Bamya tohumu nasıl tüketilir? | İşte faydaları

Bamya tohumu nasıl tüketilir? | İşte faydaları

Sağlığa pek çok faydası olan bamya tohumu, taneli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, öğütülerek ya da çay halinde tüketilebilen bu mucizevi tohum, vücudun birçok ihtiyacını karşılayabiliyor…

Zeytinyağlı veya etli yemek şeklinde tüketmeye alışkın olduğumuz bamyanın tohumları da oldukça kıymetli. K vitamini zengini olan bamya tohumu, hem sıvı şekilde hem de toz halinde tüketilebiliyor…

BAMYA TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?

Taneli bir yapıya sahip olan bamya tohumunu isterseniz sade halde isterseniz farklı yiyeceklerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Eğer, tane şeklinde tüketmek istemiyorsanız, tıpkı kahve çekirdeklerinin öğütücüden çekildiği gibi öğüterek toz haline getirebilir ve bu şekilde kullanabilirsiniz. 

Öğütülen bamya tohumlarını yoğurt ile karıştırarak tükettiğinizde hem bamya tohumundan faydalanırken hem de yoğurdun kalsiyumunu da almış olacaksınız. 

Dilerseniz bamya tohumunu çay şeklinde içebilirsiniz. Böylece de vücudun sıvı ihtiyacını karşılayabilirsiniz. 

Bamya tohumunun bir diğer kullanım şekli, yine öğütülmüş, toz halindeki tohumları, french press'in içine koyarak, tıpkı kahve hazırlar gibi hazırlamak ve içmektir.

Öğütülmemiş bamya tohumlarını (9-10 adet) ise akşamdan bir bardak suyun içine ıslatarak, sabaha kadar beklettikten sonra bu suyu içebilirsiniz. Bunula birlikte isterseniz, ıslanmış tohumları yutabilirsiniz…

BAMYA TOHUMU TÜKETİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bamya tohumu faydaları açısından düzenli olarak tüketilmelidir ancak kimi durumlarda faydadan çok zarar verebileceği için tüketilirken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. 
Özellikle alerjik bir yapıya sahip olanlar, kronik ya da akut hastalığı olan bamya tohumunu kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır. Bununla birlikte yine ilaç kullanan kişiler, bamya tohumunun ilaç ile reaksiyona geçmesi ihtimaline karşın mutlaka doktorundan bilgi almalıdır. 

BAMYA TOHUMU ZAYIFLATIR MI?

Bamya tohumu için direkt olarak zayıflatır demek çok mümkün değil. Ancak tohumların içerdiği bol lif nedeniyle tok tutma özelliği göstermektedir. Bu nedenle, bamya tohumu kilo vermek isteyenlerin diyet listesinde bulunmalıdır. 

bamya-tohumu-1.jpg

BAMYA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

K vitamini açısından zengindir

K vitamini özellikle kemiklerin güçlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını da sağlar. K vitamini zengini olan bamya tohumu ileri yaşlarda görülen osteoporoz gibi kemik hastalıklarını önlerken, kanama bozuklukları ve yaralanmalardan kaynaklanan aşırı kanamayı önler. 

Tümör hücreleriyle savaşır

Bamya tohumu, vücutta görülen tümörlerle savaşarak, büyümelerini engeller.

Karaciğer dostudur

Yapılan çalışmalarda düzenli olarak tüketilen bamya tohumlarının karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olduğu saptanmıştır. 

Diyabeti önler

Kateşin, kuersetin, prosiyanidin epikateşin ve rutin gibi pek çok antioksidanı içeriğinde bulunduran bamya tohumu, şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin önlenmesinde büyük rol oynuyor. 

Kolon kanserini önler

Bamya tohumu özellikle içerdiği bol lif sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlerken, aynı zamanda kolon kanserini de önlüyor. 

Cildi canlandırır

Cilt kuruluğu ve cildin elastikiyetini kaybetmesi gibi sorunlara karşı, bamya tohumu içerdiği çinko ile kolajen üretimini artırdığı için fayda sağlar.


 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN