DGS 2020 kontenjanları | DGS tercihleri ne zamana kadar yapılacak? İşte 2020 DGS başvuru kılavuzu

DGS 2020 kontenjanları | DGS tercihleri ne zamana kadar yapılacak? İşte 2020 DGS başvuru kılavuzu

ÖSYM’den yapılan son dakika açıklamasına göre, ‘DGS tercihleri ne zamana kadar yapılacak?’ sorusu yanıt buldu. ÖSYM Başkanı Aygün, geçtiğimiz günlerde Twitter’dan yaptığı açıklamada, DGS 2020 kontenjanlarını ve DGS başvuru kılavuzunun yayımlanacağını duyurmuştu.

Ve beklenen oldu, DGS 2020 kontenjanları yayınlandı. Adaylar tercih işlemlerini yapacak ve 2 yıllık önlisans öğrencileri, eğitimlerini lisansa tamamlamak için başvuru kılavuzuna göre başvurularını yapacak. Peki DGS tercihleri ne zamana kadar yapılacak? İşte DGS 2020 boş kontenjanları…

DGS TERCİHLERİ NE ZAMANA KADAR YAPILACAK?

2020-Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (2020-DGS) tercihleri, 25 Eylül-2 Ekim 2020 saat 23:59’a kadar yapılacak.

Adaylar, tercihlerini bireysel bir şekilde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) https://ais.osym.gov.tr internet sitesinden aday şifreleri ve T.C. kimlik numaralarını kullanarak elektronik olarak yapacak.

Yerleştirme işleminde, 2020-DGS Başvuru kılavuzunda bulunan ilke ve şartlar uygulanıyor. Adayların tercihlerini yapmadan evvel ilgili kılavuzu dikkatli bir şekilde incelemeleri ve tercih zamanında yayımlanan tablolardan faydalanmaları gerekiyor.

ÖSYM BAŞKANI DUYURMUŞTU

DGS tercihlerinin eylül ayı itibarıyla başlayacağını ifade eden ÖSYM Başkanı Halis Aygün, 2020-DGS tercih işlemlerininin başlatılacağını kaydederek, tercihlerin 25 Eylül-2 Ekim tarihlerinde http://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM AİS mobil uygulaması üzerinden yapılabileceğini ifade etmişti.

DGS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

KİMLER BAŞVURABİLİYOR?

Lisans programlarına dikey geçiş için başvuranlar, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma koşulu aranıyor. O sene son sınıfta olup da staj hâricindeki tüm mezuniyet koşullarını yerine getirenler de başvuru yapabiliyor.

DGS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS NEDİR?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ön lisans mezunlarının girdiği ve 4 senelik lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS’ye girmek adına bir meslek yüksek okulu ya da açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekiyor. Eğer son sınıfta bulunuyorsanız ve staj çalışmanızı bitirmişseniz de DGS’ye başvuruda bulunabilirsiniz.

Şayet yurt yurtdışında bulunuyorsanız (KKTC dâhil) ve DGS’ye girmek istiyorsanız yine bir meslek yüksek okulu ya da dengi bir okuldan mezun olmanız şartı aranıyor. Açık öğretim ön lisans ya da meslek yüksek okulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına girmek istiyorsanız DGS sınavına girmenize gerek olmuyor. Çünkü kendi bölümünüzden açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunuyor.

DGS eşit ağırlık türünde sınavdır ve sayısal ve sözel ağırlıklı sorulardan oluşur. 120 sorudan oluşan sınavın 60 sorusu sözel, 60 sorusu da sayısaldır. Her bölümde 10’ar adet mantık sorusu yer alır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürürken, yanlışlar ile ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan 4 yanlış sayısaldan 1 doğruyu götürür). Sınav için adaylara 140 dakika süre veriliyor.

Sınav başvuruları genellikle Nisan ayı içerisinde meslek yüksek okulların müdürlüklerinden, ÖSYM il sınav yöneticiliklerinden ve AÖF bürolarından yapılıyor. Sınav tarihi de çoğunlukla yazın Temmuz ayının 2. ya da 3. haftasında üniversitelerin rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde (KKTC için Lefkoşa) yapılır.

Her üniversite dikey geçiş için %10’luk bir kontenjan ayırmak zorundadır. Bu sayı her bölüm için en fazla 5-10 kişi arası kontenjana denk geliyor. Bu sayının azlığı DGS rekabetini daha da artırmaktadır.

Sınava girecek adaylar herhangi bir kısıtlama olmadan istedikleri kadar sınava girebilirler. Bir önceki yıl girip kazanmış olsanız bile bir sonraki yıl sınava girişinizde puan kesintisi söz konusu olmaz. Sınavdan sonra başlayan tercih döneminde adayların 30 tercih hakları bulunur. Tercihlerinizi mezun olduğunuz bölüme göre YÖK’ün belirlediği bölümlere göre yapabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN