Dink cinayeti davasında savunma yapan dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü: Görev ihmali yoktur

Dink cinayeti davasında savunma yapan dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü: Görev ihmali yoktur

3 gün sürecek olan Hrant Dink cinayeti davası ikinci gününde dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü sanık Ahmet İlhan Güler savunmasını yaptı. Güler, "Benim suçlanmam terör örgütü mensuplarına yöneltilen suçlamaları zayıflatır ki bu doğru olmaz" dedi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı ve 13 yıldır devam eden davanın 115. duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. duruşmaya, tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Muharrem Demirkale ile başka suçtan tutuklu sanık Yavuz Karakaya ve Mehmet Uçar ve Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

3 gün sürecek davanın ikinci gününde dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü sanık Ahmet İlhan Güler savunmasını yaptı. Güler, "Savcılık mütalaasında zaten öldürülen kişiye yönelik aleni tepki ve protestolardan yola çıkılarak koruma istenmesi gerektiğine işaret edilmektedir. Ancak aleni tehdit ve tehlike durumu halinde bunu değerlendirerek koruma kararı sürecini başlatacak birim, istihbarat birimi değildir" dedi.

GÜLER: ÖRGÜT ELEMANLARI ALT YAPI OLUŞTURDU

Güler, savcılığın bulgularıyla "örgüt elemanlarının olayın gerçekleşmesine uygun oluşturmak için itina gösterdikleri ve istihbarat uygulamaları ve görevleri kapsamında buna engel olacak bir şey yapabilme ihtimaline engel olmak için bilgi sakladıkları ama diğer yandan başında bulunduğu makamı sorumlu göstermek için altyapı oluşturduklarını" söyledi.

"SUÇLANMAM TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARININ SUÇLAMALARINI ZAYIFLATIR"

Güler, savunmasının devamında şunları söyledi: 

"Bu derece profesyonel bir suç örgütünün, savcılığın mütalaadaki suçlamasını bir an için kullanırsak görevi ihmal suretiyle kötüye kullanma ihtimalime imkan vermeyecek şekilde hareket ettikleri açıktır. Benim bu şekilde suçlanmam, terör örgütü mensuplarına yöneltilen suçlamaları zayıflatır ki bu da doğru olmaz.

"GÖREV İHMALİ YOKTUR"

Bilgi sahibi olduğuma dair tüm veriler, bu hususları iletmekte ihmal gösterdiğim birimlerin de bilgisi dahilindedir. Bu olayda İstanbul İstihbarat Şubesine ilişkin bir görevi ihmal yoktur. Suç örgütü aklı zaten bunu sağlamak için bilgi ve belge gizlemiş, amacı doğrultusunda kullanımına müsait gördüğü bir yazıyı istismar etmiştir.

Suç örgütünün özellikle dışarıdan bu şekilde algılanacağını hesaplayarak olayın gerçekleşmesinden sonraki kusurlu arayışında, o tarihlerde başında bulunduğum İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü makamını ihmali varmış gibi zannedilmesi için ortam oluşturduğu ve kullandığı açıktır. Suç örgütüne tabi kamu görevlilerinin eylem ve işlemleri tek tek tespit edilerek suçlanmışken görevi ihmal suretiyle kötüye kullanmakla suçlanmam çelişki oluşturur."

Güler, beraatini talep etti.


DURUŞMA YARIN DEVAM EDECEK

Mahkeme heyeti, 11 Ocak tarihli duruşmada Hamdi Egbatan, Hamza Celepoğlu, Mehmet Ayhan, Mehmet Uçar, Mehmet Ali Özkılıç, Metin Balta, Metin Yıldız ve Muhittin Zenit'in dinlenmesine karar verdi. Sanıklar Okan Şimşek, Onur Karakaya, Osman Gülbel, Özkan Mumcu, Reşat Altay, Sabri Uzun ve Şükrü Yıldız'ın ise 15 Ocak'ta dinlenilmesine karar verildi. Duruşma yarına ertelendi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN