Canikli’nin rezerv açıklaması tepki çekti: Ekonomiye kimsenin güvenmediğini itiraf etti

Canikli’nin rezerv açıklaması tepki çekti: Ekonomiye kimsenin güvenmediğini itiraf etti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Canikli’nin ‘128 milyar dolar nerede?’ sorusuna verdiği cevap tepkilere neden oldu: Ne yerli, ne yabancı...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, muhalefetin Merkez Bankası’nın döviz rezervine ilişkin ‘128 milyar dolar nerede?’ sorusuna sosyal medya hesabı üzerinden cevap verdi.  

Canikli, “128 milyar doların 36 milyar doları ile altın ithal edilmiştir ve bu altınlar Cumhuriyet Altını, bilezik ve benzeri yatırım aracı olarak Türk halkının evindedir. 75 milyar doları Türkiye'deki bankalarda gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarında durmaktadır. Özel sektör 43 milyar dolarlık yurtdışına olan döviz borcunu ödemiş. Yabancı portföy yatırımcı 12 milyar dolar satın alarak yurtdışına çıkarmıştır” dedi.  

Canikli’nin yatırımcıların ekonomiye güvenmediğinin itirafını da içeren paylaşımlarına ekonomistler ve politikacılar tepki gösterdi.  

İşte o tepkiler:  

İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe: Ne yerli, ne yabancı... Hiç kimsenin TL’ye ve ekonomiye güvenmediği ancak böyle güzel özetlenebilir. 

 

 

Ekonomist Uğur Gürses: 'Yurttaşlar TL'den kaçıp altın ve başka ülkelerin bastığı paralara yöneldi; biz de onların bu milli paradan kaçışına dövizde tanzim satış yaparak yardımcı olduk' mealindeki bir açıklama siyaseten çok kötü. 'Ekonomi politikasında hatalı bir dönemdi' demek daha az incitici olurdu. 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu: Sayın Canikli daha önce bir arkadaşınıza uzun uzun anlattım... Detay için o cevaplara bakınız... Size tek söyleyeceğim... Madem bu kadar basit... Şu 128 Milyar Doları aynı basitliklikte geri koyunuz... Bakalım o zaman kur, faiz ve enflasyon nerelere çıkıyor... Selamlarımla... 

 

 

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota: Yakın zamana kadar bu bilgi setiyle bakanlık yapmış beyefendiye Türkiyenin döviz rejiminin "para kurulu" veya "kur çıpalaması" olmadığını ilk hatırlatacak @e507 mi @VeFinans mı olacak ? 

 

 

DEVA partisi Kurucular Kurulu Üyesi Ömer Rıfat Gencal: Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. Türkiye’nin dalgalı kır rejimine geçişi 2001 Şubat ayıdır. Dalgalı kur rejiminde merkez banakalarının kur seviyesi ile ilgili bir taahhüdü yoktur. Yani piyasa fiyatından talep edene döviz satmaz.  

Döviz müdahalesi yapacağında da bunu şeffaf bir şekilde kurala dayalı yöntemlerle yapar. Uzun uzun yaptığınız açıklamaların boşa gitmemesi için bütünselliği bozacak yalan yanlış bilgi içermemesi gerekir. 

Kaldı ki Sn. Canikli bu dövizlerin doğrudan Merkez Bankasınca ihale ve doğrudan müdahale yöntemi ile satılmadığını da itiraf ediyor. Bunun da ayrıca sorgulanması gerektiği açıktır.

 

 

CANİKLİ NE DEDİ?

AK Partili Nurettin Canikli, muhalefetin eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde Merkez Bankası rezervlerinden harcandığı öne sürülen 128 milyar dolar ile ilgili "128 milyar dolar nerede?" sorusuna sosyal medya hesabından cevap verdi. 

Canikli, Twitter hesabı üzerinden “30 milyar doları ithalatçılar satın almış. 2019 ve 2020 yıllarında toplam 36 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleştirildi. 75 milyar doları Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler tarafından satın alınmış. Yani 75 milyar dolarlık TL cinsinden hesaplarını dolara çevirmişler. Bu 75 milyar dolar Türkiye’deki bankalarda hesaplarda durmaktadır” açıklamasında bulundu.  

Canikli şunları söyledi:  

128 milyar doların 36 milyar doları ile altın ithal edilmiştir ve bu altınlar Cumhuriyet Altını, bilezik ve benzeri yatırım aracı olarak Türk halkının evindedir. 

75 milyar doları Türkiye’deki bankalarda gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarında durmaktadır. 

Özel sektör 43 milyar dolarlık yurt dışına olan döviz borcunu ödemiş. 

Yabancı portföy yatırımcı 12 milyar dolar satın alarak yurtdışına çıkarmıştır. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN