Ankapark'ın maliyeti ne kadar? Ankapark nerede ve nasıl gidilir? Ankapark açıldı mı?

Ankapark'ın maliyeti ne kadar? Ankapark nerede ve nasıl gidilir? Ankapark açıldı mı?

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin devrik başkanı Melih Gökçek'in, 2013'te yapımına başlanan ve 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği Ankapark, yanlış planlama nedeniyle uzun süredir kapalı halde bulunuyor. Vatandaşlar, 'Ankapark nerede ve nasıl gidilir?' sorusunun yanıtını internette araştırıyor. Elektrik borcu nedeniyle, yüz binlerce liraya satın alınan parktaki oyuncaklara haciz gelmesi beklenen Ankapark'ın yapımı için harcanan paranın miktarı merak ediliyor. İşte detaylar...

'Ankapark'ın maliyeti ne kadar?', 'Ankapark nerede ve nasıl gidilir?', 'Ankapark açıldı mı?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Melih Gökçek'in, Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yaptığı Wonderland Eurasia, ödenemeyen elektrik borcundan ötürü elektriğinin kesilmesinin ardından, oyuncaklar çürümeye başladı. ABB Başkanı Mansur Yavaş, kullanılamayan parkın maliyetini de açıkladı. Detaylar haberimizde...

ANKAPARK'IN MALİYETİ NE KADAR?

Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine kurulan ve ticari faaliyete geçebilmesi için yasal düzenleme yapılan Ankapark (Wonderland Eurasia), 'Avrupa'nın en büyük tema parkı' olma iddiasıyla 20 Mart 2019'da açıldı.

Yaklaşık 25 bin kişiyi sığdırabilecek bir kapasitesi olduğu açıklanan Ankapark, ilk yıl yerli ve yabancı 5 milyon turisti ağırlamayı hedefliyordu.

Ancak açılışının üzerinden bir yıl bile geçmeden, Ankapark'a ilginin az olması nedeniyle batmakta olan bir yatırım olduğu ve maliyetinin de kurulduğu dönemde açıklanandan fazla olduğu belirtildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, katıldığı bir televizyon programında Ankapark'ın maliyetinin 750 milyon dolar olduğunu açıkladı.

ANKAPARK İÇİN NE KADAR PARA HARCANDI?

Güvenlik tartışmaları, yüksek maliyeti ve tamamlanamayan ihale süreciyle uzun süre kamuoyunun gündeminde kalan Ankapark'ın toplam maliyetine ilişkin 2013 yılından bu yana pek çok farklı açıklama yapıldı.

2015 yılında Ankapark yetkilileri, o gün itibariyle 500 milyon TL harcama yapıldığını ve ek 150 milyon TL harcamadan sonra projenin tamamlanacağını öngördüklerini belirtiyordu.

Fakat Gökçek'ten sonraki belediye başkanı Mustafa Tuna 2017 yılında, Ankapark'ın maliyetinin yaklaşık 2 milyar TL olduğunu açıklamıştı.

ANKAPARK NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

2,1 milyon metrekare alan üzerine kurulan bir çeşit lunapark olan Ankapark, başkent Ankara'daki İstanbul yolu (FSM Bulvarı) ile Anadolu Bulvarı kesişiminde, Atatürk Orman Çiftliği Lalegül kavşağına yakın bir konumda, Ankara çayı ve hayvanat bahçesi yanında yer almaktadır.

Kızılay'dan Ankapark'a yol tarifi şöyle yapılabilir:

* Gazi Mustafa Kemal Bulvarı yönünden metro alt geçidi konumuna doğru batı yönünde ilerleyin.

* Kazım Karabekir Caddesi yönünde sağa dönün

* Celal Bayar Bulvarı'na girmek için hafif sağa dönün Silahtar Caddesi'nden devam edin

* Çiftlik Cadddesi yönünde sağa dönün

* Birinci sağa girerek Alparslan Türkeş Caddesi (Çiftlik Cad.) üzerine çıkın

* Birinci sağa girerek Atatürk Orman Çiftliği Tarım Arazisi üzerine çıkın.

Ankapark'ın açık adresi ise şöyle: Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Gazi Mahallesi, Yenimahalle-Ankara

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

ANKAPARK GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Yeni adı Wonderland Eurasia olan Ankapark'a giriş ücretleri şöyle:

* Yetişkin-çocuk günlük limitsiz 150 lira
* Yetişkin-çocuk günlük limitsiz VIP 190 lira
* Yetişkin-çocuk yıllık limitsiz 950 lira
* Yetişkin-çocuk yıllık limitsiz VIP bin 250 lira
* Yetişkin-çocuk VIP tur günlük 750 lira
* Yetişkin-çocuk (Fast Pass) günlük 50 lira
* 0-2 yaş ücretsiz
* 4 kişilik aile günlük 80 lira
* 5 kişilik aile 94 lira
* 6 kişilik aile 100 lira

Ücretini ödedikten sonra park içinde eğlence ünitelerinden daha fazla yararlanmak isteyen ziyaretçiler, kart dolum noktalarından kartlarına yükleme yapabilecek.

ANKAPARK'TA NELER VAR? TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

2 bin 117 eğlence ünitesi, 6 bin 800 kapasiteli açık ve kapalı otopark bulunan tema parkta, dünyada en fazla burguya sahip 14 roller coaster, Türkiye'nin en yüksek bot kulesi Wind Riders, 75 metrelik dev kule Abyssto The Underworld, Türkiye'de tasarlanan Dijital Dark Ride ve Zelzele, lav macerası, otorobot, Türkiye'nin en büyük MD çok boyutlu sineması, buz mağarası, lazer arenası, 207 metre genişliğinde müzik ve ışıklı su dansı gibi birçok eğlence ünitesi yer alıyor.

Taş Devri'nden Selçuklu'ya, Osmanlı'dan teknoloji çağına kadar dünya kültürel mirasının da mimari örneklerini barındıran park, ziyaretçilerini adeta geçmişe yolculuğa çıkaracak.

Ziyaretçiler, park genelinde AR/VR uygulamalı hologramlar ve interaktif animasyonlar gibi yeni trend teknolojik eğlence alanlarında da vakit geçirecek.

Wonderland Eurasia'nın girişinde 13 ayrı Selçuklu mimarisinden motifler taşıyan ana giriş kapısı, 35 metre yüksekliği ve 100 metre genişliği ile büyülü dünyanın kapılarını tema park misafirlerine açacak.

Selçuklu ana giriş kapısında Ağrı İshak Paşa Camisi, Amasya Burmalı Minare Cami, Bitlis İhlasiye Medresesi, Diyarbakır Selahattin Eyyübi Cami, Erzurum Çifte Minareli Medresesi gibi birçok cami ve medrese, orijinallerine uygun olarak ve aynı boyutlarda inşa edildi.

ANKAPARK GÜVENLİ Mİ?

Açılışından 2 gün sonra Ankapark'ta "rollercoaster" (lunapark treni) bozuldu ve oyuncağın üzerindeki vatandaşlar metrelerce yüksekte asılı kaldı.

Alet dakikalarca çalıştırılamayınca vatandaşlar raylar üzerinden aşağı, güvenlik önlemi alınmadan inmek zorunda kaldı.

Sosyal medyaya yansıyan bu görüntülerden sonra Ankapark'taki oyuncakların güvenliğine ilişkin yeni tartışmalar başlamıştı.

Bu kazanın öncesinde Mimarlar Odası da Ankapark ile ilgili pek çok kez 'tehlikeli' açıklamasında bulunmuştu. Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankapark arazisinin yapılaşmaya ve inşa faaliyetlerine uygun olmadığını belirterek, zeminin uygun olmadığını söylemişti.

ANKARAPARK AÇILDI MI?

Yapılan ihale ile Ankapark'ı 29 yıllığına kiralayan GBM Ticaret & Çelik Ortak Girişim Grubu, 20 Mart 2019'da tema parkın açılışını gerçekleştirdi. Fakat 6 ay sonra çalışanların maaşlarını ödeyemeyen işletmeci firma, 11 Şubat 2020'de parkın kapısına kilit vurarak Ankapark'ı kapatma kararı aldı. O zamandan beri atıl halde duran Ankapark'ın içindeki oyuncaklara, ödenemeyen elektrik borcu nedeniyle haciz gelmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN