AİHM'den 'aşı' kararı: Demokratik toplumda zorunlu olmalı

AİHM'den 'aşı' kararı: Demokratik toplumda zorunlu olmalı

Tüm dünyada aşı tartışmaları sürerken, AİHM'den dikkat çeken bir karar geldi. Çekya'nın başvurusunu değerlendiren AİHM, aşı zorunluluğunun demokratik toplumlarda gerekli olduğuna hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Çekya'nın aşı başvurusunu reddetti. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin aile ve özel yaşama saygı ilkesi ile ilgili 8. maddesinin ihlal edildiği şikayetiyle Çekya'dan yapılan 6 başvuruyu kabul etmedi.

ÇEK AİLELER HAKSIZ BULUNDU

Euronews'in haberine göre, Büyük Daire'de 16 yargıç, başvuruların reddedilmesi yönünde oy kullanırken, sadece 1 yargıç ihlal olduğu yolunda beyanda bulundu.

Gerekçeli kararda "Çek Cumhuriyeti’nde, belirlenen 9 hastalığa karşı çocukları aşılamanın yasal bir zorunluluk olduğu" belirtildi ve haklı bir gerekçeye dayanmadan bu karara uymayan Çek aileleri haksız bulundu.

Aileler, aşı şartını kabul etmedikleri için çocuklarının ana okuluna kabul edilmemelerinin "insan hakları ihlali teşkil ettiği" suçlamasında bulunmuştu.

HÜKME İTİRAZ HAKKI YOK

Bazı hukukçular, bu kararın Kovid-19 aşısı için de içtihat oluşturabileceği görüşünü taşıyor. Karar aynı zamanda temyiz niteliği taşıyan Büyük Daire tarafından alındığı için hükme itiraz hakkı bulunmuyor.

AİHM davalarında uzman Fransız avukat Nicolas Hervieu, kararın Kovid-19 aşıları için de emsal teşkil edebileceği uyarısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN