AYM'den bir KHK iptali daha: Yayın organlarının kapatan madde Anayasa'ya aykırı

AYM'den bir KHK iptali daha: Yayın organlarının kapatan madde Anayasa'ya aykırı

Anayasa Mahkemesi, OHAL döneminde 'milli güvenliğe tehdit oluşturduğu' gerekçesiyle yayın organlarının kapatılmasının yolunu açan KHK'nın ilgili maddesini iptal etti.

OHAL döneminde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çok sayıda haber ajansı, televizyon kanalı, radyo, gazete, dergi ve yayınevi kapatılarak mallarına el kondu.

CHP İPTAL İÇİN BAŞVURU YAPTI

CHP, yayın organlarına yaptırımın önünü açan KHK'nin ilgili maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

CHP'nin başvurusunu karara bağlayan AYM, 6755 sayılı KHK ile yürürlüğe giren, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen oluşumlarla ilişkili medya kuruluşlarının ilgili bakanın onayıyla kapatılması ve mallarına el konulması'nı öngören kanun maddesini iptal etti.

MÜLKİYET HUKUKUNA AYKIRI DÜZENLEME

Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda KHK'yle yürürlüğe giren 6755 sayılı kanunun 2’nci maddesinin dördüncü fıkrasının iptal edilmesi talep edildi.

CHP tarafından yapılan başvuruda, kapatılması öngörülen özel radyo ve televizyon kuruluşlarının, gazetelerin, dergilerin, yayınevi ve dağıtım kanallarının taşınır ve taşınmazlarına el konulmasının genel müsadere cezası anlamına geldiği, kuralın mülkiyet hakkına aykırı bir düzenleme olduğu belirtildi.

Öte yandan söz konusu kuralın ifade, basın ve haber alma ile süreli ve süresiz yayın hakkının demokratik bir toplumda zorunlu olmayan ölçüde sınırlandığı ve bu durumun hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı belirtilerek Anayasa'ya aykırı olduğu da ifade edildi.

"AĞIR BİR YAPTIRIM OLARAK GÖREN..."

Anayasa'nın süreli yayınların ancak mahkeme kararıyla kapatılmasını öngören 28'nci maddesinin kapatmayı ağır bir yaptırım olarak gördüğünü ve geçici kapatma için dahi mahkeme kararının gerekliliğini ifade ettiğini hatırlatan Anayasa Mahkemesi kararında, doğrudan kapatmanın temel hak ve özgürlüklere en ağır müdahaleyi oluşturduğunun tartışmasız olduğunu vurguladı.

İptal kararında şu ifadeler yer aldı: "Dava konusu kuralın kapsadığı kurum ve kuruluşların kapatılması halinde kapatma işleminin yargısal denetimi için ayrı ve kısa bir prosedürün öngörülmesi ifade ve basın özgürlükleri yönünden bulunması gereken önemli bir güvencedir.

Bu güvence söz konusu kurum ve kuruluşların ifade ve basın özgürlükleri kapsamında yerine getirdikleri rolün öneminden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla kural ölçülülük ilkesinin alt ilkeleri olan gereklilik ve orantılılık ilkeleriyle bağdaşmamaktadır."

İPTAL EDİLEN KHK MADDESİ ŞÖYLE:

CHP'nin AYM'ye taşıdığı söz konusu fıkrada şu ifadeler yer almıştı:

"Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan ve ekli (2) ve (3) sayılı listelerde yer almayan özel radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete ve dergiler, yayınevi ve dağıtım kanalları, ilgili bakan tarafından oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine ilgili bakan onayı ile kapatılır. Bu fıkra kapsamında kapatılan kurum ve kuruluşlar hakkında da üçüncü fıkra hükümleri uygulanır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN