Çin'in yabancı gözlemciler için Uygur Türklerini yalan için eğittiği ortaya çıktı

Çin'in yabancı gözlemciler için Uygur Türklerini yalan için eğittiği ortaya çıktı

Çinli yetkililerin, Uygur Türkleri'ne yabancı gözlemcilere verecekleri yanıtlar konusunda baskı yaptığı ortaya çıktı. Gözlemcilerin sorularına nasıl yanıt verecekleri anlatılan Uygurlara, kötü bir şey söylemeleri halinde kamplara götürüleceği tehditleri yapılıyor.

Çin'in Gulja şehrinin Suidong kasabasında, yetkililerin aile planlaması için bir yabancı gözlemci heyetin ziyarete geleceğini duyurarak, Uygur Türklerini sorulan sorulara nasıl cevaplayacakları hakkında eğittiği ve yanlış cevapladıklarında "eğitim" için toplama kamplarına götürüleceği tehdidinde bulunduğu ortaya çıktı.

Geçen ay Alman araştırmacı Adrian Zenz, Çin'in Doğu Türkistan’da uyguladığı aile planlaması, kürtaj ve kısırlaştırma politikası hakkında özel bir rapor yayınladı ve Çin'in resmi belgeleri üzerinden bu politikanın aslında bir soykırım olduğunu gösterdi. Rapor uluslararası toplumda dikkat çekince Çin hükümeti Andriz Zenz hakkında Çin hükümetini karalamak suçuyla Uluslararası Adalet Divanı'na dava açacağını bildirildi. Dünya çapında güçlü bir ses getiren rapor, Doğu Türkistan’daki yerel yönetimi de harekete geçirdi.

YEREL HALKA YALAN İÇİN BASKI YAPTILAR

Bölgenin son durumundan haberdar aktardığı bilgilerden, son iki haftadır Gulja şehri Korgas ilçesindeki yerel yönetimin bölge sakinlerine sürekli toplantı düzenleyerek, yakında aile planlaması politikası için gelecek olan heyete karşı hazırlıklı olması ve bunun ülke imajında ​​hassas bir konu olduğundan sorulara yanlış cevap verilirse sonuçlarının ağır olacağı hakkında talimat verdikleri öğrenildi.

Bu bilgileri teyit etmek için aranan ilgili makamlar, Suidong Kasabası'ndaki bir hane reisi, 15 ila 30 kişinin katıldığı toplantıların sırayla sakinlerin evlerinde yapılmakta olduğunu belirtti. Bu kişinin aktardıklarından söz konusu toplantılarda sakinlere yakında bir heyetinin teftişe gelerek istedikleri evi ziyaret edecekleri, onların sorularını ayrıntılı yanıtlamaktan kaçınması gerektiği, aile planlaması, ameliyat gibi uygulamaların zararsız olduğunu söylemesi ve yanlış cevap vermeleri halinde "eğitim" için toplama kamplarına götürüleceği uyarısında bulunduğu tespit edildi.

"KONUYU DEĞİŞTİRİN"

Bununla birlikte yine heyetle görüşürken mümkün oldukça konuyu değiştirip devletin iyi politikalarından bahsetmesi gerektiğini, kayıp aile üyeleri hakkındaki sorulara "bilmiyoruz" cevabını vermesini, onların hata yaptıkları için eğitilmekte olduğunu ve bunun doğru olduğunu söylemesini talep ettikleri belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN