Bir hafta önce hapisteydi, şimdi ülkenin en güçlü adamı

Bir hafta önce hapisteydi, şimdi ülkenin en güçlü adamı

Kırgızistan'da cezaevinden çıkarıldıktan sonra başbakanlık koltuğuna oturan eski milletvekili Sadır Caparov, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un istifasının ardından cumhurbaşkanlığı yetkilerinin kendisine devredildiğini açıkladı.

Başbakanlık binası önündeki destekçilerine seslenen Sadır Caparov, Sooronbay Ceenbekov'un istifanın ardından Meclis Başkanı Kanat İsayev'in cumhurbaşkanlığı görevlerini yerine getirmeye hazır olmadığını bildiren dilekçe yazdığını aktararak, "Böylece cumhurbaşkanlığı yetkileri bana devredildi." ifadelerini kullandı.

Caparov'un konuşmasını müzik eşliğinde kutlayan destekçileri, ülke milli marşını okuduktan sonra dağılmaya başladı.

Kırgızistan'da 4 Ekim'de yapılan parlamento seçim sonuçlarının iptalini talep eden muhalefet parti taraftarlarının düzenlediği gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine cumhurbaşkanlığı ve parlamento işgal ve talan edilmişti.

Seçim sonucunu kabul etmeyen göstericilerin bir bölümü, Caparov'u cezaevinden çıkararak, "geçici başbakan" ilan etmiş, Cumhurbaşkanı Ceenbekov da meclisten güvenoyu alan Caparov'un başbakanlığında kurulan yeni kabinenin üyelerinin atanmalarına ilişkin kararı imzalamıştı.

sadir-caparov.jpg

Ceenbekov'un istifasının ardından Caparov'un destekçileri parlamentonun kendini feshetmesini talep etmişti. 

CUMHURBAŞKANI CEENBEKOV İSTİFA ETMİŞTİ

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov "Halkın kanını döken lider olarak anılmak istiyorum" diyerek görevinden dün istifa etmişti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Ceenbekov, kendisi için her şeyden önce Kırgızistan'da barış, ülkenin bütünlüğü, halkın birliği ve toplumdaki huzurun önemli olduğunu vurgulamıştı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı’ndan istifa sinyali

Ceenbekov, başkent Bişkek'teki sosyo politik durumun gerginliğini koruduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

Dün yeni Bakanlar Kurulunu onayladım ancak bu gerilimi azaltmadı. Derhal istifam için talepler devam ediyor. Mevcut durum iki taraflı bir çatışmaya yakın. Bir tarafta göstericiler öteki tarafta güvenlik güçleri. Asker ve güvenlik güçleri Cumhurbaşkanlığı Konutlarını korumak için silah kullanmak zorundadır. Benim için her bir yurttaşımın hayatından daha değerli hiçbir şey yoktur. Tarihte halkının kanını döktüren cumhurbaşkanı olarak anılmak istemiyorum. Bu nedenle görevimden istifa etme kararı aldım.

 

Yeni Başbakan Sadır Caparov ve diğer politikacılara taraftarlarını Bişkek'ten çıkarmaları ve kent sakinlerine huzurlu bir yaşam sunmaları çağrısında bulunan Ceenbekov, "Hiçbir iktidar ülkemizin bütünlüğüne ve toplumdaki barışa değmez. Yüce Allah hepimizi korusun, toprağımızda huzur ve sükunet olsun" ifadesini kullandı.

Başbakanlık koltuğuna dün oturan Caparov ve diğer politikacıların taraftarları düzenledikleri gösteride Ceenbekov'un istifasını talep etmişti. 

FETÖ İDDİALARI

Atambayev döneminde olumsuz giden Türkiye-Kırgizistan ilişkileri Ceenbekov döneminde  daha olumlu seyretmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılı Eylül ayında Kırgızistan’a gitmiş ve burada Ceenbekov ile birlikte düzenlediği basın toplantısında FETÖ tehdidine karşı uyarılarda bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Kırgızistan'da başlayan olaylarla ilişkin FETÖ parmağına işaret etmişti

İSTİFA SİNYALİ VERMİŞTİ

Tartışmalı seçimlerin ardından ülkedeki devlet binalarının işgali üzerine yaşanan gelişmeleri Bişkek'ten takip ettiği belirtilen Sooronbay Ceenbekov, yazılı açıklama ile halka seslenmişti.

Ceenbekov, siyasi durumu "kritik" olarak nitelendirerek, krizden çıkış için önerilerde bulunmuştu. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Merkez Seçim Komisyonunun milletvekili seçim sonuçlarını iptal ettiğini ve komisyonun yeni seçim tarihi ile ilgili kararın alınmasından sonra mevcut siyasi gerilimini düşüreceğinin altını çizmişti. Krizin başladığı güne kadar görevde olan "Başbakan ve kabine üyelerinin görevinden alınması ve yeni başbakan ile kabine üyelerinin atanması için" parlamentonun ve cumhurbaşkanının kararnamesinin mevcudiyetinin gerektiğine vurgu yapan Ceenbekov, "Parlamentonun ve cumhurbaşkanı kararlarını imzalamaya hazırım" ifadesini kullanmıştı.

Ceenbekov "Benim için hiçbir görev ülkemin, halkımızın birliğinden ve toplumun huzurundan üstün değildir. Ülke hukuki zemine oturur oturmaz, cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmaya hazırım. Tüm siyasi güçleri ülkede barış ve huzuru korumaya, insanları ve toplumu bölmemeye çağırıyorum" demişti. 

1.jpg

MECLİS BAŞKANI VE BAŞBAKAN İSTİFA ETMİŞTİ

Kırgızistan'da seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerin gösterileri devam ederken, Meclis Başkanı Cumabekov ve Başbakan Boronov istifasını açıklamıştı.

Seçim barajını aşamadığı belirtilen siyasi partilerin taraftarlarının organizasyonunda Cumabekov'un başkanlığındaki meclisin üyelerinden oluşan genel kurul toplantısı başkent Bişkek'teki Dostluk Oteli'nde gerçekleştirilmişti. 

Çoğunluğun sağlandığı toplantıda, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov'un istifa mektupları Meclis'e sunulmuştu. 

İstifaların ardından, meclis üyeleri Meclis Başkanlığı görevine milletvekili Mıktıbek Abdıldayev'i ve geçici Başbakanlık görevine de Sadır Caparov'u seçmişti.

KIRGIZİSTGAN'DAKİ SİYASİ KRİZ 

Kırgızistan'da pazar günü yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden 12 siyasi partinin taraftarı seçimlerin iptal edilmesi talebiyle protestolar düzenlemişti. 

Binlerce kişinin katılımıyla yapılan gösteride dile getirilen taleplerin karşılanmaması üzerine muhalifler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümüştü.

2-001.jpg

GÖSTERİCİLER ATAMBAYEV'İ CEZAVİNDEN ÇIKARMIŞTI

Kırgızistan'da milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler işgal ettikleri cezaevinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i çıkarmıştı.

Gece yarısından sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ve parlamentoyu işgal eden göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yakın mesafede bulunan ve Atambayev'in kaldığı Milli Güvenlik Devlet Komitesi'ndeki cezaevine yönelmişti.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi önünde yaşanan arbedenin ve giriş kapıların kırılmasından sonra göstericiler binanın içerisine girmişti. 

Daha sonra ilgililer, Atambayev'i çıkarak taraftarlarına teslim etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN