Aytun Çıray: 128 milyar dolarla ilgili sadece Kızılderililer açıklama yapmadı

Aytun Çıray: 128 milyar dolarla ilgili sadece Kızılderililer açıklama yapmadı

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Kavcıoğlu'nun '128 milyar dolar nerede?' sorusuna verdiği cevap muhalefeti tatmin etmedi. İYİ Partili Aytun Çıray, Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "128 milyar doların nerede olduğunda dair sadece Kızılderililer açıklama yapmadı!" ifadelerini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, uzun süredir siyasetin gündemini belirleyen Merkez Bankası'nın kaybolan 128 milyar doların nerede olduğuna dair ilk kez konuştu. 2017'de Hazine Müsteşarlığı ile bir protokol imzalandığını belirten Kavcıoğlu, "Ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmem mümkün değil" dedi.

Ancak Kavcıoğlu'nun açıklamaları şüpheleri daha da artırdı, muhalefet ise tatmin olmadı. 

İYİ PARTİLİ ÇIRAY'DAN SORU ÖNERGESİ

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "128 milyar dolar nerede?” sorusunun yanıtını Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’a sordu. Meclis'e verdiği soru önergesinde, "Satılan, eritilen döviz rezervi miktarı tam olarak ne kadardır? 128 milyar doların üzerinde midir? 128 milyar dolarlık döviz rezervleri Merkez Bankası’ndan hangi yollarla çıkarılmıştır?" diye sordu.

Çıray, önergesinin gerekçesinde şunları belirtti:

'ÇORAP DEĞİŞTİRİR GİBİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI DEĞİŞTİRDİNİZ'

"Artık sosyal sonuçlar doğurduğu için ekonomik kriz bir ekonomik buhrana dönüşmüştür. Pandemiyle birlikte derinleşen kriz, çorap değiştirir gibi değişen Merkez Bankası başkanları ve en önemlisi iktidarın para politikaları ülkemizi içinden çıkılmaz bir buhrana sürüklemektedir. 2019 Mart ayından beri döviz rezervlerimizin parça parça satılmaya başlandığı ve günümüze kadar 128 milyar doların da üzerinde bir satış gerçekleştirilerek rezervlerin eritildiği açık kaynaklarda görülmekte ve ekonomi uzmanları tarafından açıkça belirtilmektedir.

'SADECE KIZILDERİLİLER AÇIKLAMA YAPMADI!'

Merkez Bankası rezerv yönetiminde belirtildiği üzere ülke döviz rezervlerinin Merkez Bankası tarafından saklı tutulmasının amaçları; para ve kur politikalarına olan güveni sağlamak ve bu politikaları desteklemek, hazinenin yabancı para iç ve dış borç ödemelerini gerçekleştirmek için gerekli olan dövizi hazır bulundurmak, ülkemizin ekonomisini yurt içi veya yurt dışında oluşabilecek ani finansal değişimlere karşı dayanıklı hâle getirmek, uluslararası piyasalarda ülke ekonomisine duyulan güveni artırmak olduğu açıkça belirtilmiştir.  

Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticileri buhar olan 128 milyar dolar ile ilgili seçim kaygılarına göre farklı açıklama yapıyorlar. Yetkili yetkisiz her kafadan bir ses çıkıyor. Hamaset gırla gidiyor. 128 milyar doların nerede olduğunda dair sadece Kızılderililer açıklama yapmadı! Ancak bu kampanya bir çığ gibi büyüyor, yalnızca siyasiler değil sokaktaki her vatandaş ‘bu para nerede’ diye soruyor. O nedenle derhal ekonomi uzmanlarının kamuoyunda gündeme getirdiği bu çok önemli soruların cevaplandırılması ve şeffaf devlet ilkesinin gereği olarak toplumdaki şüphelerin giderilmesi gerekmektedir.

Çıray, Bakan Elvan'a şu soruları yöneltti:

128 MİLYAR DOLAR REZERVİN SATIŞINA KİMLER ARACILIK ETTİ?

-Satılan, eritilen döviz rezervi miktarı tam olarak ne kadardır?

-128 milyar doların üzerinde midir?

-128 milyar dolarlık döviz rezervleri Merkez Bankası’ndan hangi yollarla çıkarılmıştır?

-Merkez Bankası bu konuda, kendi bünyesi dışında yapılan satışlara ilişkin bir Banka Meclisi kararı, Yönetim Komitesi kararı almış mıdır?

-Satışlarla ilgili bir Karar Defteri tutulmuş mudur?

-Ülke rezervlerinin finansal güvenliği tehlikeye atacak düzeyde bu denli eritilmesinde siyasi direktif var mıdır?

-Varsa kim vermiştir?

-Söz konusu rezerv miktarı hangi mekanizmalar aracılığıyla satılmıştır?

-Bankalar arasında mı?

-Döviz brokerleri aracılığı ile mi?

-Uluslararası banka ya da finansal kurumların oluşturduğu trading sistemleri aracılığı ile mi?

-Hangi kurdan ne kadar satılacağına kim/kimler karar vermiştir?

-Satışla alınan TL’ler ne yapılmıştır?

-Hemen Merkez Bankası’na aktarılmış mıdır?

-Satışların alıcıları bilinmekte midir?”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN