Çipras: Euro Bölgesi'nden çıkmamız Euro'nun sonu olur

Çipras: Euro Bölgesi'nden çıkmamız Euro'nun sonu olur

Yunanistan hükümeti ve kreditörler arasıda henüz anlaşma sağlanamadı. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimali artarken, Rusya ve Yunanistan yakınlaşıyor.

[Karar]

Yunanistan başbakanı Aleksis Çipras, Avusturya'da bir gazeteye verdiği mülakatta, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının (Grexit) ortak para biriminin sonunu getireceğini söyledi.

Çipras "Grexit bizim için de Avrupa Birliği içinde bir seçenek olamaz. Bu geri döndürülemez bir adım olur. Euro Bölgesi'nin sonunu getirir" dedi.

'Grexit' tartışmalarının sebebi AB ve IMF'nin dayatmaları

Çipras 'Grexit' tartışmalarının sebebinin AB ve IMF tarafından dayatılan sıkı tasarruf programları olduğunu söyledi. Bu programların uygulanmasının mümkün olmadığını söyleyen Çipras, "Bu programlar Yunanistan'ı daha rekabetçi hale getirmeyeceği gibi borçlarımızı da azaltmayacak. Bütün konseptin değişmesi lazım" dedi.

Anlaşma sağlanamadı

Perşembe günü Lüksemburg'da maliye bakanlarıyla Yunanistan arasındaki görüşmeler kesildi ve AB pazartesi günü için acil bir toplantı çağrısı yaptı.

Yunanistan'ın IMF kurtarma paketinin kalan 1,6 milyar dolarlık kısmını alabilmesi için Haziran sonuna kadar yeni bir anlaşma yapması gerekiyor. Yunanistan bu anlaşmayı yapmak için kreditörlerin öne sürdüğü tasarruf tedbirlerini almaya yanaşmazken, kreditörler de geri adım atmıyor. Bu durum Yunanistan'ın bor yükümlülüğünü yerine getirmemesine ve Euro Bölgesi'nden ayrılmasına yol açabilir.

Rusya'dan Yunanistan'a destek

15-06/19/greece-russia-putin-tsiprassi.jpg
Putin ve Çipras bugün görüşecek.

Yunanistan'ın AB ve IMF'ye boyun eğmemesinin ardında Rusya'nın olduğu düşünülüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce Ortodoks Hıristiyan olan iki ülke arasında tarihi bağların bulunduğunu, Yunanistan'a yardım etmeye her zaman hazır olduklarını söylemişti.

Aleksis Çipras ve Vladimir Putin bugün St. Petersburg'da bir görüşme yapacak. Görüşmenin detayları açıklanmasa da Yunanistan'ın Türk akımı projesinden elde edeceği gelir ve ve BRICS Kalkınma Bankası'nın Yunanistan'a kredi vermesi gibi konuların görüşüleceği düşünülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN