Birinci sınıfların uyum oryantasyon tarihi ne zaman? İşte okul öncesi oryantasyon planlaması

Birinci sınıfların uyum oryantasyon tarihi ne zaman? İşte okul öncesi oryantasyon planlaması

Birinci sınıfların uyum oryantasyon tarihi merak ediliyor. Okula Uyum Programı", bu yıl 5-6 Eylül'de 2 günlük program şeklinde uygulanacak. İşte okul öncesi oryantasyon planlaması ve "Anaokullarına ne zaman başlanır?" sorularının yanıtları... Çocukların Eylül 2019 itibariyle kaç aylık olduğuna bakılarak anaokullarına kaydı yapılacak.

Birinci ve 5. sınıfların uyum oryantasyon programına başlaması kasım ve nisan aylarındaki ara tatiller dolayısıyla 2019-2020 eğitim öğretim yılında yani bu yıl 5-6 Eylül'de başlatılacak.

UYUM ORYANTASYONU NEDİR?

Geçiş/uyum oryantasyon programları ilk kez okula başlayacak çocuklar ile herhangi bir okuldan ya da sınıftan diğerine geçecek çocukların geçişini kolaylaştırmak için tasarlanan etkinlikler ve uygulamalardan oluşan bir programdır.

Diğer bir değişle öğrencileri bir üst sınıf ya da eğitim kurumuna hazırlayan, öğrencilerin uyumunu kolaylaştırarak geçişin getirdiği sorunları en aza indirgemeye çalışan programlar olarak tanımlanabilir.

OKULA UYUM PROGRAMI NASIL UYGULANACAK?

İlkokul 1. ve 5. sınıf öğrencilerinin okula adaptasyon süreçlerinde 2006 yılında başlatılan "Okula Uyum Programı", bu yıl 5-6 Eylül'de 2 günlük program şeklinde uygulanacak.

OKULA UYUM EĞİTİMLERİNDE NELER YAPILACAK? İŞTE ORYANTASYON ETKİNLİKLERİ

2019-2020 eğitim öğretim yılında "okula uyum" konusunda planlanan çalışmalar şu şekilde:

Bir çocuk dilinden yazılan ve yöneticilerden, ailelerden, velilerden beklentileri dile getiren "Okullarımızın Zilini Mutluluğa Çalalım" kitapçığı hazırlanacak.

Yeni dönemde uygulanacak tasarım beceri atölyeleri, sosyal etkinlikler modülü, dijital içerikler, yeni programlar, kılavuzlar, ders kitapları gibi uygulamaların tanıtıldığı videolar gösterilecek.

Sınıfta ana dili farklı olan çocukların olması durumunda öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmasına yönelik etkinlikler yapılacak.

Okula uyum konusunda okullarda gerçekleştirilen etkinliklerin verimliliğinin artırılmasına yönelik tedbirler alınacak.

Uyum programı çalışmaları, rehber öğretmenlerin desteğiyle gerçekleştirilecek.

Özel gereksinimli çocuklar için gerekli önlemler alınacak. Okula uyum etkinlikleri konusunda okullara ve öğretmenlere esnek uygulama imkanları sağlanacak.

BAKAN SELÇUK'TAN TABLOLU OKULA BAŞLAMA YAŞI BİLDİRİSİ

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, son zamanlarda akıllarda soru işareti bırakan okula başlama yaşı ile ilgili aileleri bilgilendirici tabloyu Instagram hesabından paylaştı.

İşte Bakan Selçuk'un paylaştığı okula başlama yaşını gösteren o tablo:

19-07/27/4-1564231681.jpg

* 2019 - 2020  öğretim yılı için kayıt yaptıracaksanız eğer, 2019 Eylül ayının sonu itibari ile ayını tamamlayan çocukların kaydı alınacaktır. Ay hesaplamasında Eylül ayının sonu baz alınmaktadır.

19-07/27/3-1564231676.jpg

* Boşluk kalması halinde 45 - 56 ay arasındaki çocukların kaydı da yapılabilir. Ancak bunun için boş yer kalması gereklidir.

19-07/27/2-1564231671.jpg

*57 ayını tamamlayan ve 69 ayını tamamlamayan çocukların kaydı ana sınıfına yapılır.

* Ana sınıflarına kayıt yaptırılırken ilk olarak 57 ayını tamamlayan çocuklardan başlanılır. En büyük yaş grubu ise 69 ayını tamamlamayan çocuklara kadardır. Ancak sınıfta boş yer kalması halinde 45 aya kadar öğrenci alınabilir.

Yeni yönetmelikte; Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına; kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılacak.

19-07/27/1-1564231665.jpg

* Ayrıca İlkokul çağına gelen 69 - 70 - 71 aylık çocukların 1 yıl erteleme hakları vardır. Bu çocuklarda ana sınıfına kayıt olabilir. Ayrıca bu çocuklar daha önce ana sınıfına gitmemiş iseler öncelik tanınır.

69-70 VE 71 AYLIK ÇOCUKLAR (ZORUNLU İLK OKUL ÇAĞI)

Yeni yönetmelikte; ilkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca; 69, 70 ve 71 aylık çocuklar velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirilir veya kayıtları bir yıl ertelenir.  66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kayıt edilecek.

2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ

2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2019'da başlayacak.

25 Kasım'dan 17 Ocak'a kadar birinci dönem devam edecek.

Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün)

İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020'de başlayacak.

19 Haziran'da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

18-22 Kasım 2019 tarihinde ilk ara tatil yapılacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)

06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)

 

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

Birçok değişikliği barındıran yeni yönetmelikte anaokuluna başlayan çocukların kayıt tarihleri, ders saati ve teneffüs süreleri yeniden düzenlendi.

 "Yeni yayınlanan yönetmelikle beraber neler değişti?" sorusunun cevabı şu şekilde:

 

ANAOKULUNA NE ZAMAN KAYIT YAPTIRILIR?

Yeni yönetmelikte; Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına; kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılacak.

DERS SAATİ VE TENEFFÜS SÜRESİ NE KADAR OLDU?

Yeni yönetmelikte; ders saati 40 dakika oldu. Okul yönetimince teneffüsler için normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise an az 10 dakika süre ayrılacak.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN