Bakan Elvan'dan 128 milyar dolar yanıtı: Yöntem eleştirilebilir ama yolsuzluk yok

Bakan Elvan'dan 128 milyar dolar yanıtı: Yöntem eleştirilebilir ama yolsuzluk yok

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan muhalifetin dilinden düşmeyen 128 milyar dolar nerede sorusuna yanıt verdi. Bakan Elvan 'Yöntem eleştirilebilir ama kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız' dedi.

Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmesiyle başlayan döviz rezervleriyle ilgili tartışmada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli 128 milyar dolar sorularına 'Türk halkının evindedir' yanıtını verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise "Bilanço varlık yükümlülük denkliği açısından bakıldığında, ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir" dedi. İktidar kanadından üçüncü açıklamayı ise Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yaptı. elvan açıklamasında pek çok işlemi madde madde sıraladıktan sonra Yöntem eleştirilebilir ama kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız' dedi. İşte 128 milyar dolar nerede? sorusuna Bakan Elvan'ın verdiği yanıtın detayları...

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, NTV canlı yayınında  konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Elvan, Ankara NTV İstibarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtlıyor.

Bakan Elvan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

128 MİLYAR DOLAR TARTIŞMASI

"Merkez Bankası başkanımız geçen cuma 128 milyar dolar tartışmasına ilişkin açıklama yaptı. TCMB'nin temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. MB olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor.

-Hazine ile TCMB arasında protokol imzalandı.

-Hazine'ye TL'nin istikrarı konusunda yetki verilmiştir.

-2017'de imzalanan protokol yasaldır.

-İşlemler Hazine hesapları üzerinden MB tarafından yapıldı.

-İşlemler elektronik platformlarda gerçekleştirildi.

-Platformlarda işlem yapan taraflar birbirini bilmiyor.

-Merkez Bankası bilançosunda bu hareketler görülebilir.

-Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankasıdır, teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim bir açıklama yapmamın MB'nin bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım, MB'den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım.

-Verileri açıklamak MB'nin kararı, ama ben fayda görüyorum.

-Kesinlikle bir yolsuzluk söz konusu değil."

-Yöntem eleştirilebilir ama kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız"

Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankasıdır, teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim bir açıklama yapmamın MB'nin bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım, MB'den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım.

-Verileri açıklamak MB'nin kararı, ama ben fayda görüyorum.

-Kesinlikle bir yolsuzluk söz konusu değil."

EKONOMİDE 5 CİVARI BÜYÜME BEKLİYORUZ

"Rakamdan daha çok sağlıklı-sürdürülebilir olması önemli. 2021 ilk çeyrekte yüzde 5 civarı bir büyüme bekliyoruz. İkinci çeyrekte baz etkisiyle çift haneli büyüme görürüz."

ENFLASYONLA MÜCADELE

"-Enflasyonun yüksek olduğu yerde sağlıklı büyüme olmaz.

-Yüksek enflasyon düşük gelir grubunu olumsuz etkiliyor.

-Belirsizliği azaltmanın yolu fiyat istikrarından geçiyor.

-Kısa vadeli kazanım uğruna uzun vadeden vazgeçmeyeceğiz."

nurettin-canikli-128-milyar-dolar.jpgNurettin Canikli

CANİKLİ 128 MİLYAR DOLAR İÇİN "TÜRK HALKININ EVİNDEDİR"

AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, 128 milyar doların tamamının nereye satıldığının belli olduğunu belirtti.

Canikli, "Özetleyelim;

A) 128 milyar doların 36 milyar doları ile altın ithal edilmiştir ve bu altınlar Cumhuriyet Altını, bilezik ve benzeri yatırım aracı olarak Türk halkının evindedir.

B) 75 milyar doları Türkiye'deki bankalarda gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarında durmaktadır.

C) Özel sektör 43 milyar dolarlık yurtdışına olan döviz borcunu ödemiş.

D) Yabancı portföy yatırımcı 12 milyar dolar satın alarak yurtdışına çıkarmıştır. Tekrar hatırlatalım Merkez Bankası doğrudan ve dolaylı tüm döviz satışlarını piyasa fiyatından gerçekleştirmiştir. Ucuza dolar satıldı iddiası kocaman bir yalandır" dedi.

Canikli, TCMB'nin doğrudan ya da dolaylı sattığı dövizi satın alanların devlet kayıtlarında mevcut olduğunu aktardı.

ahap-kavcioglu.jpgŞahap Kavcıoğlu

MB BAŞKANI KAVCIOĞLU'NDAN 128 MİLYAR DOLAR AÇIKLAMASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bankanın 128 milyar dolar tutarındaki döviz rezervinin akıbetine ilişkin olarak yaptığı açıklamada döviz alım-satım işlemlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB arasında koordinasyon halinde yapılabilmesi için Şubat 2017’de protokol imzalandığını kaydetti. Kavcıoğlu şöyle devam etti: "Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesi ile döviz piyasalarındaki arz-talep dengesi ve likiditenin tesis edilmesine katkıda bulunulmuştur."

"KAYBOLMUŞ BİR VARLIK YOK"

Kavcıoğlu açıklamasında "Söz konusu döviz işlemleri, işlem platformları üzerinden o günkü piyasa koşulları ve piyasa fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir kesime, banka veya firmaya ayrıcalıklı döviz işlemi gerçekleştirilmesi söz konusu değildir"  diyerek şu şekilde devam etti:

"Anılan işlem platformlarında piyasa dinamiklerinden bağımsız olarak, piyasa dışı fiyatlardan belirli taraflar seçilerek işlem yapılması teknik olarak mümkün değildir. Bilanço varlık yükümlülük denkliği açısından bakıldığında ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir."

Kavcıoğlu TCMB'nin görev ve sorumluluk alanlarındaki bilgi ve verileri uluslararası standartlar dahilinde "son derece şeffaf bir şekilde" kamuoyu ile paylaştığını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN