Çin'in ikinci aşısından ara sonuçlar geldi: Yüzde 86 etkili

Çin'in ikinci aşısından ara sonuçlar geldi: Yüzde 86 etkili

Birleşik Arap Emirlikleri Sağlık Bakanlığı, Çin'in ürettiği ikinci koronavirüs aşısı olan Sinopharm aşısının etkinliğinin yüzde 86 olduğunu açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri Sağlık Bakanlığı, Çin’in Sinopharm ilaç firmasınca üretilen koronavirüs aşısının virüse karşı etkinliğinin yüzde 86 olduğunu açıklayarak, ülkede yapılan denemelerin ara faz analizi ile ilgili ayrıntılar açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri geçtiğimiz aylarda, Sinopharm ilaç firmasının Çin Ulusal Biotec Grubu (CNBG) birimi olan Pekin Biyolojik Ürün Enstitüsü tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının 3. aşama klinik denemelerini başlatmış, Eylül ayında da aşının belirli gruplar için acil kullanımını onaylamıştı. Birleşik Arap Emirlikleri Sağlık Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Sinopharm‘ın geliştirdiği aşının virüse karşı yüzde 86 etkinliğe sahip olduğu duyuruldu.

DENEMELERE 31 BİN GÖNÜLLÜ KATILDI

Açıklamada ayrıca, analiz sonucunda aşının yüzde 99 nötralize edici antikor serokonversiyon oranına sahip olduğu belirtilerek, orta ve şiddetli hastalık vakalarını önlemede yüzde 100 etkinlik gösterdiği aktarıldı. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, aşının ara faz analizinde ciddi bir güvenlik endişesine rastlanmadığı da kaydedilirken,  aşının ülkedeki denemelerine 125 milletten 31 bin gönüllünün katıldığı bilgisi paylaşıldı. Katılımcılarda görülen yan etkiler, kaç gönüllüye aşı verildiği ve kaç gönüllünün plasebo aldığına ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

Birleşik Arap Emirlikleri, koronavirüse karşı Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının klinik denemelerine katılacak gönüllüler aradığını duyurdu. Sinopharm’ın koronavirüs aşısının denemeleri ise Mısır, Ürdün ve Bahreyn'de sürdürülüyor.

SINOVAC'IN ETKİ ORANI AÇIKLAMASI GERİ ÇEKİLDİ

Öte yandan Endonezya'nın resmi ilaç kurumu Bio Farma, erken sonuçlara göre Sinovac aşısının yüzde 97 oranında koruma sağladığını açıkladı. Bio Farma'nın bu açıklamasının ardından, koronavirüs aşısını üreten Sinovac, "Sonuçlar için daha zamana ihtiyacımız var" duyurusunda bulundu. Sinovac'ın bu duyurusunun ardından, Bio Farma açıklamasını geri çekti.

Bio Farma'nın düzeltmesi, Sinovac firmasının "Daha fazla zamana ihtiyaç var" açıklamasının üzerine geldi. Sinovac firmasının bir sözcüsü, Amerikan haber ajansı Bloomberg'e yaptığı açıklamada, yüzde 97 oranının, aşının koruma oranına işaret etmediğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN