Davutoğlu'ndan 128 milyar dolar tepkisi: MB arka kapı operasyonları ile boşaltılıyor

Davutoğlu'ndan 128 milyar dolar tepkisi: MB arka kapı operasyonları ile boşaltılıyor

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, iktidarın 128 milyar dolar rezervi harcandığını ifade ederek, "Arka kapı operasyonları ile Merkez Bankası boşaltılıyorsa bunu sormak hakkımızdır" dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası’nın tartışma konusu olan 128 milyar doları hakkında, “128 milyar tırlara yüklenmiş de bir yerlere gönderilmiş değil. Ama arka kapı operasyonları ile Merkez Bankası boşaltılıyorsa bunu sormak hakkımızdır. Kamu bankaları aracılığıyla bu para eritildi” dedi. 

Hadi Özışık ve Gürkan Hacır’ın sorularını cevaplayan Davutoğlu, Başbakanlığı bıraktığında Merkez Bankası’nın 118 milyar dolar rezervi olduğunu söyledi.

Arka kapı operasyonlarına dikkat çeken Davutoğlu, “2018 yılında Berat Albayrak göreve geldiğinde 102 milyar dolar rezerv vardı, 70 milyar dolar yükümlüğü vardı, 32 milyar dolar net rezervi vardı. Berat Albayrak bıraktığında 133 milyar borç karşılığı bankada 86 milyar vardı. Bu eksi 48 milyar rezerv demek. 128 milyar tırlara yüklenmiş de bir yerlere gönderilmiş değil. Ama arka kapı operasyonları ile Merkez Bankası boşaltılıyorsa bunu sormak hakkımızdır. Kamu bankaları aracılığıyla bu para eritildi. Daha vahimi hangi kurdan verdiniz" ifadelerini kullandı. 

Davutoğlu, şunları kaydetti: 

“HAZİNE KAMU BANKALARINA 11 MİLYAR DOLAR AKTARDI” 

“2018 yazından itibaren kurdaki oynaklıklar sonrasında 2019 yerel seçimlerine giderken bir hareketlenme gözlendi. O dönemde hükümet faizleri düşürmeye çalışıyordu. Halk dövize yönelince merkez bankasından hazineye kaynak aktarıldı. O dönemde 11 milyar dolar kaynak aktarıldı. Hazine bu kaynağı kamu bankalarına aktardı. Bu bir arka kapı operasyonuydu. Bunu kamu bankalarına aktarılınca bu para nerede kullanılıyor diye sormak herkesin hakkıdır. 

“PANDEMİDE 93 MİLYAR DOLARA SATILDI” 

2019’da bu şekilde aktarılan kaynak 33 milyar doları buldu. Bunlar Merkez Bankası’nın normal bilançosunda görünmediği için yabancı yatırımcı şüphe etmeye başladı. Bloomberg’de Finansial Times’ta yazılar çıktı. 2020’de de pandemi sebebiyle 93 milyar dolar satıldı. Bunlar protokol üzerinden hazineye, oradan da kamu bankasına aktarıldığı için bilançoda gözükmüyor. 

“BERAT ALBAYRAK BIRAKTIĞINDA EKSİ 48 MİLYAR REZERV VARDI” 

Ben görevi bıraktığımda 118 milyar dolar merkez bankasının rezervi vardı. 86 milyar dolar da Merkez Bankası’nın yükümlülüğü (borçlanma) vardı. 32 milyar dolar net rezervimiz vardı. 2018 yılında Berat Albayrak göreve geldiğinde 102 milyar dolar rezerv vardı, 70 milyar dolar yükümlüğü vardı, 32 milyar dolar net rezervi vardı. Berat Albayrak bıraktığında 133 milyar borç karşılığı bankada 86 milyar vardı. Bu eksi 48 milyar rezerv demek. 

“MERKEZ BANKASI ARKA KAPI OPERASYONLARI İLE BOŞALTILIYOR” 

128 milyar tırlara yüklenmiş de bir yerlere gönderilmiş değil. Ama arka kapı operasyonları ile Merkez Bankası boşaltılıyorsa bunu sormak hakkımızdır. Kamu bankaları aracılığıyla bu para eritildi. Daha vahimi hangi kurdan verdiniz. 

“KAMU BANKALARINDAN KİMLERE NE PARALAR AKTARILDI” 

Merkez Bankası bir milletin onurudur. Zor günlerde kullanılacak kaynakları siz finansal kaynaklar için kullanamazsınız. 128 milyar soru artık bu dönemin sorusudur. 31 milyar doları neden yabancı yatırımcıya verdiniz de gönderdiniz. Hangi kurdan verdiniz. Bu dış mihrak değil mi? Burada bir kara delik var. Kamu bankalarından kimlere ne paralar aktarıldı. Onu bilmek isterim ben. 

“NACİ AĞBAL BUNLARI FARK ETTİ” 

Naci Ağbal ile Berat Albayrak arasında görüş ayrılığı olduğunu herkes biliyorsa. Berat Albayrak’ın yerine geldiğinde akıllı adamın yapacağı ben neredeyim ne kadar borcum var diye bakmaktır. Naci Ağbal Merkez Bankası başkanlığına gelince muhtemeldir ki duruma baktı. Açık ve net bir şekilde izah edilemez bir durum var. Naci Bey bunları fark ettiği için bazı soruları sorduğu için o göreve geldi. 

“BEN KAVCIOĞLU’NU ATAMAZDIM” 

Merkez Bankası başkanlığı özel bilgi gerektirir. Ben Şahap Kavcıoğlu’nu atamazdım. Merkez Bankası başkanlığı deneyimi olmadığı için. Manşet atan gazeteleye soruyorum. Faiz aynı kalacaktıysa o manşeti niye attınız. Şimdi kim var o operasyonun arkasında.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN