Amerika'da neler oluyor? ABD'de neden eylem yapılıyor? Amerika'da son durum ne? George Floyd kimdir?

Amerika'da neler oluyor? ABD'de neden eylem yapılıyor? Amerika'da son durum ne? George Floyd kimdir?

ABD'de neden isyan çıktı? George Floyd kimdir? sorularının yanıtları internette araştırılıyor. 25 Mayıs 2020 Pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Minneapolis şehir merkezinde 46 yaşındaki siyahi George Floyd, polisin gözaltı işlemi sırasında hayatını kaybetti. Polis bölgede dolandırıcılık yapan bir şüpheliyi aradığı sırada, Floyd'un eşkale uyduğunu düşünerek gözaltına aldı. Polisin Floyd'un boynuna diziyle bastırdığı ve nefessiz bırakarak ölmesine neden olduğu anlar sosyal medyada paylaşılınca Minneapolis'ta polis şiddetine karşı halk sokaklara inerek protesto gösterilerine başladı. Peki, ABD'de son durum nedir? İşte detaylar...

'Amerika'da iç savaş mı çıktı?', 'ABD'de neden halk ayaklanması yaşanıyor?', 'Amerika'da neden eylem yapılıyor?' sorularının yanıtlarını sayfamızda bulabilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) sular durulmıyor... Minneapolis'te siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu yaşamını yitirmesinin ardından ülke karışmış vaziyette. ABD Başkanı Donald Trump'ın orduyu bölgeye göndereceği ileri sürüldü. Peki, 'ABD'de neden protesto gösterisi yapılıyor?', 'George Floyd kimdir?' Detaylar haberimizde...

ABD'DE NELER OLUYOR VE SON DURUM NEDİR?

46 yaşındaki siyasi ABD'li George Floyd, 25 Mayıs 2020 Pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis şehrinde polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre diziyle boynuna basmasından dolayı dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilmiş, çevredekilerin cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Eyalette acil durum ilan eden Vali Tim Walz, bölgede polise yardımcı olmaları ve durumu kontrol altına almaları için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini açıklamıştı.

TRUMP: BU ASLA OLMAMALIYDI

ABD Başkanı Donald Trump, George Floyd'un polis şiddeti sonucunda ölmesine ilişkin, "George Floyd'un Minnesota sokaklarında ölümü, büyük bir trajediydi. Bu asla olmamalıydı. Bu olay, tüm Amerikalıları korku, öfke ve yasa boğdu" açıklamasında bulundu.

Trump, Floyd'un ailesiyle görüştüğünü ve acılarını paylaştığını ifade ederek "Bugün burada, adalet ve barış isteyen her Amerikalının bir dostu ve müttefiki olarak duruyorum. Ayrıca bu trajediyi yağma, hırsızlık ve gözdağı için kullanan herkesin de karşısında duran birisiyim. Misyonumuz, nefret değil iyileşme, kaos değil adalet" değerlendirmesinde bulundu.

Floyd'un ölümünden sorumlu bir polisin tutuklandığını ve cinayetle suçlandığını belirten Trump, "Soruşturma devam ediyor. Duruma göre bu polislere başka suçlamalar da yöneltilebilir" dedi.

'RADİKAL SOLU' SORUMLU TUTTU, "ORDU HAZIR" DEDİ

Trump, barışçıl protestocuların yanında olduklarını vurgulayarak "Ancak şu anda caddelerde yaşananların adalet ve barışla bir ilişkisi yok. Sokaklardaki şiddet ve vandallık, masumiyeti terörize eden Antifa ve diğer radikal sol gruplar tarafından yönlendiriliyor. Bu gruplar iş yerlerine saldırıyor, binaları yakıyor" eleştirisinde bulundu.

Minneapolis'in Demokrat Belediye Başkanı'nı da eleştiren Trump, "Eğer onlar (eyalet yönetimi) çağrıda bulunursa ordumuz (olayları durdurmak için) göreve hazır ve istekli. Oradaki birliklerimiz hızlı bir şekilde oraya intikal edebilir" dedi.

MINNEAPOLIS'TE ÖNLEMLER ARTIRILDI

ABD'nin Minneapolis kentinde siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti yüzünden hayatını kaybetmesi sonrası başlayan protestolar ve şiddet olayları 4. gününe girerken, kent sakinleri, yakılan ve hasar gören birçok kamu ve özel bina ile sokakları temizleyip yeni yağmalamalara karşı önlemleri artırdı.

Anadolu Ajansı (AA) ekibi, protestoları yerinde takip etti ve göstericilerle konuştu. Dün gece alınan sokağa çıkma yasağının ardından gerilimin yükseldiği kentte postane, benzin istasyonu, restoran gibi çok sayıda bina ateşe verildi ve kundaklanan binalardan gün içinde hala duman yükseldiği görüldü.

Çökme tehlikesi olan birçok bina ise kordona alındı. Sokaklardaki barışçıl yüzlerce gösterici, ellerindeki çöp poşetleri, süpürge ve temizlik malzemesiyle zarar verilen bina ve mağazaları temizledi.

Akşam saatlerinde şiddet yanlısı göstericilerin tekrar polisle çatışmasından ve kundaklama ve yağmalama yapmasından endişe duyulduğu için bazı restoranlar ve mağazalar, yağma ve saldırı riskine karşı camlarını tahtalarla kapattı. AA muhabirine konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen iki kadın gösterici, "Yüzyıllardır var olan öfkeye ve acıya şahit olmak için buradayız" dedi.

POLİS, SİYAHİLERE KARŞI ORANTISIZ GÜÇ KULLANIYOR

ABD'de daha önce siyahi vatandaşlar Michael Brown, Philando Castille, Eric Garner, Freddie Gray, Tamir Rice, Laquan McDonald polis tarafından öldürülmüştü. Bazıları 17 yaşındaydı. Polisin siyahi ABD'lilere karşı orantısız güç kullanması her zaman tartışma konusu olmuştur. The Guardian'ın verilerine göre sadece 2015 yılında polis 1146 kişiyi öldürdü. Öldürenlerin 105'i silah taşımayan siyahilerdi. Siyahiler ABD nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturuyor fakat polisin öldürdüğü silah taşımayan insanların yüzde 26'sı siyahi! Hatta sadece o yıl bile siyahiler, beyazların beş katı kadar daha fazla öldürülmüş. Polisin siyahları sistematik olarak hedef alması yeni değil ancak artık bu şiddet cep telefon kameraları sayesinde sosyal medyada paylaşılıyor. İlk kez 1992 yılında Los Angeles'ta Rodney King'in, 5 beyaz polis memuru tarafından dövülmesi amatör kameraya yakalanmıştı.

GEORGE FLOYD KİMDİR?

George Floyd, 1974'te ABD'de dünyaya geldi. Houston'dan Minneapolis'e çalışmak için gelen Floyd, Conga Latina Bistro'da güvelik görevlisi olarak çalışıyordu.

ABD'de dolandırıcılık iddiasıyla gözaltına alınan 46 yaşındaki Floyd, polisin diziyle boğazına basması nedeniyle boğularak yaşamını yitirdi.

George Floyd'un ölmeden önce polise defalarca "Nefes alamıyorum. Lütfen" diye seslendiği anlar çevreden geçenler tarafından cep telefonlarıyla kaydedildi. Hayatını kaybeden Floyd'un siyahi olması, ülkede ırkçılık tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

ANTİFA GRUBU NEDİR, NE ZAMAN KURULDU? PKK İLE BAĞLANTISI VAR MI?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN