Batı, Rusya'nın 'Esad gitsin' teklifini reddetmiş

Batı, Rusya'nın 'Esad gitsin' teklifini reddetmiş

Finlandiya'nın Nobel ödüllü eski Cumhubaşkanı Martti Athisaari, 2012 yılında Rusya tarafından Esad'ın aşamalı olarak görevi bırakmasının önerildiğini, Batılı devletlerin ise bu öneriyi reddettiğini öne sürdü.

Suriye'deki iç savaşın başından bu yana Esad rejimini destekleyen Rusya'nın, 2012 yılında Esad'ın görevi bırakmasını önerdiği öne sürüldü. 

Finlandya'nın Nobel Barış Ödülü sahibi eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, İngiliz Guardian gazetesine verdiği mülakatta Rusya'nın 2012 yılında Batılı devletlere Esad'ın gitmesini önerdiğini, Batı'nın ise bunu reddettiğini söyledi.

Önce barış anlaşması yapılacak, sonra Esad görevi bırakacaktı

Üç yıl önce Şubat ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya arasında Suriye'nin geleceği üzerine gizli görüşmeler yapıldığını söyleyen Athisaari, Rusya tarafından bir barış anlaşması yapılmasının ve Beşar Esad'ın bu anlaşma çerçevesinde görevi bırakmasının önerildiğini, fakat o dönemde Esad'ın birkaç hafta içinde devrileceğine inanan ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu teklifi reddettiğini söyledi.

Tarihi fırsat kaçtı

Dönemin Rusya BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin'in Batılı devletlere üç aşamalı bir plan önerdiğini, planda barış görüşmelerinin ardından Esad'ın görevi devretmesinin öngörüldüğünü ifade eden Athisaari, bu önerinin Batılı devletler tarafından dikkate alınmamasını "bir fırsatın kaçırılması" olarak niteledi.

Teklif reddedilince Rusya'nın Esad'a desteği arttı

2011 yılının bahar aylarında başlayan savaşın birinci yılından sonra Esad rejiminin düşmesine kesin gözüyle bakılırken, rejim daha sonra Rusya ve İran'ın desteğiyle toparlanma sürecine girmişti. Athisaari'nin iddiaları, savaşın gidişatına göre değerlendirildiğinde, Batı'ya yaptığı teklif reddedilen Rusya'nın Esad rejimine desteğini artırdığı anlaşılıyor.

Mülakatta adı geçen devletlerden ise şu ana kadar bu görüşmelerin yapılıp yapılmadığıyla, yapıldıysa görüşmelerde nelerin konuşulduğu ile ilgili bir açıklama gelmedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN