Apollo 11 nedir? Apollo 11 Ay'a yolculuk hikâyesi | Apollo 11 astronotları

Apollo 11 nedir? Apollo 11 Ay'a yolculuk hikâyesi | Apollo 11 astronotları

İnsanların Ay'ı merak etmesi yüzünden bir uzay aracı inşa edildi. Bu uzay aracı ise tarih yazdı. Apollo 11 adı verilen uzay aracı ile Ay’a ilk ayak basan insan Neil Amstrong oldu. Bu tarihî an, her yıl hatırlanır, Google da bu güne özel hazırladığı Doodle ile kullanıcılara farkındalık oluşturur.

Apollo 11 ve astronotların aya indikleri bu tarihin yıldönümü heyecan yaratır. Dünyanın uydusu Ay’a ilk ayak basıldığı tarih olan 21 Temmuz tarihi, uzay bilimi açısında önemlidir. Apollo 11’in Ay’a yolculuk hikâyesi ise herkes tarafından merak edilir.

APOLLO 11 NEDİR?

İnsanlar dünyanın uydusu Ay’ı merak ediyordu. Bunun için uzay istasyonları ve araçları inşa edildi. Nedeni ise merak. Merak canlıların yeni şeyler öğrenmeye yönlendiren bir histir.

Dönem ABD Başkanı John F. Kennedy, 1970 yılı gelmeden 1965 yılında Ay’a ABD olarak insan göndereceğini açıkladı. Başkan Kennedy açıklama yaptıktan hemen sonra, Ay'a gönderilmek üzere Apollo 11 uzay aracı tasarlandı. Apollo 11'in öncelikli hedefi, pilotlu bir uzay aracı ile Ay'a iniş yapıp, Dünya'ya güvenli bir şekilde geri dönmekti.

YOLCULUKTAN ÖNCE NELER YAPILDI?

Yolculuğun ilk adımlarından biri iniş sahasını belirlemekti. NASA'nın Apollo Saha Seçim Kurulu 2 yıldan daha uzun bir süre iniş sahalarını araştırdı. Ayrıca tarihi ay yolculuğu için deneyimli bir grup astronot seçildi. Apollo 11'in astronotları Neil Armstrong, Edwin Eugene, Buzz Aldrin ve Michael Collins oldu.

APOLLO 11 AY'A ULAŞTI

Bir takım testlerden sonra, 16 Temmuz 1969 tarihinde mürettebat ABD Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi istasyonundan yola çıktı. Uzaya ve tarihe itilen 363 metrelik roket için, 7.5 milyon poundluk itme rampası kullanıldı. Saat 09.32'de gönderilen roket, yaklaşık 12 dakika sonra Dünya yörüngesinde dönmeye başladı. Apollo 11.75 saatlik yolculuktan sonra Ay'a ulaştı. Ay'ın yörüngesine giren Apollo 11 ikiye ayrıldı. Neil Armstrong ve Edwin Aldrin’in komuta ettiği Kartal isimli modül Ay'a inerken Michael Collins’in içinde bulunduğu “Komuta” modülü yörüngede bırakıldı.Apollo 11 ile Ay'a giden astronotlardan 20 Temmuz tarihinde Ay'a ilk adım atan kişi Neil Armstrong oldu.

AY'A YOLCULUK DEVAM ETTİ

Astronotlar deney yapmak üzere Ay'ın yüzeyinden örnekler topladı ve sonra uzay araçlarına döndü. Fırlatma anında 195 saat sonra Astronotlar Okyanus'a indi. ABD'li astronotlar 1974 yılına kadar 5 defa daha Ay'a gitti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN