Demirtaş, "Emanet Oy"da geri adım attı

Demirtaş, "Emanet Oy"da 
geri adım attı

Seçim akşamı, "Emanet oyların farkındayız"diyen HDP eş Başkanı Demirtaş'a Kandil'den "emanet oy falan yok" çıkışı geldi. Demirtaş, PKK'dan gelen tepki üzerine bugün yaptığı açıklamada farklı konuştu.

[Karar]

7 Haziran akşamı HDP'nin barajı aştığı belli olduğunda ilk "emanet oy" açıklaması İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den geldi.

"Emanet oylar olduğunu iyi biliyoruz"

Önder, " Aldığımız oyda emanet oylar olduğunu iyi biliyoruz. Onları mahçup etmeyeceğiz. Bunun hakkını vereceğiz. Teminatını veriyoruz." dedi. 

Demirtaş'tan da emanet oy vurgusu

İlerleyen saatlerde diğer Eş Başkan Figen Yüksekdağ ile birlikte kameraların karşısına geçen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamasında da "emanet oy" vurgusu vardı. 

Muhteşem bir zafer ve muazzam bir başarı elde ettiklerini söyleyen Demirtaş, elde edilen sonuçta emanet oyların payı olduğunu belirtti.

Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: 

"Emanet oy verenleri mahçup etmeyeceğiz"

"Bu seçim döneminde bize inanarak, güvenerek hangi gerekçeyle oy vermiş olursa olsunlar hiç kimseyi mahcup etmeyecek bir duruş ortaya koyacağız. Bize emaneten oy vererek, HDP'nin Türkiye'nin demokratik siyasetinin önünü açmasını isteyenleri de mahcup etmeyeceğiz."

Kandil'den "emanet oy" ayarı

Başta Demirtaş olmak üzere HDP'lilerin "Emanet oyların farkındayız" açıklamalarına Kandil'den tepki geldi. PKK yöneticileri "Emanet oy yoktur" çıkışı ile HDP'ye "ayar" verdi. 

PKK'nın önemli isimlerinden KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, Demirtaş'ı sert bir dille eleştirdi. 

"Emanet oy falan yoktur"

Seçim sonuçlarını değerlendiren Karasu, "Şunu da söyleyelim emanet oylar falan yoktur, HDP'liler de bunu yanlış değerlendiriyor. Her parti yeni seçmenler kazanabilmek için seslenmiyor mu. Herkes birbirinden oy alabilmek için seçime girmiyor mu? Mesela Alevilerin oyu emanet değildir.

Aleviler seçim bildirgesine oy vermiştir. Bu nereden çıktı anlayamadım. Bazıları HDP'nin barajı aşması için oy vermiş olabilir. Bu emanet değildir. Öyle emanet oylardan falan bahsetmemek gerekir. HDP seçime ilkeleriyle girdi ve HDP'nin ilkeleri oy kazandı." dedi. 

Demirtaş farklı konuştu

Kandil'den gelen "emanet oy falan yoktur" çıkışının ardından gözler Demirtaş'a çevrildi. Seçim akşamı yaptığı açıklamadan geri adım atan Demirtaş, sözlerini Karasu'nun açıklamasına benzer ifadelerle düzeltti. 

"Barajı emanet oyla aşmış değiliz"

"HDP barajı emanet oylarla geçti demedim" diyen Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: 

"Biz yüzde 13.02’ye yakın oy aldık. Bunun içinde bir tane bile emanet oy varsa değerlidir. Fakat biz emanet oylarla barajı aşmış değiliz. Güçlü bir tabanımız var. Tabanın desteğiyle barajı aştık.

Bize emaneten oy verdiğini düşünen bir kişi bile varsa ona saygı duyacağımızı belirttik. Her oy kıymetlidir. Hangi gerekçeyle verilmiş olursa olsun ama HDP, tümüyle emanet oylarla buradadır şeklinde bir yaklaşım doğru olmaz." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN