Boston Maratonu yetkilileri sporcuların görüntülenmesi amacıyla uzaktan kumandalı model uçaklar ve her türlü insansız hava aracının kullanılmasının yasak olacağını duyurdu.
Komite’nin bu kararı iki yıl önce yarış sırasında yaşanan terör saldırısını göz önüne alarak verdiği düşünülüyor. 2013 Boston Maratonu’nda yarışın bitmesine 200 metre kala iki ayrı patlama yaşanmış, 3 seyirci hayatını kaybederken 264 kişi yaralanmıştı.
Bu olayın ardından komite yeni önlemler almak için Boston Polis Departmanı ile hava araçlarını üreten Washington Merkezli DroneShield firmasıyla iş birliği içinde çalıştı. DroneShield kuracağı akustik sensorlara sahip sistemle izinsiz uçuş yapan model uçakları tespit edecek.
Şirketin yöneticileri verdikleri röportajda sistemin akustik sensorları topladığı sesleri veri tabanlarındaki akustik imzalar ile karşılaştırdığını ve bu şekilde uçakları keşfedebildiğini söylediler.
İnsansız hava araçlarının suç aleti olarak kullanımının artması DroneShield gibi güvenlik firmalarına ihtiyaç doğuruyor. Drone’lar ünlüleri paparazzi gibi gizlice izleme, cezaevi kaçakçılıkları, sınırlarda uyuşturucu taşınması gibi suçlarda kullanılabiliyor. Geçtiğimiz yıl drone’lar ile işlenen tam 193 adet suç kayda geçmiş durumda.
