Arçelik, Japon devi Hitachi'yi satın aldı

Arçelik, Japon devi Hitachi'yi satın aldı

Arçelik, Hitachi ile Japonya dışındaki ev aletleri pazarı için ortaklık sağlandığını resmen duyurdu. Bedel olarak 300 milyon dolar ödendiği de açıklandı.

Arçelik, Hitachi ile Japonya pazarı dışındaki küresel ev aletleri pazarında çoğunluk hissesi ile kontrol edeceği bir ortaklık oluşturulması için hisse satın alma sözleşmesi imzalandığını açıkladı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, hisselerin yüzde 60'ı için işlem bedeli net nakit/borç hariç ve tüm azınlık hakları dahil 300 milyon dolar olarak açıklandı.

Açıklamada devrin gerçekleşeceği kapanış tarihinde net işletme sermayesi ve net borç seviyesindeki değişime bağlı olarak fiyat düzeltmesi yapılacağı ifade edildi.

ŞİRKET HOLLANDA'DA KURULACAK

Anlaşma kapsamında Hitachi GLS, Hollanda'da yeni bir şirket kuracak ve 12 şirketi ve bu şirketlerin altındaki ev aletleri iş kolunun tüm varlıklarını yeni kuracağı şirkete devredecek, Arçelik de bu şirketin hisselerinin yüzde 60'ını satın alacak.

İşlem, Hitachi GLS'nin Tayland ve Çin'de üretim tesisleri bulunan iki iştirakini ve bölgedeki 10 satış şirketini (Tayland, Çin, Hong Kong, Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya, Orta Doğu, Vietnam ve Myanmar) içeriyor.

Şirketler ağırlıklı olarak buzdolabı, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, pirinç pişirici, su pompası ve klima satıyor. Tayland ve Çin'deki üretim şirketlerinin buzdolabı ve çamaşır makinesi üretim kapasitesi yıllık toplam 3 milyon adet.

CİROSU 1 MİLYAR DOLAR

Devralınacak Hitachi ev aletleri iş kolunun 31 Mart 2020 tarihinde sonra eren mali dönemindeki (FY2019) konsolide net cirosu yaklaşık 1 milyar ABD Doları, FAVÖK'ü ise yaklaşık 70 milyon ABD Doları seviyesinde bulunuyor.

Şirketlerin 3.800'e yakın çalışanı bulunurken, devir sonrası ürün gamının kurutucular, bulaşık makineleri, ocak, davlumbaz, fırın ve diğer küçük ev aletleri ile genişletilmesi öngörülüyor.

Satın alma işleminin düzenleyici otoritelerinin onaylarının alınmasının ardından 1 Nisan 2021'e kadar tamamlanması planlanıyor.

"ARÇELİK'İN GLOBAL BÜYÜME YOLCULUĞU HIZLANACAK"

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Arçelik'in bu önemli yatırımını Koç Topluluğu'nun küresel büyüme yolculuğundaki stratejik bir hamle olarak gördüklerini söyledi. 

Türkiye ve Koç Holding için uzun vadeli değer yaratma hedefleri ve küresel vizyonları doğrultusunda yatırımlarını kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Çakıroğlu, şunları kaydetti: 

"Koç Topluluğu iş yerlerinde 48 farklı dil konuşuluyor. Topluluğun, 64 üretim tesisi ve pazarlama şirketi bulunuyor. Hızlı büyüyen Asya Pasifik bölgesi son yıllarda yeni yatırımlar için önemli bir merkeze dönüştü.

Topluluğumuzun stratejik büyüme alanlarından biri olarak belirlediğimiz ve daha öncesinde yatırımlara başladığımız bu bölgede; Hitachi gibi güçlü bir oyuncu ile kurduğumuz iş birliği Arçelik'in global büyüme yolculuğunu hızlandıracak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN