, 17 Ocak'ta Noviçok zehirlenmesi nedeniyle tedavi gördüğü Almanya'dan Rusya'ya dönmesiyle havalimanında gözaltına alınmış, daha sonra da tutuklanmıştı. Uluslararası Af Örgütü, Rus yetkililerin muhalif lidere yönelik "acımasız bir kampanya yürüttüğünü" söyleyerek Navalnıy'ı "düşünce mahkûmu" ilan etmişti.

VERDİĞİ STATÜYÜ KALDIRDI

T24'ün Moscow Times'dan aktardığı habere göre, sivil toplum kuruluşu Rusça bir e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü geçmişte yaptığı yorumlar nedeniyle kendi içinde Navalnıy'a düşünce mahkûmu demeyi bırakma kararı aldı" dedi.

GEREKÇE NEFRET VE MİLLİYETÇİ SÖYLEM

Açıklamada Navalnıy 2000'li yılların ortasında yaptığı bazı açıklamaların "nefret söylemi" seviyesine vardığı ve bunun Uluslararası Af Örgütü'nün "düşünce mahkûmu için kullandığı tanımla çeliştiği" ifade edildi. 

Navalnıy 2010'ların başında ülkedeki milliyetçi hareketle arasına mesafe koysa da geçmişte kullandığı söylemler konusunda geri adım atan açıklamalarda bulunmadı. 2020'de Berlin'de tedavi görürken Navalni, görüşlerinin hâlâ siyasete başladığı ilk günküyle aynı olduğunu söylemişti.

Uluslararası Af Örgütü, Navalnıy'ın serbest bırakılması için kampanya yapmaya deva edeceğini ifade etti.

Sosyal medyada birçok kişi Uluslararası Af Örgütü'nün kararına tepki göstererek "neden sadece görüşleri kabul edilebilir olan kişilerin düşünce mahkumu ilan edilebildiğini" sorguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN