Bakan Varank: Ay misyonu'nun ilk roketleri testi geçti

Bakan Varank: Ay misyonu'nun ilk roketleri testi geçti

'Ay'a Sert İniş' görevinde kullanılması planlanan hibrit roket motoru testi geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "2023'te biz Ay misyonu hedefimizin ilk ayağını başarabileceğimize inanıyoruz'' dedi.

Milli Uzay Programı kapsamında 2023 yılında Ay'a gönderilmesi hedeflenen insansız uzay aracında kullanılabilecek milli ve özgün hibrit roket motorunun ateşleme testi başarıyla sonuçlandı. Testin ardından açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "2023'te biz Ay misyonu hedefimizin ilk ayağını başarabileceğimize inanıyoruz. Yani uzay aracımızı Ay ile buluşturacağız. Bu manada motorun ilk ateşlemesini yapmak bizim açımızdan mutluluk ve gurur verici" ifadelerine yer verdi.

Bakan Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığının iştiraki olan Delta V Uzay Teknolojileri AŞ'nin Şile'deki Roket Motor Ateşleme Tesisi'nde incelemede bulundu.

Delta V tarafından milli imkanlarla geliştirilen, Türkiye'nin Ay Misyonu'nda kullanılması beklenen hibrit roket motorlarının ateşleme tesisleri, yüksek basınçlı kompozit tankları, vana ve regülatör sistemleri hakkında Bakan Varank'a tesis çalışanları tarafından bilgi verildi.

varak.jpgSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Bakan Varank ve beraberinde bulunan heyet, roket motorları testlerinin yönetildiği komuta merkezine geçti. Alınan güvenlik önlemlerinin ardından ateşleme için geri sayım başlatıldı. Bakan Varank'ın komutuyla, ilk olarak Delta V tarafından geliştirilen ve uzay sınırını aşacak Hibrit Sonda Roketi'nin (SORS) itki sistemi dikey ateşleme testi yapıldı.

'HİBRİT MOTORUN İLK DENEMELERİ BAŞARIYLA YAPILDI'

İkinci ateşleme ise Milli Uzay Programının 2023 yılında "Ay'a Sert İniş" görevinde kullanılması planlanan hibrit roket motoru için yapıldı. Yapılan testler tam başarıyla sonuçlandı. İki motor da planlanan süre boyunca sorunsuz şekilde çalıştı. başarılı iki ateşleme yaptıklarını hem Sonda Roketi Sistemi'nin (SORS) ateşlemesi hem de Ay misyonunda kullanılması planlanan hibrit motorun ilk ateşlemesini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Testlerde 50 saniye gibi hedeflenen bir süre bulunurken Varank, "Bu 50 saniyelik ateşlemenin tamamını başarıyla bitirdi. Bugün itibarıyla Ay misyonunda kullanılabilecek motorun ilk denemeleri başarıyla yapıldı diyebiliriz " dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN