Antifa nedir, ne amaçla kuruldu? Trump'ın terör örgütü ilan etmek istediği Antifa'nın PKK ile bağlantısı var mı?

Antifa nedir, ne amaçla kuruldu? Trump'ın terör örgütü ilan etmek istediği Antifa'nın PKK ile bağlantısı var mı?

Antifa ne demek? Antifa hareketinin amacı nedir? sorularının yanıtlarını internette araştırılıyor. ABD Başkanı Donald Trump, Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemlerde boy gösteren 'Antifa' grubunu, terör örgütü ilan edeceğini söyledi. Suriye'de faaliyet gösteren PKK'nın uzantısı YPG mensuplarının Antifa ile olan ilişkileri dikkat çekiyor. Detaylar haberimizde...

'Antifa grubunun amacı nedir?', 'Antifa ne demek?', 'Antifa ile PKK'nın ilişkisi ne?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Beyaz ırkın üstünlüğünü ve neo-Nazi anlayışını savunan aşırı sağcı gruplara tepki olarak ortaya çıkan Antifa hareketi, ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrasında başlayan protestolarda provokasyon yapmakla suçlanıyor. ABD'li muhafazakarlar, grubun tehlikeli olduğu görüşünde. Antifa'nın Suriye'deki PKK/YPG'li teröristlere de destek verdiği biliniyor. İşte detaylar...

ANTİFA NEDİR?

ABD Başkanı Donald Trump'ın terör örgütü ilan etmeye hazırlandığı 'Antifa' hareketinin ismi, 'anti-faşist'in kısaltmasıdır.

Pek çok üye ırkçılık ve cinsiyetçiliğin her türüne, milliyetçiliğe, göçmen karşıtlığına ve Müslüman karşıtlığına karşı çıkmasıyla biliniyor. Fakat isimlerinin işaret ettiği gibi, Antifa daha çok sol politikaları desteklemek yerine aşırı sağcı ideolojiyle mücadele etmek üzerine kurulu.

Ana akım solun tersine, seçimleri kazanmak veya yeni kanunların yürürlüğe konması için geleneksel araçlarla güç kazanmanın peşinde değiller. Antifa, hükümete ve kapitalist sisteme karşı duruyor. Yöntemleri ise sıklıkla ana akım sol hareketlerden ziyade anarşistlerle bağdaştırılıyor.

ANTİFA NE ZAMAN KURULDU?

Antifa, mala zarar verme ve bazen fiziksel şiddet olmak üzere militanca protesto yöntemlerine yönelebiliyor. Aşırı sağ gibi, dünya çapındaki Antifa üyeleri farklı grupların bileşiminden oluşuyor, ancak en aktif olan gruplar ABD, İngiltere ve Almanya'da bulunuyor. Almanya'daki hareket 1932 yılında, hızla yükselen Nazi partisine karşı koyacak aşırı solcu militan bir grup oluşturmak üzere kuruldu.

Hitler'in parlamentonun kontrolünü sağlaması üzerine 1933 yılında dağıldı ve Berlin Duvarı'nın çökmesinden sonra 1980'lerde neo-Nazilere karşı yeniden ortaya çıktı.

TRUMP'TAN SONRA YENİDEN ORTAYA ÇIKTI

2000'li yılların başından itibaren yeniden kabuğuna çekilen hareket, Trump'ın başkan seçilmesinin ardından yeniden sokaklara çıkmaya başladı.

Antifa, Trump'ın Ocak 2017'deki başkanlık yemini töreni döneminde birçok yerde protesto düzenlerken, 2017'de Virginia'nın Charlottesville kentinde beyazların üstünlüğünü savunanların gösterileri sonrası ortaya çıkan şiddet olaylarında bir kez daha sahaya indi.

Trump, Floyd'un öldürülmesinin ardından birçok kentte düzenlenen protestolarda yağma ve şiddet olaylarından da bu hareketi sorumlu tuttu.

ANTİFA'NIN AMACI NEDİR?

CNN ve BBC gibi basın kuruluşlarına konuşan bazı Antifa üyeleri, söylem olarak şiddete karşı olduklarını savunsa da şiddet ve silah kullanımını kendini savunma için gerekli olarak gördüklerini de belirtiyor.

Son yıllarda, ABD'deki gösterilerin birçoğunun şiddet eylemine dönüşmesinden sorumlu tutulan grup, siber ortamlarda da aşırı sağcı hareketlere karşı saldırılar düzenliyor.

Ayrıca grup, sosyal medya üzerinden yaptığı çağrılar ile sağcı ya da ırkçı olarak nitelediği olaylara karşı, halkı sokaklara da çağırıyor.

Öte yandan grup üyeleri, Nazi Almanyası döneminde ortaya çıkan diğer anarşist gruplar gibi genellikle siyah kıyafetler ile ortaya çıkarken, bazılarının da tanınmamak için yüzlerini kapattığı görülüyor.

ANTİFA İLE PKK/YPG'NİN BAĞLANTISI VAR MI?

Antifa'nın, terör örgütü PKK/YPG ile, IŞİD'le mücadele adı altında iş birliği yaptığı ve hareketin Suriye'nin kuzeyinde terör örgütünden eğitim aldığı yönündeki haberler de uluslararası basında yer aldı.

Ayrıca Suriye'de çekilen, Antifa'nın kullandığı bayraklar ile terör örgütü PKK/YPG sembollerinin görüldüğü fotoğraflar da basına yansıdı.

ABD Başkanı Trump'ın açıklamasının ardından ABD'deki muhafazakar televizyon kanallarına konuşan bazı analistler, Antifa'nın Suriye'de PKK ile doğrudan birlikte çalıştığını, PKK'nın ise ABD tarafından da kabul edilen bir terör örgütü olduğuna vurgu yaptılar.

TRUMP, ANTİFA'YI TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDECEK Mİ?

ABD Başkanı Donald Trump, ırkçı polisler tarafından katledilen George Floyd için adalet talebiyle düzenlenen protestolarda gerginliğin tırmanmasından sorumlu tuttuğu ırkçılık karşıtı sol grup Antifa'yı 'terör örgütü' ilan edeceklerini duyurdu.

Trump sosyal medya paylaşımında, Ulusal Muhafız birliklerinin Minneapolis'teki gösterilerde Antifa eylemlerini hızlı şekilde kontrol altına aldığını belirterek, tebrik etti.

"Eğer Belediye Başkanı Ulusal Muhafızları ilk akşamdan kullansaydı bu sorunlar olmayacaktı" ifadesini kullanan Trump, Demokratlar tarafından yönetilen diğer eyalet ve şehirlerin bu örneğe bakmalarını ve çok geç olmadan Ulusal Muhafızlardan destek almalarını önerdi.

Trump, ayrıca 'yalan haber' olarak nitelediği ana akım medyayı da gösterilerde öfke ve anarşiyi körüklemekle suçladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN