CSO binasını çizen mimarlar açılışa çağrılmadı

CSO binasını çizen mimarlar açılışa çağrılmadı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Ankara’daki yeni binasını çizen mimarlar Sema ve Özcan Uygur açılışa davet edilmeyince açılışa katılmak için bilet aldılar.

Temeli 1997 yılında atılan Ankara’daki yeni 3 salonlu Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binası, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile düzenlenen törenle açıldı. Mimarlar Sema ve Özcan Uygur tasarladıkları CSO'nun açılışına davet edilmediler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Özcan ve Semra Uygur’u açılışa davet etmediğini, sonrasında yapılan davette ise binanın mimarlarından olmasına karşın Semra Uygur’dan “Özcan’ın Uygur’un değerli eşleri” olarak söz etmesi tepkilere neden oldu.

Sosyal medyadan gelen tepkiler sonucu davet geldiğini belirten mimar çift yeni bir açıklama yaptı.

Yanlıştan dönüldüğünü ifade eden Uygur Mimarlık Twitter hesabında şu ifadelere yer verildi; "3 Aralık Perşembe günü yaptığımız kamuoyu açıklamasından sonra söz konusu durumu farkedip bu yanlışlığı düzelten T.C Kültür ve Turizm Bakanı Sayın @MehmetNuriErsoy ve özel kalem müdürü @BatuhanMUMCU ' ya teşekkür ederiz. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın her daim mimarinin, sanatın, sanatçının ve düşünce insanlarının yanında olması dileklerimizle... @TCKulturTurizm"

 

uygurmimarlik.jpg

‘KADININ ADI YOK’

Açılışa ilişkin açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, binayı tasarlayan mimarlar Semra Uygur ve Özcan Uygur’un açılışa davet edilmediğini duyurdu. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalemi ile görüştüklerini belirten Mimarlar Odası, “bir yanlışlık” nedeniyle  mimarların davet edilmediğini, sonrasında bu yanlışlığın giderildiğini belirtti.

Mimarlar Odası, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalemi Batuhan Mumcu’nun mimarları açılışa davet ederken sosyal medya hesabından yaptığı “Bir yanlış anlaşılma söz konusu. Açılışa; Özcan bey kıymetli eşleri Semra Hanım ve kızları Deniz Hanım’ı bekliyoruz..." paylaşımına tepki gösterdi.

Mumcu’yu “cinsiyetçi söylem" kullanması gerekçesiyle eleştiren Mimarlar Odası, “Kadının adı yok dedirten yaklaşıma bir yenisini eklemiştir. Yapının müellifi olarak yaklaşık 30 yıldır CSO binalarına emek vermiş kadın meslektaşımızın Bakanlık yetkilileri tarafından müellif olarak değil de, ‘değerli eşleri’ şeklinde tanımlanması kabul edilebilir değildir” açıklamasında bulundu.

PROJENİN TARİHİ 

Yeni CSO binasının projesi için 1992’de bir yarışma düzenlendi. Yarışmayı mimarlar Özcan ve Semra Uygur tarafından tasarlanan proje kazandı. Projenin ihalesi 1995’te, temel atma töreni ise 1997’de gerçekleşti. İnşaatı 23 yıl süren bina, önceki gün yapılan konserle açıldı.

CSO’nun yeni binasında, 2023 kişilik konser salonu, 500 kişilik salon ve 650 kişilik tarihi salon bulunuyor. Burada düzenlenecek konserlerin bilet fiyatları 50, 70 ve 100 lira arasında değişecek. Öğrenciye yüzde 50 indirim uygulanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN